Miercuri, timp de aproape 7 ore, doi procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost prezenti la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, unde au reluat audierile fostilor monahi Manastirea Tanacu, acuzate de moartea Irinei Cornici. Reluarea audierilor survine la scurt timp dupa ce Comisia Superioara de Medicina Legala a prezentat raportul final privind moartea maicute.

Expertii legisti au stabilit ca Irina Cornici a murit din cauza tratamentelor inumane la care a fost supusa la manastirea Tanacu de monahul Daniel Corogeanu si cele patru maicute: Nicoleta Arcalianu, Adina Ciopraga, Elena Otelea si Simona Bardanas. Raportul Comisiei Superioare de Medicina Legala arata ca legarea maicutei a determinat o suferinta puternica, leziuni traumatice multiple si perturbari ale circulatiei sangvine, toate acestea fiind, de fapt, o forma de tortura. Procurorii bucuresteni au audiat cele patru maicute, urmand ca zilele acestea sa fie chemat la audieri si Daniel Corogeanu.

Desi maicutele au iesit pe o poarta laturalnica a Parchetului vasluian, avocata acestora a anuntat ca incadrarea juridica a clientilor ei a fost schimbata din "omor deosebit de grav", in "lipsire de libertate, urmata de moartea victimei". Aceasta a fost prima incadrare juridica facuta de procurorul vasluian Ovidiu Berinde, cel care s-a ocupat initial de acest caz. Aflati sub presiunea creata in jurul acestui caz, reprezentantii Parchetului General au hotarat preluarea cazului de catre doi procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa aproape un an de la producerea tragediei, s-a revenit la decizia initiala. Odata cu noua incadrare juridica dosarul va reveni la Parchetul din Vaslui. Cel mai probabil, dosarul va ajunge la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima organizata si Terorism, incadrarea juridica apartinand acestei directii. Fostul preot Petru Daniel Corogeanu si cele 4 foste maicute au fost acuzati de moartea maicutei Irina Cornici si apoi arestati in iunie 2005, sub acuzatiile de omor deosebit de grav si lipsire de libertate, fiind cercetati pentru ca au provocat moartea Irinei Cornici intr-un ritual de exorcizare.

Ei au tinut-o pe tanara trei zile pe o cruce improvizata, fara mancare si apa, legata cu lanturi la maini si la picioare si cu un calus in gura, dar, cei cinci au fost pusi in libertate, in 28 iulie. Desi Corogeanu si cele patru foste maicute au cerut iertare de la episcopul Husilor, ei nu au mai fost recunoscuti de Biserica si au fost nevoiti sa plece de la Tanacu. Daniel Corogeanu s-a mutat intr-un sat din judetul Vaslui, unde, tot mai practica "lucrari bisericesti", la fel si maicutele, toti cinci fiind permanent imbracati in straie duhovnicesti, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.