Presedintele Traian Basescu a afirmat la Cluj ca Romania va intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si a prezentat argumentele sale in sprijinul acestei afirmatii.

Astfel, Presedintele spune ca potrivit rapoartelor europene premergatoare celui din luna mai, Romania nu mai are "stegulete rosii".

El a recunoscut ca Romania va ramane cu anumite capitole cu probleme, motiv pentru care Traian Basescu spune ca este de acord cu continuarea monitorizarii Romaniei si cu necesitatea raportului din luna noiembrie.

"Am avut la dispozitie toate rapoartele de preinspectie, rapoartele premergatoare raportului de tara care se va face pe 16 mai. Nu exista in mod deosebit acolo unde aveam stegulete rosii pe Interne si pe Justitie, nu exista nici un raport defavorabil. Nici pe functionarea parchetelor, nici pe organizarea instantelor, nici pe capacitatea de a securiza frontiera, nici pe conflict de interese intre jandarmerie si politie, deci tot ce a fost stegulet rosu practic a dobindit culoarea verde si foarte rar culoarea galbena", afirma Presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Ineficienta

Un capitol care a ramas deficitar, spune el, este eficienta luptei impotriva coruptiei.

"Modul cum se misca institutiile in momentul de fata nu inseamna ca ele au si confirmat eficienta pe termen lung. Si suspiciunea sa nu fie cumva un asalt in vederea obtinerii unui calificativ bun, suspiciune pe care eu o consider indreptatita din partea Uniunii Europene, de prea multe ori una li s-a spus si alta s-a intamplat in tara, va face ca probabil pe lupta anticoruptie sa fim pe un stegulet galben", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca raportul de tara din luna mai nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare desi vom mai avea stegulete rosii, dar nu pe domeniile care ar fi activat aceasta clauza. Doua astfel de domenii sunt agricultura si finantele, spune Traian Basescu.
Presedintele a tinut sa precizeze ca Uniunea Europeana nu a solicitat Romaniei o norma de condamnari, ca demonstrare a eficientei luptei anitcoruptie.

"Uniunea Europeana este interesata sa vada ca tot acest lant, care inseamna politie, parchete, instante, functioneaza", a afirmat Presedintele.

Noi interdictii

El a admis faptul ca, in acele domenii care vor ramine cu probleme, este foarte posibil ca Romaniei sa ii fie aplicate interdictii.

"Daca nu vom fi pregatiti sa absorbim banii, sigur ca da, ramanem cu restrictii, pina cind se vor crea conditiile ca sursa financiara pusa la dispozitie de UE sa fie cheltuita in conformitate cu standardele UE. Sigur sa putem ramane, de aceea este foarte important si un raport in noiembrie, care nu mai vizeaza de data aceasta intrarea sau nu in UE, ci imbunatatiri pe capitole carora Guvernul le-a dat mai putina atentie", a explicat Presedintele Romaniei.
In opinia sa, doar un eveniment major, precum instabilitatea politica acuta, ar mai putea determina aminarea aderarii, dar acest lucru este putin probabil, considera Traian Basescu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.