Spritul a trezit euforii in Becali: „Cind ma atasez de cineva, intru in lupta impotriva dusmanului sau“.

Gigi Becali, creatia politica a lui Viorel Hrebenciuc, isi manifesta public sprijinul pentru Traian Basescu. Peste afacerile sale judiciare s-a asternut, intre timp, tacerea. Seful statului a denuntat o singura data iesirile lui Becali, in rest, le-a aprobat tacit. Chiar si unica delimitare de liderul PNG a durat citeva ore, parafind "pacea de la Golden Blitz".

"La ora asta putem vorbi despre o sustinere a presedintelui Romaniei din partea lui Gigi Becali", a declarat simbata la Tirgu-Mures finantatorul Stelei, la o reuniune a Partidului Noua Generatie. "Vreau sa-l sprijin pe Basescu, pentru ca are nevoie de sprijinul popular", a adaugat autointitulatul "Razboinic al lumii". Becali a gasit numai cuvinte mari la adresa sefului statului: "Despre Traian Basescu pot sa spun ca este un om extraordinar, lucru pe care l-am constatat in urma discutiilor pe care le-am purtat cu el". Becali spune ca i se alatura lui Basescu "in lupta cu tilharii", "pentru ca e prea multa mafie in tara noastra". "Am vrut sa-l cunosc pe Basescu si m-a cistigat total. Cind ma atasez de cineva, intru in lupta impotriva dusmanului sau", a declarat liderul PNG, care a anuntat ca va candida din nou la Presedintia Romaniei. Becali a reluat criticile la adresa premierului Tariceanu, afirmind ca nu are de gind sa ceara scuze.

Recent, Becali a spus despre Tariceanu ca este "VIP, adica very important papagal", iar pe George Copos l-a facut "homosexual". Becali a sustinut din nou ca Tariceanu "a avut obraznicia" de a-i cere trei bilete la meciul Steaua-Rapid, pentru tribuna oficiala, si ca l-a refuzat.

Creatia lui Hrebenciuc

Gigi Becali este "produsul" politic al liderului pesedist Viorel Hrebenciuc. Atit el, cit si Hrebenciuc au recunoscut de-a lungul timpului relatia speciala dintre ei. "Este un om consecvent in idei si principii", spunea Hrebenciuc, in 2004, despre prietenul sau. El nu excludea atunci posibilitatea ca Gigi Becali sa candideze pe listele PSD in cazul in care s-ar fi organizat vot uninominal pentru Parlament. Becali si Hrebenciuc sint foarte buni prieteni, cei doi fiind vazuti impreuna in loja oficiala la mai toate meciurile Stelei. La alegerile din 2000, sfatuit se pare de Hrebenciuc, Gigi Becali a candidat pentru Parlament pe listele Ligii Comunitatii Italiene din Romania, el pierzind la o diferenta de 4.000 de voturi in favoarea Ileanei Stana-Ionescu.

Populism si izolare politica

Analistul politic Cristian Pirvulescu este de parere ca apropierea dintre Traian Basescu si Gigi Becali este "una contextuala, fara nici o baza ideologica". Apropierea insa "il legitimeaza" pe Gigi Becali. Preluind mesajele lui Basescu si vorbind, de exemplu, despre grupurile de interese din jurul PNL, "Gigi Becali devine purtatorul de cuvint al presedintelui Basescu", sustine Pirvulescu.

El spune ca avem de-a face cu o relatie politica din care au de cistigat ambii actori - Becali cistiga legitimitate, iar Basescu, popularitate. In opinia analistului politic, Traian Basescu si PD sint "izolati politic", iar din apropierea cu Becali ei urmind a cistiga publicul destul de numeros care este nemultumit, depolitizat, dar care in mod inevitabil urmareste meciurile de fotbal. Totodata, Pirvulescu spune ca exista si un revers: simpatizantii lui Basescu, care nu urmaresc meciurile de fotbal, "se pot simti descumpaniti".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.