La Constanta a avut loc conferinta de lansare a Euroregiunii Marii Negre, proiect care constituie o prioritate a presedintiei romanesti a Consiliului Europei si care se adreseaza unui numar de noua state din zona extinsa a bazinului pontic.

La evenimentul organizat de catre Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Consiliul Judetean Constanta, in colaborare cu Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa (CPLRE), organ consultativ al Consiliului Europei, Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu si de ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. De asemenea, la conferinta au participat reprezentanti ai guvernelor si autoritatilor locale din cele noua state - Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, presedintele CPLRE, Giovani di Stasi, reprezentanti ai Comisiei Europene.

Obiectivele initiativei lansate de Romania sunt stimularea cooperarii transfrontaliere in regiunea limitrofa Marii Negre, intarirea componentei democratiei locale, dezvoltarea economica, consolidarea practicilor de buna guvernare la nivelul autoritatilor locale din tarile mentionate, stimularea interesului Uniunii Europene pentru sustinerea proceselor de integrare europeana a statelor din spatiul pontic. Proiectul romanesc se adreseaza dezvoltarii cooperarii intre autoritatile locale ale statelor mentionate si nu se suprapune celorlalte formate de cooperare existente in regiune - Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Scopul conferintei este acela de obtinere a unor declaratii politice comune din partea guvernelor si reprezentantilor autoritatilor locale din cele 10 state prin care sa se exprime sustinerea pentru crearea Euroregiunii Marii Negre, sa fie stabilite liniile prioritare de actiune si identificate proiectele concrete de cooperare care vor fi finantate de catre Consiliul Europei si Uniunea Europeana.

Seful statului a amintit ca, inca de la inceputul mandatului prezidential, a acordat o atentie constanta regiunii Marii Negre. "Este nevoie de cooperare. Riscurile si amenintarile cu care se confrunta aceasta regiune - traficul de persoane, de arme, droguri - se vor simti mult mai putin confortabil in conditiiile in care comunitatile din jurul Marii Negre vor coopera, daca vor crea un climat de prietenie care sa determine actiuni care sa reprezinte interesele zonei Marii Negre", a declarat presedintele.

El a mai spus ca o "euroregiune nu va face decat sa ne ajute sa ne cunoastem mai bine, sa ne respectam, sa avem standarde comune de democratie, pentru descentralizare, pentru crearea de proiecte comune". Totodata, seful statului si-a exprimat speranta ca dupa aceasta prima intalnire a tarilor riverane Marii Negre vor urma si actiunile.

Presedintele si-a facut timp sa-si viziteze mama

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a vizitat pe fuga, joi, mama, la Constanta, inainte de a pleca spre Aeroportul Mihail Kogalniceanu, dupa ce a participat, in statiunea Mamaia, la deschiderea Conferintei Internationale privind cooperarea Inter-regionala in regiunea Marii Negre.

Intalnirea presedintelui cu familia sa din Constanta a avut loc acasa la fratele sau, Mircea Basescu, unde mama sa se afla in vizita pentru cateva zile. Presedintele a stat doar 15 minute, timp in care au baut o cafea si au vorbit doar despre probleme de familie.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.