In timpul slujbei de Inviere de la Kandahar, la care au participat cei 400 de militari constanteni de la Batalionul 341 Infanterie - "Rechinii Albi", baza romaneasca a fost atacata de explozia a doua rachete, a comunicat MApN, cu precizarea ca nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale

Explozia a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, la ora 00,50, ora Romaniei, in timp ce la biserica de lemn din baza de la Kandahar un preot militar oficia slujba de Inviere. La slujba, pe langa militarii romani participau si soldati din alte state, de religie ortodoxa.

Potrivit comandantului batalionului, lt. col. dr. Vasile Vreme, citat de Mediafax, cele doua rachete de artilerie au lovit baza coalitiei, dar, in urma verificarilor, s-a stabilit ca nici un militar roman sau din alt stat, din baza de la Kandahar, din Afganistan, nu a fost ranit si nu s-a inregistrat nici o distrugere materiala.

Imediat dupa explozie, a fost data alarma si toti militarii romani adunati la biserica din baza de la Kandahar au iesit din lacasul de cult si s-au adapostit in buncare.

"Am anuntat fortele aliate. Pentru moment nu se cunoaste originea tirului de artilerie", a mai spus lt. col. dr. Vasile Vreme, precizand ca slujba a fost reluata dupa aproape o ora, timp in care s-au facut verificari.

Militarii au revenit in biserica pentru a lua lumina si apoi au mers in dormitoare, duminica ei ospatandu-se la o masa de Inviere cu traditionalele oua, miel, cozonac si sarmale facute de un bucatar priceput din baza si participand la o ceremonie dedicata Zilei Fortelor Terestre.

Potrivit sursei citate, acesta este cel de-al treilea atac asupra bazei in ultimele trei luni de cand Rechinii Albi se afla in misiune in Afganistan.
Biserica din Kandahar, ce poarta hramul Sf. Gheorghe, a fost construita anul trecut si a fost proiectata de un arhitect american. Zilele trecute, a fost montata clopotnita bisericii, construita in baza din Afganistan, clopotul batand pentru prima oara in Joia Mare.

Comandantul Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi, lt.col. Vasile Vreme, a declarat ca de la preluarea misiunii in Kandahar, in luna ianuarie, au existat si momente delicate pentru militarii sai. El a spus ca, in comparatie cu exercitiile la care au participat in tara pentru a se pregati pentru aceasta misiune de mentinere a pacii, in teatrul de operatii, efortul depus
este de trei ori mai mare.

Potrivit lui Vasile Vreme, militarii romani au avut parte atat de incidente in baza de la Kandahar, cat si in afara ei si au tinut cu bine piept unor atacuri cu o masina capcana si cu o mina antitanc.

Referindu-se la cei doi militari romani raniti in timpul unui astfel de incident si care au fost tratati la un spital din Germania, lt.col. Vreme a spus ca acestia s-au intors alaturi de colegii lor si ca in maximum trei saptamani se vor recupera in totalitate.

Rechinii Albi din Topraisar participa in Afganistan la operatiunea "Enduring Freedom". Ei se afla acolo din luna decembrie pentru o misiune de sase luni, timp in care au drept principal obiectiv apararea obiectivelor strategice din Afganistan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.