Presedintele Traian Basescu le-a transmis membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca va continua sa atraga atentia magistratilor pana cand se vor diminua atat numarul de reclamatii facute la CEDO cat si numarul de petitii care ajung lunar pe justitie la Administratia Prezidentiala.

"Nimeni nu ma va bloca. Respect independenta justitiei, nu o umilesc, dar nu-mi cereti sa nu spun nimic. Nu-mi cereti sa pun justitia intr-un dosar inchis", le-a spus presedintele magistratilor cu prilejul unei vizite facute ieri la CSM. Traian Basescu a dorit sa vina la sedinta Consiliului avand in vedere ca magistratii urmau sa discute reclamatia Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) referitoare la o serie de afirmatii facute de Traian Basescu la adresa judecatorilor. In acest sens, Traian Basescu i-a anuntat pe magistrati ca a venit la CSM sa spuna ce gandeste, asumandu-si declaratiile, dar atragand atentia ca nu va inceta sa faca din justitie un actor principal al declaratiilor sale publice.

In plus, presedintele a declarat raspicat ca este gata sa raspunda in fata legii daca exista un singur judecator care poate spune ca el - presedintele - a exercitat o cat de mica presiune in solutionarea vreunui dosar.

Seful statului le-a atras atentia magistratilor, relateaza Amos News, ca judecatorii nu fac legea, ei doar o aplica si ca independenta Justitiei nu ar trebui inteleasa prost, si categoric nu trebuie sa decada intr-un dispret fata de actul de Justitie. Basescu le-a explicat judecatorilor ca declaratia sa a fost inteleasa prost, ca nu le-a cerut sau pretins vreodata judecatorilor sa fie de acord cu procurorii, ci doar ca un rechizitoriu trebuie facut intr-un profund respect fata de legile tarii. El a declarat, pe acelasi ton raspicat, ca va continua sa fie vocea celor care i se adreseaza, pana cand Justitia va functiona in Romania. Daca exista un singur magistrat ca l-a sunat Basescu intr-un dosar sau altul, e sunt gata sa raspund in fata legii pentru interferenta.

Traian Basescu: "Rugamintea mea este ca, la CSM - si de data asta o fac in calitatea constitutionala pe care o am, este sa inaintati memorandumul la Curtea Constitutionala. Sunt foarte interesat sa vad cum masoara Curtea Constitutionala dreptul presedintelui de a se manifesta pe realitatile din tara lui. (...) Judecatorul nu face legea (...) judecatorul aplica legea, iar impresia ca independenta judecatorului ne da dreptul la orice tip de atitudine, inclusiv la dispretul pentru actul de Justitie mi se pare un mare pericol. Este impresie pe care mie mi-a lasat-o aceasta actiune si reclamatie atunci cand presedintele tarii exprima un punct de vedere. (...) Eu am obligatia sa exprim public ce vad din reclamatiile celor care mi se adreseaza. Daca ei imi dau dreptul sa le citesc scrisorile, inseamna ca-mi dau si dreptul sa actionez in baza a ceea ce am citit de la ce care se adreseaza presedintelui. Eu nu am nici o alta modalitate de a actiona din acest punct de vedere decat declaratia publica. Va invit, daca aveti curiozitatea domnilor judecatori si procurori, va pun la dispozitie arhiva ultimului an, ceea ce este extraordinar. Ar fi extraodinar daca ati avea posibilitatea sa aveti contact cu problema reala! (...) Si eu cred ca-mi voi mentine, indiferent cata suparare ar fi, dreptul de a prezenta ceea ce stiu. (...) A fost doar o exprimare eliptica si lasat loc de interpretari. A fost o formulare de genul - rechizitoriile trebuie sa se materializeze si in instante. Nu ma refeream la ogligatia instantei de a da dreptate procurorului, ci la calitatea rechizitoriului. E singura explicatie pe care vi-o dau si faceti ce vreti cu ea. Nu ma refeream la procurori si judecatori, eu ma refeream la calitatea rechizitoriului. Am vrut sa va spun aceste lucruri, am vrut sa cunoasteti motivatia faptului ca nu voi inceta sa fac din JUstitie un factor principal al declaratiilor mele publice, pentru ca este una din marile probleme pe care Romania le are. Si pentru ca declaratile au fost facute in alta institutie decat in institutia care reprezinta Justitia, am tinut sa va spun acelasi lucru si aici, in fata dumneavoastra. (...) Voi continua pana cand se va diminua numarul de petitii legate de Justitie a Presedintie, pana cand se va diminua numarul de reclamatii la CEDO, pana cand Justitia va functiona. (...) Respect independenta Justitiei, n-o umilesc, dar nu-mi cereti sa spun altceva decat cei care mi-au dat mandat sa-i reprezint. Asa cum o fac si legat de Guvern, o fac si legat de Justitie. (...) Nu-mi cereti sa consider Justitia un dosar inchis care pentru presedintele Romaniei sa nu mai conteze. Conteaza enorm, conteaza enorm pentru fiecare roman, conteaza enorm pentru modul in care vom evolua. (...) Pentru ca n-am candidat la functia de presedinte ca sa dorm la Cotroceni!"

Dan Lupascu: Presedintele este animat de intentii bune, dar a ales o cale proasta

Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Dan Lupascu a afirmat ca ceea ce a declarat presedintele Traian Basescu in plenul Consiliului reprezinta "o cale aleasa prost"."Probabil sunteti animati de intentii foarte bune privind justitia. Ceea ce ne-ati transmis azi, in opinia mea, este o cale aleasa prost. Maine, semnalele pe care le avem din partea justitiabililor se vor multiplica, mai ramane doar sa fim luati la ciomege inainte de a intra in sala de judecata", a afirmat Dan Lupascu, adresandu-se sefului statului. In opinia fostului presedinte al CSM, ar trebui sa puna toti umarul la identificarea problemelor justitiei, care, in acest moment, "este in mare pericol".Pe de alta parte, Liviu Dascalescu, membru al CSM, s-a referit la faptul ca presedintele Consiliului, Iulian Galca, trebuie sa decida daca va da curs cererii Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) de a sesiza Curtea Constitutionala referitor la afirmatiile facute de Traian Basescu privind justitia.

Liviu Dascalescu a precizat ca, pe de o parte, o hotarare a Curtii Constitutionale din 2005 prevede ca opiniile, judecatile de valoare nu constituie conflicte juridice atata timp cat nu se produc efecte, iar, pe de alta parte, AMR solicita sesizarea Curtii Constitutionale, iar Traian Basescu considera ca sesizarea ar trebui sa-si urmeze cursul catre Curtea Constitutionala.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.