Focarul de gripa aviara identificat la 10 km de Capitala a speriat bucurestenii, care au inceput sa sune disperati imediat cum au vazut sau gasit pasari moarte.

Un uliu fara viata a alertat noaptea trecuta locuitorii Capitalei, motiv pentru care a fost anuntata de urgenta Directia Sanitar Veterinara (DSV). In toiul noptii a fost chemat de acasa un medic si trimis sa "recolteze" pasarea. "Noaptea tarziu, testele rapide au iesit negative, adica pasarea nu a murit de gripa aviara. Insa astazi (n.r. ieri) am primit 26 de sesizari numai pana la ora pranzului pentru tot felul de pasari in agonie sau moarte: curci, porumbei semisalbatici, ciori, gaini, mierle, pescarusi etc.

Trei masini sunt pe traseu, dar in Capitala circulatia este foarte dificila, motiv pentru care se intorc dupa multe ore, dupa ce au recoltat pasari prin diferite zone ale orasului", ne-a informat Constantin Savu, directorul DSV Bucuresti. El ne-a mai informat ca inca din octombrie 2005, de la aparitia primului focar in Romania, in Capitala au fost numarate orataniile si au fost gasite circa 40.000, printre care 6.000 de prepelite.

Adriean Videanu, primarul Capitalei, a declarat ca nu exista in oras suspiciune de gripa aviara, dar a recunoscut ca numarul alarmelor a crescut considerabil. "Am primit sesizari din zonele Magheru, Stirbei Voda, Coltea, Drumul Taberei, Parcul Carol si Gara de Nord. Laboratoarele mobile lucreaza non stop", a spus Adriean Videanu.

In ultimele sase luni au fost analizate probe de la circa 400 de pasari gasite moarte pe strada sau in curtile bucurestenilor, dar nici una nu fusese infestata cu virusul H5N1. In functie de locul unde ar putea aparea suspiciunea, se vor lua masuri de carantina pe acea strada, pe un grup de strazi sau pe un cartier. Ceea ce va insemna ca accesul in si din acel perimetru va fi interzis, vor fi instalate filtre rutiere, iar autoritatile vor participa la dezinfectia totala a curtilor si a persoanelor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.