De la conferintele partidelor parlamentare si pana la congresele multinationalelor, Centrul International de Conferinte din Parlamentul Romaniei a gazduit in 2005 peste 200 de evenimente in schimbul unor chirii "frumoase", de sute de mii de euro.

Congresul Uniunii Postale Universale organizat in 2004 la Bucuresti a fost gazduit de Centrul International de Conferinte (CIC) din Palatul Parlamentului. Evenimentul s-a dovedit a fi mai mult decat profitabil pentru CIC, acesta incasand 500 de mii de euro pe chirie in conditiile in care Posta Romana a cheltuit 3,5 milioane de euro pentru intreaga organizare.

Numarul conferintelor si expozitiilor a fost si mai mare in 2005, iar sumele incasate de CIC pe chirii au ramas de ordinul sutelor de mii de euro. In ciuda evidentei, banii nu au mers la bugetul de stat, Centrul International fiind o institutie bugetara "cu venituri extrabugetare", subordonata Camerei Deputatilor. Cum este o organizatie cu activitate proprie, Ministerul Finantelor prevede ca lichiditatile sa ramana la dispozitia CIC. Mai exact, cateva sute de mii de euro incasate in fiecare an asigura salariile celor 200 de angajati ai CIC si plata cheltuielilor curente si de intretinere a salilor si a dotarii centrului cu echipamente. Ce ramane, peste 100 de mii de euro in fiecare an, "sunt bani care merg in Trezorerie, fara a avea dobanda. Ei asigura salariile si alte cheltuieli in lunile cand nu avem activitate la Centru", a spus Daniel Marin, directorul CIC.

Anul trecut, Palatul Parlamentului a gazduit 186 de conferinte, congrese si expozitii, la care au participat peste 60.000 de persoane. Organizatorii au platit chirii pornind de la 2.000 de euro pentru maximum 100 de persoane si peste 5.000 de euro pentru 140 de invitati. Cele mai avantajate au ramas partidele parlamentare si organizatiile non-profit, care au beneficiat de reduceri de pana la 50% pentru organizarea de conferinte. Sumele au fost, insa, tot peste o mie de euro de eveniment. La aceste sume se adauga incasarile Centrului de Conferinte in urma vizitelor organizate in Palatul Parlamentului.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.