Nicolae Cristea va fi demis de la conducerea Loteriei Romane de catre ministrul Finantelor. Sebastian Vladescu a convocat ieri conducerea Loteriei, pe care a anuntat-o ca a decis sa revoce tot Consiliul de Administratie al companiei.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a convocat ieri o sedinta fulger la Ministerul Finantelor cu toti membrii din conducerea Loteriei, iar la sfirsitul acesteia a anuntat ca o sa dea mandat de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor de la Loterie, unde principalul punct pe ordinea de zi va fi revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administratie de la Loterie, inclusiv a directorului Nicolae Cristea. Directorul Loteriei si inca trei membri din Consiliul de Administratie sint numiti direct, prin ordin, de ministrul Finantelor.

"Pentru marirea gradului de transparenta"

Nicolae Cristea a rezistat in postul de director general al Loteriei vreme de 13 ani. In ciuda alternarii partidelor la guvernare, Cristea a fost de neclintit, el beneficiind de sprijinul tuturor guvernelor si ministrilor de Finante din ultimii 13 ani. Daniel Daianu si Traian Remes au declarat pentru "Cotidianul" ca au incercat sa-l schimbe, dar n-au putut. Daianu sustine ca Nicolae Cristea a avut sprijin politic mai mare decit el in Guvern. Remes ne-a spus ca atit PNTCD, cit si UDMR au incercat sa-si numeasca oameni la conducerea Loteriei, dar nici demersul lor nu a avut succes. Intr-un comunicat de presa primit la redactie de la Ministerul Finantelor, se precizeaza ca Vladescu a luat aceasta decizie "pentru imbunatatirea calitatii administratiei Loteriei Romane si pentru marirea gradului de transparenta institutionala".

Ministerul Finantelor nu a precizat ieri data la care o sa se intilneasca membrii din conducerea Loteriei pentru a decide schimbarea Consiliului de Administratie.

Se cauta inlocuitor lui Cristea

Surse din interiorul Ministerului Finantelor spun ca inca nu a fost aleasa persoana care sa il inlocuiasca pe Cristea la conducerea Loteriei. "Data la care se va intruni Adunarea Generala a Actionarilor de la Loterie va fi stabilita in momentul in care se va gasi inlocuitorul lui Nicolae Cristea. In sedinta respectiva, intii se va supune votului demiterea Consiliului de Administratie si apoi se va propune noua conducere", ne-a declarat Dan Regman, membru in AGA de la Loterie.

19 articole, in doua luni

"Cotidianul" este primul ziar care a redeschis seria dezvaluirilor privind neregulile de la Loteria Romana, articole ce l-au determinat pe Sebastian Vladescu sa-l demita pe Nicolae Cristea. In decurs de doua luni de zile, "Cotidianul" a publicat 19 articole in care v-a informat despre matrapazlicurile ce se petrec la Loterie. Incepind cu 4 ianurie 2006, ati putut afla dedesubturile deciziei conducerii Loteriei de a muta tragerile 6/49 de la TVR la Antena 1. Apoi am incercat sa gasim raspunsuri legate de scaderea brusca a cistigurilor la prima categorie a jocului 6/49. Cel mai mare impact asupra cititorilor l-a avut articolul in care am dezvaluit veniturile salariale de miliarde de lei pe care membrii din conducerea Loteriei le-au incasat in 2004. Venitul salarial al lui Nicolae Cristea din 2004, de 5,2 miliarde de lei, a pus pe jar opinia publica.

