Wolfgang Schüssel, cancelar al Austriei si presedinte in exercitiu al UE, exprima visul cancelariei fostului imperiu privind o regiune economica si politica de-a lungul fluviului, din Bavaria pina la gurile Dunarii.

Este summitul CEFTA desfasurat la Bucuresti un semn ca Romania nu mai este considerata oaia neagra a tarilor in curs de aderare?

Eu nu am considerat niciodata Romania ca oaie neagra, ci ca tara foarte angajata, care si-a dobindit statutul de tara candidata pe merit si care a progresat atit de mult incit in citeva luni vom putea sarbatori aderarea la UE. Iar acest lucru mi se pare foarte bun. Pentru ca Romania este o tara-cheie, are acces la Marea Neagra, este o tara dunareana si ne simtim foarte apropiati de ea, si din punct de vedere istoric, avem legaturi excelente. Deci cred ca Romania a lasat in urma acest renume de care vorbiti inca de acum zece ani. E drept ca unii au mai perceput-o asa, dar in realitate aici s-au schimbat foarte multe.

Cu toate astea, pina in 2005, Romania schiopata in urma Bulgariei, o atesta si rapoartele Comisiei. Care a fost momentul de cotitura?

Nu as supralicita diferenta dintre cele doua state. Nici Bulgaria nu este intr-o situatie diferita. Pentru mine, Romania si Bulgaria au fost vazute pe drept intr-un stadiu de evolutie similar, iar acest lucru nu s-a schimbat.

Visul dunarean al cancelarului austriac

Austria este pe departe investitorul nr. 1 in Romania. Cum se face ca a avut mai multa incredere decit alte tari?

Pur si simplu pentru ca am identificat foarte de timpuriu importanta strategica a regiunii dunarene. Anul trecut l-am celebrat pe marele umanist Humboldt, de acum 200 de ani, si este foarte interesant daca ne uitam la marele atlas al lumii. Europa este impartita acolo in mari regiuni, care nu au nimic de a face cu regiunile geografice, iar una dintre cele mai mari este regiunea dunareana. A fost dintotdeauna visul meu, ca aceasta mare regiune - Bavaria, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria - sa se dezvolte intr-o regiune economica si politica, iar acest lucru incepe sa se adevereasca.

Am privit intotdeauna ca fiind o investitie in viitorul nostru. Atunci cind Uniunea Europeana va avea 30 de membri, va fi nevoie de cooperare regionala si este clar ca tarile dunarene vor forma o asemenea cooperare.

Vorbiti de cooperare, cind va deschide Austria piata muncii pentru muncitorii romani?

Aici ne vom rezerva dreptul, ca si in cazul celorlalte tari care au aderat, sa ne deschidem treptat piata muncii. Austria are cel mai mare procentaj de forta de munca straina dintre statele UE.

Avem si cea mai mare cota de angajare, dar am avut in trecut si cea mai mare cota de somaj. Trebuie sa pastram nivelul sigurantei sociale si sa mentinem balanta. Vrem sa controlam fluxul fortei de munca, iar acest model s-a dovedit a fi foarte bun: nu avem probleme de integrare sau conflicte ca in Franta. Cei care vin la noi au o sansa foarte mare, de peste 90%, sa primeasca un loc de munca. Asa ca nu are sens sa spunem: deschidem toate granitele, pentru ca atunci vom avea brusc foarte multi someri. Conceptul nostru este mai degraba, prin investitii inteligente, sa cream locuri de munca in regiunile respective.