Bucurestiul va primi de la Washington o lista cu conditii ce trebuie indeplinite pentru ridicarea vizelor.

Administratia americana va transmite Bucurestiului o "foaie de parcurs" care detaliaza conditiile pe care tara noastra le va avea de indeplinit pentru ca romanii sa poata calatori fara viza in America. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, i-a promis la Washington ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ca ii va oferi astfel cheia catre suspendarea vizelor. In momentul de fata, numai Romania si Grecia nu au o astfel de foaie de parcurs.
Cale lunga

De aici pina la intrarea fara viza in SUA mai sint insa cel putin 3-5 ani si o serie de proceduri complicate, printre care emiterea de pasapoarte cu date biometrice, dificila si pentru statele din Europa de Vest, care deja sint scutite de vize cu SUA.

La Washington, Ungureanu a declarat ca are sustinerea partenerilor americani pentru initiativele romanesti de a stimula, prin organizarea unui Forum al Marii Negre la Bucuresti, un dialog informal intre toate tarile riverane interesate de bazinul pontic, intre care in clipa de fata nu exista nici un fel de cooperare.

Ca urmare a santajului energetic practicat in ultimul timp de Rusia, ministrul Ungureanu apreciaza ca a crescut vizibil si interesul UE fata de regiune, subiectul fiind discutat ore intregi la Consiliul European de primavara de la Bruxelles.

Cazul Teo Peter pe agenda

In cursul vizitei efectuate luni si marti in SUA, Ungureanu a transmis Condoleezzei Rice "sensibilitatea deosebita a opiniei publice romane" fata de sentinta Curtii Martiale care l-a gasit nevinovat pe puscasul marin Christopher van Goethem. Ungureanu a subliniat insa ca "nu putem cere Executivului american sa se implice in Justitie".

Avocatii familiei lui Teo Peter analizeaza in prezent doua cai de actiune care ar putea compensa dezamagirea produsa de decizia Curtii Martiale americane. Familia lui Teo Peter va da in judecata Departamentul de Stat american, in calitate de angajator al lui Van Goethem. Este incerta insa posibilitatea ca familia lui Teo Peter sa il poata actiona si pe Christopher van Goethem personal in Justitie, intrucit acesta e protejat de calitatea de militar, care ii ofera momentan o cvasiimunitate. Avocatii cauta totusi o curte civila care sa aiba jurisdictie asupra puscasului marin.

Oferta de summit NATO la Bucuresti

Ungureanu a propus ca SUA sa ia in considerare posibilitatea gazduirii de catre Romania a unui summit NATO in 2008. Ramine de analizat daca Romania are capacitatea logistica pentru a gazdui delegatii atit de numeroase si pentru a asigura procedurile de securitate, foarte complicate si costisitoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.