Planurile concepute la Palatul Victoria nu tin cont de recomandarile specialistilor externi

Raportul de tara intocmit de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC) se bate cap in cap cu programele de dezvoltare nationala recent aprobate de Guvern. Stati linistiti, exista o explicatie!

"Am facut strategia de dezvoltare a turismului si vom aproba, in urmatoarea sedinta de guvern, un master plan de investitii. M-am luptat foarte mult pentru ca aceste programe sa fie finantate", se mandrea vicepremierul George Copos la sfarsitul lunii februarie. O saptamana mai tarziu, minunatele programe fusesera deja aprobate de catre Executiv, care reusise sa scoata de undeva - nu stim de unde, caci pana acum nu gaseau nici cateva milioane de euro pentru promovare - nu mai putin de 325 de milioane de euro.

Banii vor fi gestionati de Autoritatea Nationala pentru Turism, in parteneriat cu autoritatile publice locale, si vor fi alocati in urmatorii trei ani pentru diverse proiecte initiate de autoritatile locale. Pentru ce? Sa detaliem. 15 milioane de euro vor merge la Sibiu, cu ocazia faptului ca orasul va fi anul viitor Capitala Culturala Europeana. Destul de putin, daca tinem cont ca doar aeroportul din Sibiu are nevoie de 52 milioane de euro pentru modernizare si extindere. 60 de milioane de euro sunt destinate zonei Delta-Dunarii/litoral, pentru realizarea unor miniporturi de agrement, zone de campare, trasee turistice si alte lucruri ce tin de infrastructura. Care sunt recomandarile WTTC in privinta litoralului?

"Avand in vedere caracterul sezonier al liniei de coasta si concurenta intensa din partea tarilor vecine - cum ar fi Grecia, Turcia sau Bulgaria - WTTC nu crede ca zona costiera a Marii Negre ar trebui sa reprezinte centrul planurilor de dezvoltare a Romaniei. Delta Dunarii creste in popularitate ca destinatie pentru turistii straini si romani. Insa, este o zona foarte sensibila din punct de vedere ecologic, si WTTC nu recomanda o dezvoltare semnificativa in zona".


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.