Ministrul a spus ca a primit garantii din partea omologului sau ungar privind transferul de tehnologie si informatii, mai ales ca cercetatorii maghiari au pus deja la punct vaccinul antiviral H5N1. "Am convenit cu guvernul maghiar sa putem realiza in cooperare productia in Romania, la Institutul Cantacuzino, astfel incat sa putem produce acest vaccin si sa facem desfacerea in comun", a aratat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca e dorinta ambelor parti ca accesul pe piata romaneasca sa se realizeze mai usor, deoarece prin Agentia Nationala a Medicamentului e nevoie de 12 luni pentru aprobari.
Eugen Nicolaescu crede ca primele doze de vaccin ar putea fi produse in trei luni, iar cantitatea produsa va trebui sa tina cont de indicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conform carora circa 20 la suta din populatia unei tari trebuie sa beneficieze de vaccin in cazul unei pandemii.

"Pentru Romania e vorba de 4-5 milioane de doze anual. Institutul Cantacuzino a intrat deja intr-un proces de modernizare, care se va incheia la sfarsitul lui 2006", a aratat ministrul Sanatatii. Nicolaescu a explicat ca a semnat cu omologul sau ungar, Jenõ Rácz, un protocol in urma caruia la Institutul Cantacuzino din Bucuresti se va produce un vaccin impotriva virusului H5N1, pus la punct in tara vecina.

Se modernizeaza Institutul Cantacuzino

Daca tot o sa producem acest vaccin ministerul Sanatatii si-a anuntat intentia de a investi in reabilitarea si dezvoltarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a cerut expertilor finalizarea, pana la 15 aprilie, a unui studiu de fezabilitate privind costurile necesare modernizarii si dotarii la standarde a acestei unitati. In ceea ce priveste sanatatea publica, MS intentioneaza pentru acest an cresterea numarului de rezidenti epidemiologi si refacerea stocului de urgenta prin achizitionarea unui numar de 1 milion de doze de medicamente antivirale, 4 milioane doze de vaccin gripal si a unui numar suficient de masti si materiale dezinfectante necesare unei eventuale pandemii. De asemenea, se va revizui periodic Planul National de masuri pentu gripa aviara si cel in caz de pandemie si se va demara o ampla campanie de educare, constientizare si informare a populatiei in ceea ce priveste gripa aviara. Institutul Cantacuzino a intrat deja intr-un proces de modernizare, care se va incheia la sfarsitul lui 2006, pe parcursul caruia va beneficia de circa 8 milioane de euro pentru retehnologizare. Ramane acum de vazut daca institutul va face fata cererii avand in vedere ca in ani trecuti pentru un amarat de vaccin trebuia sa astepti ca la pasapoarte si atunci cand iti venea randul... ne pare rau nu mai avem..

Ungaria a anuntat, inca din toamna trecuta, ca a pus la punct un vaccin de uz uman impotriva gripei aviare si ca testele efectuate au dat rezultate pozitive.