Consilierul prezidential Theodor Stolojan a criticat ieri politica pensiilor private facuta de actualul Guvern.

Sistem dezastruos, anomalii, asa a caracterizat Stolojan tot sistemul de pensii din Romania.

Pensiile private vor ramine pe hirtie pentru inca cel putin un an, iar romanii vor avea in continuare doar solutia clasicelor pensii publice. Theodor Stolojan considera ca intirzierea pensiilor private in Romania va conduce la perpetuarea unui sistem dezastruos. Discutiile despre amplul proiect al pensiilor private dureaza de 10 ani, insa nici in prezent nu exista o legislatie completa, iar cea care a fost introdusa anul acesta este confuza si controversata. Stolojan a facut declaratiile de fata cu presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, un sustinator al actualului sistem de pensii.

"Sistemul este profund inechitabil, dezastruos, deoarece vor fi persoane care nu mai pot spera sa beneficieze de avantajele unei pensii suplimentare private si vor fi inghesuiti in sistemul de pensii publice... I-au condamnat la saracie", sustine Stolojan. Mihai Seitan a recunoscut calitatea de "reforme intirziate" a legilor pensiilor private si a dat vina pe guvernarea anterioara, care a decis ordinea proiectelor, dar si pe cei din actuala guvernare, care incetinesc procedura legislativa.

Consilierul prezidential a mai amintit ca "exista grupuri sociale care doresc o lege speciala pentru pensionare. Un grup social pretinde ca este foarte important in Romania si doreste ca nivelul pensiei sa reprezinte 80% din ultimul salariu. In acest mod, pensiile publice se aplica diferentiat, ceea ce nu este normal". El a dat ca exemplu cererea parlamentarilor, care doresc o pensie suplimentara.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.