Cei mai cunoscuti intelectuali cer procesul comunismului
Peste 30 de ONG-uri precum GDS, APADOR-CH, Pro Democratia, Societatea Academica din Romania Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, si aproape 250 de personalitati publice, precum Sorin Iliesiu, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Constantin Ticu Dumitrescu, Gabriel Liiceanu, H.R.Patapievici au semnat un apel prin care ii cer presedintelui Basescu condamnarea comunismului. "Va solicitam in mod ferm sa condamnati comunismul ca un regim nelegitim si criminal pentru a raspunde unei vointe a poporului roman", a declarat Victor Rebengiuc, cel care a citit apelul catre presedinte. Semnatarii i-au sugerat presedintelui Basescu si un moment la care o declaratie publica in acest sens ar trebui facuta, respectiv 22 aprilie, inceputul manifestatiei anticomuniste din Piata Universitatii, din 1990.

Constantin Ticu Dumitrescu, unul dintre primii care au avut aceasta initativa, a propus si stabilirea unei date comemorative pentru victimele comunismului. Fostul presedinte Emil Constantinescu a insistat pe deconspirarea totala a Securitatii si la un efort comun al autoritatilor de a restabili adevarul istoric. Cel care a coordonat strangerea semnaturilor pentru apel este Sorin Iliesiu, vicepresedintele fundatiei Academia Civica. Iliesiu i-a trimis lui Traian Basescu in vara anului trecut un raport ce continea o serie de statistici privind crimele comunismului in Romania. Anul trecut, seful statului intentiona sa constituie sub egida presedintiei o comisie stiintifica internationala, care sa redacteze un raport, etapa finala a condamnarii regimului rosu de catre statul roman.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.