Premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca isi mentine punctul de vedere conform caruia pachetul de 8% din actiunile Petrom trebuie vandut direct catre salariatii companiei, conform Legii de privatizare a societatii.

Acesta a mai spus ca, desi actul normativ care va reglementa procedura de vanzare a pachetului de 8% din actiunile SNP ar fi trebuit aprobat ieri de Guvern, aceasta se va face in perioada imediat urmatoare. "Mi-a fost inaintat un memorandum, l-am avizat si mi-am pastrat punctul de vedere potrivit caruia vanzarea pachetului de 8% ar trebui sa se efectueze catre salariati. Acestia trebuie sa-si exprime individual optiunea si au dreptul sa cumpere actiunile individual, nu prin interpusi", a spus Tariceanu.

Afacerea 8% are doua variante

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a transmis, luni, catre Guvern un memorandum privind vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom destinate salariatilor, propunand doua variante. Conform contractului de privatizare semnat de autoritati cu grupul austriac OMV, fostii si actualii salariati ai Petrom au posibilitatea sa achizitioneze de la stat, la acelasi pret cu cel achitat de OMV, actiuni ale companiei in limita a 8% din capitalul social.

Prima varianta cuprinsa in memorandum este o hotarare de guvern care prevede vanzarea a 8% din actiunile Petrom strict catre angajati. Seres a aratat ca achizitia actiunilor va putea fi facuta si prin delegare, pentru angajatii care nu isi pot reprezenta singuri drepturile. Cu toate acestea, ministrul a negat ca o astfel de intermediere s-ar putea face prin Asociatia Salariatilor, desi, legal, angajatii nu pot fi impiedicati sa dea asociatiei procura. Cea de-a doua varianta propusa de MEC face referire la o asociatie a angajatilor si permite vanzarea actiunilor Petrom destinate salariatilor si prin intermediul acesteia.

Actiunile Petrom vor fi vandute prin banca, daca se exclude asociatia

In opinia ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei va fi realizata printr-o banca sau un consortiu de banci. Asta in cazul in care Guvernul va accepta varianta vanzarii directe a actiunilor catre angajati, ceea ce exclude varianta intermedierii printr-o asociatie a angajatilor. "In cazul unei vanzari directe, operatiunea va avea loc prin intermediul unui agent de privatizare, cu cel putin 150 de puncte de vanzare la nivel national", a spus, ieri, Seres.

Referitor la scaderea actiunilor Petrom in sedinta de marti a Bursei de Valori Bucuresti, Seres a apreciat ca este posibil ca participatia dobandita de salariati sa fie vanduta rapid, integral, si la un pret inferior celui de pe piata bursiera. "Este o varianta ca angajatii sa vanda acel pachet de 8% si este posibil ca cineva sa cumpere ieftin, iar peste o zi sau doua pretul sa urce la loc".

Afacerea 8%, mina de aur pentru Asociatia Salariatilor

Fostii si actualii salariati ai Petrom au posibilitatea sa achizitioneze de la stat actiuni ale companiei in limita a 8%, conform contractului de privatizare semnat de autoritati cu grupul austriac OMV. Acestia pot achizitiona titlurile la valoarea la care au fost achizitionate de OMV, adica la un pret de 5,25 eurocenti pe actiune, echivalentul a 0,185 lei la cursul actual al euro. La cotatia actuala a actiunilor Petrom, de 0,565 lei pe actiune, pachetul de 8% care va ajunge la angajati valoreaza aproape 800 milioane de euro.

Insa, acestia vor plati statului de trei ori mai putin decat pretul pietei, adica doar 235 de milioane de euro, pentru ca vor cumpara la acelasi pret achitat de OMV in 2004. Pana acum, Asociatia Salariatilor, condusa de Liviu Luca, era imputernicita sa cumpere titluri in numele angajatilor companiei Petrom. Acestea vor expira in cateva zile, astfel ca procesul trebuie reluat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.