Meteorologii au dat un semnal de alarma: ploile se vor extinde azi in toata tara si vor fi insemnate cantitativ.

In Banat, Oltenia, Muntenia si in Transilvania cantitatile de apa vor fi de peste 30 de litri pe metru patrat. Riscul unor inundatii de proportii in aceste zone este maxim.

"Sa ne ajute Dumnezeu sa avem temperaturi mai scazute in timpul noptii, ca topirea zapezilor sa fie franata", spune Madalin Mihailovici , directorul "Apele Romane" (ANAR). In opinia sa, raurile periculoase sunt cele din bazinul Crisurilor, Somesului, Timisului, dar si Siretul, care se pot "inflama" in contextul topirii zapezilor. Din fericire, ruga directorului ANAR a fost ascultata, pentru ca meteorologii au anuntat si o racire rapida a vremii. In Moldova si Transilvania, ploile se vor transforma spre seara in lapovita si ninsoare, lucru care ar putea sa mai "tina" o vreme zapada pe munti. "Nu avem forte de interventie rapida si simtim lipsa utilajelor", a declarat Mihailovici.

El a adaugat ca pana cand sistemul de aparare impotriva inundatiilor va fi pus la punct, primarii si prefectii vor trebui sa invete sa se descurce si singuri in situatii de urgenta. Directorul ANAR a aratat ca, in Romania, numarul si amploarea inundatiilor catastrofale este in crestere si ca, in viitor, va trebui sa ne adaptam la aceasta realitate. In momentul de fata, sistemul autohton de aparare impotriva inundatiilor este complet depasit. "Va trebui sa o luam de la zero. E posibil ca, dupa 2007, Uniunea Europeana sa vina si sa ne spuna sa ne taiem digurile", a afirmat Mihailovici. In regimul ceausist digurile aveau in principal rolul de a proteja terenuri agricole, mai putin asezarile umane. "Din acest moment, lucrarile de sistematizare a albiilor vor trebui gandite cu totul diferit", a conchis directorul ANAR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.