Acesta a fost momentul in care subiectul a fost preluat si propulsat de B1 TV, de emisiunea "Nasul". "Cotidianul" a continuat seria dezvaluirilor aratind cititorilor cum a scazut rata cistigurilor la 6/49, crescind insa veniturile Loteriei de 72 de ori in doar opt ani de zile. Cititorii au fost informati despre ce a stat in spatele deciziilor prin care Loteriei Romane i s-a dat monopol pe piata pentru jocurile loteristice si a fost exceptata de la controlul metrologic al suflantelor de la 6/49. In ultimele saptamini, ati putut afla detaliile unei afaceri prin care sefii Loteriei, atit de la nivel central, cit si local, ii obligau pe simplii salariati sa le incheie asigurari de viata la o anumita firma, de pe urma carora ei incasau comisioane de zeci de milioane de lei. La inceputul acestei saptamini, "Cotidianul" a dezvaluit cum sefii Loteriei traficau lozuri cistigatoare "Vila de Aur", iar in 2003, conducerea Loteriei a decis sa-si concedieze cenzorii si sa-i inlocuiasca cu firma de audit a fostului ministru de Finante Florin Georgescu, cel care, in 1993, l-a numit pe Nicolae Cristea la conducerea Loteriei.

Loteria ridica adrenalina in Alianta

Scandal in Senat intre un ministru PNL, Bogdan Olteanu, si un senator PD, Marius Marinescu. Nu s-au batut, dar au fost la un pas. Scena de ieri s-a consumat dupa dezbaterile pe marginea OUG privind privatizarea Loteriei Romane. Democratul Marinescu a spus, in plen, ca nu este de acord cu privatizarea a 20% din Loterie, bani care ar trebui sa mearga la Fondul Proprietatea. Liberalul Olteanu, aflat in sala in spatiul alocat ministrilor, ar fi spus: "Uite si la boul asta ce zice". Senatorul a fost informat rapid de un angajat al Senatului, aflat linga Olteanu. Din cauza controverselor, OUG a fost retrimisa la Comisia de buget-finante. Dupa finalizarea dezbaterilor din plen, ministrul Olteanu a iesit pe hol, urmat fulger de senator. Nervos, Marinescu, o persoana solida, fost halterofil de performanta, a pus o mina pe bratul ministrului. "Repeta ce-ai spus despre mine. Stiu ce ai spus, mai spune o data."

Olteanu, personaj tinerel si subtirel, s-a speriat. A tresarit. A vazut jurnalistii in preajma, a prins curaj si i-a replicat lui Marinescu: "Da, mai spun. Vorbesti cit se poate de tare ca sa te auda jurnalistii si sa auda cit esti de patriot. Gata, termina ca te faci de ris". La trei metri, rasturnat pe un fotoliu, Marinescu se justifica si el jurnalistilor: "Mi-a spus un angajat al Senatului cum m-a jignit Olteanu". In final, batista pe tambal. Intr-un comunicat, senatorul Marinescu spune ca "incidentul petrecut astazi intre mine si dl Bogdan Olteanu este urmarea unei reactii de moment, regretabile, care nu ma caracterizeaza ca persoana. Cer scuze publice martorilor incidentului".

Campanie Cotidianul: 14 anchete despre neregulile Loteriei Romane

• Loteria Romana insulta matematica pe banii nostri - 19 ianuarie 2006

• 6 din 49, infractiuni la legile statisticii - 20 ianuarie

• Profitul Loteriei a crescut de 72 de ori in sase ani - 23 ianuarie

• Stapinii Loteriei cistiga in fiecare luna zeci de mii de euro - 27 ianuarie

• Suflanta Loteriei, scapata de sub control - 30 ianuarie

• Seful Loteriei: un milliard salariu, patru miliarde comision - 3 februarie

• Daianu a pierdut lupta cu Loteria - 6 februarie

• Asigurari cu arcanul la Loterie - 7 februarie

• Popescu, chibit in jocul Loto-Copos - 10 februarie

• Conducerea Loteriei are cota-parte din profitul companiei - 25 februarie

• Vladescu protejeaza salariile mari ale sefilor Loteriei - 28 februarie

• Al saselea guvern se inchina la Loto - 1 martie

• Trafic de lozuri si vile de aur la Loterie - 7 martie

• Seful Loteriei, numit si controlat de finantistul PSD - 9 martie


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.