Ministerul de Externe de la Washington a facut public miercuri Raportul anual privind respectarea drepturilor omului in lume.

In ceea ce priveste Romania, raportul afirma ca, desi guvernul a depus eforturi din ce in ce mai mari in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, au existat, in continuare, abuzuri.

Principalele probleme sesizate de raport in cazul Romaniei, in anul 2005, sunt abuzurile politiei asupra detinutilor si asupra romilor, conditiile precare din inchisori, influenta politica asupra sistemului judiciar, imposibilitatea retrocedarii proprietatilor Bisericii Catolice si a altor culte, incidente de intimidare si hartuire a jurnalistilor si coruptia larg raspandita.

De asemenea, sunt mentionate cazuri de violenta si discriminare impotriva femeilor, lacune semnificative in ceea ce priveste drepturile copilului, cazuri de trafic de persoane, neglijenta si asistenta inadecvata pentru persoanele cu dizabilitati, violenta si discriminare impotriva romilor si a homosexualilor, discriminare impotriva persoanelor afectate de HIV/SIDA si lipsa aplicarii legilor muncii.

Raportul aminteste incidentele violente soldate cu moartea unor persoane, in urma actiunilor Politiei. De exemplu, impuscarea unor hoti de fier vechi de catre politisti, dar si batai in arestul Politiei, care au dus, potrivit raportului, la decesul celor arestati.

In document este mentionat faptul ca procesul celor doi ofiteri SPP care l-au batut pe serban Pretor, membru al Consiliului National al Audiovizualului, nu s-a incheiat nici pana acum.

In privinta inchisorilor, principala problema ramane aglomerarea lor, dar si conditiile precare de viata, hrana proasta si igiena deficitara. Raportul precizeaza ca, din cauza termenelor de judecata prea lungi, cei care asteapta terminarea proceselor sunt tratati la fel cu aceia care au fost deja condamnati.

Coruptia ramane principala cauza a neincrederii populatiei in Politie, iar salariile prea mici ar favoriza aparitia unor cazuri de coruptie.
Raportul consemneaza ca au fost inregistrate peste 100 de cazuri in care politistii au comis abuzuri si au incalcat drepturile omului.

In privinta activitatii procurorilor romani, este amintita retinerea omului de afaceri Dinu Patriciu, in dosarul Rompetrol, si decizia judecatorilor care au respins cererea de arestare.

Desi situatia libertatii presei s-a imbunatatit in Romania, se afirma in raport, au existat totusi cazuri de jurnalisti dati in judecata de politicieni in urma unor articole critice la adresa acestora.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.