Tribunalul Municipiului Bucuresti a decis ca omul de afaceri Dinu Patriciu sa ramana in libertate, dar procurorii care-l ancheteaza au depus apel impotriva sentintei.

"A fost o zi lunga, insa ma bucur ca argumentele mele au fost convingatoare pentru judecator", a declarat Dinu Patriciu la iesirea din sala de judecata, citat de postul TV Antena 3.

Actiuni Rompetrol Rafinare suspendate

Bursa de Valori Bucuresti suspendase luni tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare, avand in vedere ca Tribunalul Bucuresti urma sa se pronunte in cursul zilei dosarul privind arestarea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu.

Mandatul de arestare pe numele acestuia, cat si pentru doi dintre partenerii sai de afaceri americani, a fost emis inca din februarie, sub acuzatia mai multor infractiuni economice in legatura cu constituirea unui grup infractional organizat, transfrontalier. Initial, cererea a fost respinsa pe baza unor exceptii de procedura.

De fiecare data cand omul de afaceri Dinu Patriciu a fost chemat la Tribunal, tranzactiile pe bursa cu actiuni Rompetrol au avut de suferit. Specialistii apreciaza ca titlurile Rompetrol Rafinare ar fi pierdut in ultima luna peste 30 % din valoarea lor.

Acuzatii de manipulare a bursei

De altfel, una dintre acuzatiile aduse omului de afaceri Dinu Patriciu se refera la manipularea bursei. E vorba de o serie de operatiuni pe piata de capital, in urma carora Dinu Patriciu si alti apropiati ai acestuia ar fi castigat sume importante de bani.
Mai exact, pe 5 aprilie 2004, circa un miliard de actiuni Rompetrol au fost vandute unei firma din Cipru la un pret foarte mic, pe care anchetatorii il considera nejustificat.

Potrivit anchetatorilor, in aceeasi zi, firma din Cipru a revandut actiunile, la preturi aproape duble. Parchetul cerceteaza daca printre clienti s-a aflat premierul Calin Popescu Tariceanu, fiica presedintelui PC Dan Voiculescu, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu sau senatorul UDMR Verestoy Attila.

In asa-numitul "dosar Petromidia", omul de afaceri Dinu Patriciu mai este acuzat si de delapidare, abuz in serviciu, inselaciune, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.