Guvernul a aprobat ieri numarul de locuri pentru admiterea in liceu, in facultate, dar si numarul de "boboci" de clasa intai, care urmeaza in aceasta toamna sa paseasca pentru prima data pragul scolii.

Ministerul Educatiei a calculat ca, anul acesta, 151.000 locuri sunt suficiente pentru clasa a IX-a de liceu, iar pentru scolile de arte si meserii ar trebui 97.000 locuri. Fata de anul trecut sunt mai putine cu 24.000 la liceu si cu 13.000 la scolile de arte si meserii.

Admiterea din acest an are cateva noutati importante. De exemplu, elevii care doresc sa invete intr-un liceu sportiv, de arte, bilingv, teologie vor da la sfarsitul lunii mai o proba de aptitudine. "Numarul de locuri din licee si scoli de arte si meserii este suficient, astfel incat sa acopere intreaga generatie de absolventi de gimnaziu", ne-a informat Liliana Preoteasa, director general in Ministerul Educatiei.

Pentru cei care au terminat mai de mult clasa a VIII-a si vor sa reia studiile din toamna vor fi 5.000 de locuri la seral si frecventa redusa. Cei care au terminat 10 clase si vor sa ia Bacalaureatul vor putea ocupa 25.000 locuri la seral sau cu frecventa redusa.

In Capitala, spre deosebire de restul tarii, sunt cautate clasele teoretice. La Deva, de pilda, piata muncii a determinat infiintarea de noi specializari in scolile de arte si meserii. Liceul "Grigore Moisil" de exemplu, va functiona din toamna cu o clasa unicat in Romania: specializare "banqueting". Liceenii din aceasta clasa vor invata cum sa aranjeze "ca la carte" o masa de Revelion, de nunta, de banchet, cum se intocmesc meniurile si in general, un eveniment. Tot in judetul Hunedoara, au fost infiintate alte specializari noi: Telematica si Mecatronica.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.