Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati l-a ales in functia de presedinte pe candidatul propus de Partidul Democrat, fostul judecator si senator, Corneliu Turianu.

Constantin Ticu Dunitrescu, candidatul convenit initial de partidele parlamentare, care si-au desemnat conform algoritmului politic reprezentantii in colegiu, a anuntat insa ca isi da demisia din CNSAS, ca urmare a votului dat de reprezentantii PD, PRM si PSD lui Corneliu Turianu, propus de PD.

"Nu se doreste deconspirarea Securitatii"
Constantin Ticu Dumitrescu i-a acuzat de orchestrarea acestui vot pe Presedintele Traian Basescu si pe directorul SRI, Radu Timofte.
"Nu s-a dorit si nu se doreste deconspirarea fostei Securitati. Prezenta lui Ticu Dumitrescu acolo ar fi insemnat intransigenta, ar fi insemnat inhamarea la munca a membrilor CNSAS, as fi stiut ce sa cer serviciilor secrete. Serviciile au intrat in panica atunci cand au auzit ca eu am ajuns la CNSAS", a declarat Constantin Ticu Dumitrescu.

Constantin Ticu Dumitrescu, fost senator PNTCD in legislatura 1996 - 2000, a fost initiatorul proiectului de lege de deconspirare a fostei Securitati, dar a a dezavuat textul iesit din parlament, spunand ca el nu mai reprezinta intentiile sale ca initiator.

O alegere care incordeaza situatia din Alianta DA
Alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al colegiului CNSAS incordeaza si mai mult relatiile din Alianta DA, PNL-PD. Mai multi parlamentari Liberali au cerut convocarea unei intalniri a conducerii Aliantei si repetarea votului pentru conducerea CNSAS.

Replica PD a fost ca membrii colegiului sunt liberi sa isi aleaga seful, fara sa aiba vreun mandat din partea partidelor care i-au sustinut. Conform noii legi a CNSAS, conducerea colegiului poate fi oricand schimbata, asa ca teoretic exista posibilitatea reluarii alegerilor.

Cine este Corneliu Turianu

Noul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu, are aproape 66 de ani, a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, iar de-a lungul timpului a fost judecator la diferite instante din Bucuresti, in 1990 fiind pentru o scurta perioada judecator la Curtea Suprema de Justitie.

In prezent este profesor de drept la Academia de Politie. In perioada 1996 - 2000 a fost senator, ales in circumscriptia electorala Bucuresti pe listele Conventiei Democrate, din partea PNTCD.
Corneliu Turianu a parasit acest partid in februarie 2000, iar in aprilie 2002 s-a inscris in Partidul Democrat, condus la acea vreme de actualul presedinte Traian Basescu, partid pe care l-a si reprezentat in timpul alegerilor din 2004 in Biroul Electoral Central.

In ceea ce priveste pozitia adoptata de Corneliu Turianu in cazul fostei Securitati, in 1998, el se opunea deconspirarii medicilor, preotilor si a persoanelor fara functii de decizie prin Legea de deconspirare a Securitatii ca politie politica.
Corneliu Turianu este cel care a introdus in legea de deconspirarea a Securitatii sintagma de "politie politica". Acest termen a lasat loc la multe interpretari in activitatea viitorului CNSAS.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.