Vilva iscata in Comisia pentru Afaceri Externe pe marginea acordului privind bazele americane este potolita de Departamentul de Stat: „SUA nu va ataca fara consultarea partii romane“.

Aflat ieri la Bucuresti, Mark A. Pekala, adjunctul secretarului pentru Afaceri Europene din Departamentul de Stat, a declarat ca "m-am intilnit cu domnul Geoana inainte sa intre in Comisia parlamentara si avem convingerea ferma ca acordul este in interesul ambelor parti si ca demonstreaza alianta puternica dintre SUA si Romania, parteneriatul si prietenia dintre cele doua tari".

Asigurari americane

Intrebat daca este posibil ca SUA sa porneasca atacuri de pe teritoriul romanesc fara sa informeze partea romana, Pekala ne-a raspuns ca "in orice alianta si in orice efort militar exista consultari. Cu siguranta va puteti astepta la convorbiri intre Administratia americana si Guvernul roman despre fiecare element al prezentei noastre, facilitati si implicatiile prezentei noastre in acele facilitati. Noi ne consultam cu aliatii nostri in totalitate in ce priveste aceste chestiuni". Pekala a tinut sa sublinieze ca "facilitatile in sine sint proprietatea Guvernului roman".

Furtuna intr-un pahar

Acordul-cadru privind infiintarea de facilitati militare, semnat in decembrie de Condoleezza Rice si Mihai Razvan Ungureanu, trebuie sa fie ratificat de Parlamentul roman. Comisia pentru Afaceri Externe, condusa de Mircea Geoana, s-a intrunit marti, in timp ce plenul vota impotriva cererii de perchezitie pentru Adrian Nastase.

Geoana a agitat apele, sustinind ca acordul este opac si cerind explicatii negociatorilor romani: "Sa veniti sa ne spuneti ce am discutat cu americanii, semnam un tratat, un cec in alb, in care noi nici nu stim ce se va intimpla acolo, macar in parametri mari". Intrebat de parlamentari daca in acord este stipulata vreo clauza prin care SUA se obliga sa ceara acceptul partii romane pentru un eventual atac, secretarul MAE, Teodor Baconski, a declarat ca "nu exista o astfel de obligatie formala". Declaratia oficialului roman a determinat-o pe liberala Norica Nicolai sa propuna negocierea unei declaratii ferme prin care SUA sa se angajeze sa respecte suveranitatea Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.