Recent, in baza sesizarilor unor cetateni, specialistii O.N.C.E. au identificat, in Cimitirul "Reinvierea" (fost "Patrunjel") din Bucuresti, o parcela de onoare in care sunt inhumati 1.005 eroi romani necunoscuti, morti in anii Primului Razboi Mondial, in prizonierat (1917-1918), potrivit AMOS News. In spatiul parcelei, initial cu o suprafata de 64 mp, au fost centralizate, in 5 gropi comune, osemintele ostasilor romani proveniti din lagarele de prizonieri de la Tonola (zona Circului, sect. 2) si Sf. Treime (zone Ghencea, sect. 6). Cripta mare, unde au fost asezate osemintele a 635 eroi romani, a fost marcata prin plasarea unei troite din lemn de stejar, iar cele 4 cripte mici, din colturi, prin cruci din piatra.

Amenajata in anul 1932 prin grija Societatii "Cultul Eroilor", dupa anul 1990 parcela a fost micsorata prin amplasarea abuziva, pe doua din laturile sale, a unor morminte civile, insemnele comemorative si troita fiind mutate fara sa se mai tina cont de amplasamentul care marca initial gropile comune ale celor morti pentru Tara.

Pornind de la aceasta stare de fapt, ONCE, in virtutea atributiilor sale legale, a facut demersurile necesare la autoritatile publice locale pentru restaurarea parcelei, adresandu-se Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (A.C.C.U.) din subordinea Primariei Capitalei, care se va ocupa de asigurarea lucrarilor. O.N.C.E. si A.C.C.U. intentioneaza ca ceremonia de inaugurare a parcelei de onoare restaurate sa se desfasoare de Ziua Eroilor (1 iunie 2006).

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.