Astazi are loc cea de-a patra eclipsa totala de Soare din acest secol, care va fi partial vizibila si din Romania

Interesul scazut al romanilor pentru un astfel de eveniment a determinat agentiile de turism sa nu ofere pachete de servicii pentru Grecia, Turcia sau Egipt, tari in care vizibilitatea este maxima

Insula Kastellorize din Grecia va fi luata cu asalt de grupuri de vizitatori care au platit pachete turistice de la 500 de euro in sus

Un eveniment de o amploare atat de mare cum este eclipsa de soare care se petrece, astazi, in mai multe tari de pe glob, atrage un numar important de turisti si, implicit, declanseaza o competitie apriga intre operatorii de turism. Competitia este, insa, doar pentru jucatorii internationali, pentru care evenimentul se traduce in sume cu multe zerouri in coada. Nu si pentru operatorii romani, care motiveaza lipsa de pachete turistice destinate eclipsei prin interesul scazut al romanilor pentru astfel de fenomene.

Astazi va avea loc cea de-a patra eclipsa totala de Soare din acest secol, care va fi partial vizibila si din Romania. La Bucuresti, eclipsa partiala va dura 2 ore si 25 minute, va incepe la ora 12.44 si isi va atinge maximul de 70% acoperire a discului solar la ora 13.57, urmand sa se incheie la ora 15.09. Durata eclipsei totale in locul de observatie va fi de 3 minute si 45 de secunde, depasind cu un minut durata eclipsei din 1999, observata si de pe teritoriul Romaniei. Eclipsa, totala pe alte meleaguri, va fi vizibila din tara noastra doar partial, astfel ca la Cluj-Napoca astrul zilei va fi acoperit de Luna in proportie de 67%, fata de 80% cat va fi la Alexandria sau Medgidia, ori 100% in Turcia.

Traseul umbrei Lunii pe glob

Pe glob, eclipsa totala este vizibila in estul Americii de Sud, Europa, Africa (cu exceptia zonei de sud si de sud-est), jumatatea vestica a Asiei si in Oceanul Atlantic. Banda de totalitate, in care Soarele va fi acoperit complet de Luna, se va desfasura pe 14.500 km, acoperind aproape 0,41% din suprafata Pamantului.

Fenomenul va incepe pe coastele Braziliei, odata cu rasaritul Soarelui, va traversa Atlanticul si Africa, apoi Turcia si Asia, locuitorii Mongoliei fiind ultimii martori ai eclipsei, cand Soarele va fi la asfintit.

La ora 13.54, coasta sudica a Turciei va intra in eclipsa, unde peste 750.000 de locuitori din regiunea turistica din Antalya vor observa cum Luna acopera astrul solar. In continuare, umbra Lunii va trece peste Marea Neagra, in partea de sud-est, prin Georgia si peste Muntii Caucaz.

Pachete in extraoferta

Evenimentul se traduce pentru majoritatea operatorilor turistici internationali in sume cu multe zerouri in coada.

Prin urmare, aceste companii au pregatit, in toate tarile vizate de fenomen, o serie de pachete turistice atractive pentru pasionatii de fenomene astronomice, care pleaca de la 500 de euro si ajung lejer la sume exorbitante.

La polul opus, interesul scazut al romanilor pentru un astfel de eveniment a determinat operatorii de turism autohtoni sa nu prioritizeze perioada eclipsei, si, prin urmare, sa nu pregateasca pachete de turism.

De exemplu, Ondina Dobriban, director de programe la Paralela 45, spune ca un exemplu bun este eclipsa de soare din 1999, atunci cand aproape toti tour-operatorii au pregatit pachete interesante, insa reactia romanilor a fost mult sub asteptari.

"Din pacate, doar doua sau trei grupuri s-au materializat. Am observat ca romanii nu apeleaza la pachete care cuprind astfel de obiective, asa ca am renuntat sa le mai propunem".

Cu aceleasi argumente explica si reprezentantii Eximtour sau Prestige Tours lipsa ofertelor turistice destinate acestui eveniment.

Cu toate acestea, compania J'Info Tours a inregistrat cateva cereri pentru aceasta perioada. "Pachetele au ca destinatie Turcia si se situeaza cam la 300 de euro pentru un sejur de cinci zile.
Insa vorbim de cazuri particulare, nu un interes masiv al romanilor pentru acest eveniment, spune Cristina Irimia, director de programe la J'Info Tours.

Anatolian Eclipse

Romanii vor fi prezenti, totusi, in zona cu cea mai mare vizibilitate a eclipsei de pe glob.
Prin urmare, o echipa formata din 45 de astronomi romani, olandezi si germani, a plecat deja pe tarmul turc al Marii Mediterane pentru a observa eclipsa totala de Soare de astazi, intr-o expeditie organizata de Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM).

Potrivit presedintelui SARM, Valentin Grigore, membrii expeditiei Anatolian Eclipse (desfasurata intre 24 martie si 1 aprilie), au stabilit cartierul general in Side, la 70 de kilometri est de Antalya, chiar pe linia de centralitate a eclipsei.

Valul de turisti

Insula Kastellorizo, cea mai estica pe care o detine Grecia, in sudul Marii Egee, se asteapta la un val de vizitatori pentru eclipsa totala de Soare.
Insula, situata la mica distanta de coasta Turciei si legata de restul lumii prin intermediul unui feribot din insula Rhodos, va fi invadata de vizitatori, pentru ca este singurul teritoriu european de unde va fi vizibila eclipsa totala de Soare.

Tot in aceasta regiune, eclipsa va mai fi vizibila in Libia, Egipt si Turcia. Cu aceasta ocazie, autoritatile elene au suplimentat numarul legaturilor intre Rhodos si insula Kastellorizo si s-au asigurat ca exista suficiente locuri de cazare pentru vizitatori si pentru numerosi oameni de stiinta greci, care vor realiza masuratori meteorologice si oceanografice.

Observarea fenomenului

Pentru a observa o eclipsa de Soare, de orice tip ar fi ea, nu este nevoie de un instrument astronomic, pentru ca discul Soarelui este destul de mare pentru a putea fi observat fara instrumente.

Singurul lucru de care este nevoie este filtrul solar, in lipsa caruia se poate ajunge la accidente grave ale ochiului, si chiar la orbire. Un alt mod de observare a eclipsei, ce nu implica privirea directa a Soarelui, este metoda proiectiei. Se poate folosi un carton gaurit, prin al carui orificiu (de 1 - 2 mm) se lasa sa treaca lumina Soarelui pe un ecran improvizat. Indicatiile de mai sus sunt utile cand se observa eclipsa fara instrument.

Observatorul Astronomic va fi deschis pentru pasionati incepand cu ora 11 si va pune la dispozitia publicului patru instrumente astronomice, inclusiv luneta ecuatoriala din cupola.

Mai mult, eclipsa va fi transmisa in direct pe pagina Observatorului, iar pe terasa va exista un monitor pe care se va putea observa fenomenul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.