In perioada 2004-2005, spitalul bucurestean a contabilizat restante de 450 miliarde lei catre distribuitorii de materiale sanitare si medicamente

Datorii in valoare de 450 de miliarde de lei si procese intentate spitalului de catre cinci firme de distributie a materialelor sanitare si medicamentelor. "Aceasta este in cateva cuvinte cea mai spinoasa problema cu care se confrunta, in prezent, Spitalul Clinic Fundeni", ne-a declarat directorul general interimar al unitatii spitalicesti, Serban Marinescu.

"Cele 450 de miliarde de lei sunt datorii acumulate din anii 2004-2005. Inca de la inceputul acestui an am adus la cunostinta conducerilor Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) aceasta situatie. Cred, insa, ca pana la 31 martie vom achita datoriile. Solutia este ca Guvernul sa emita o HG pentru plata acestor arierate", a precizat Marinescu. Acesta a explicat si de unde provine cea mai mare parte a datoriilor: "In 2004, costurile pentru transplanturi s-au ridicat la 140 de miliarde de lei, iar in 2005 - la 127 de miliarde de lei. Spitalul nu a primit nici macar un sfert din valoarea transplanturilor efectuate in cei doi ani. In acelasi timp, bolnavii nu puteau fi lasati sa moara din cauza lipsei fondurilor. Spre exemplu, costul unui transplant renal se ridica la 10.000-12.000 de euro".

Dr. Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a precizat ca datoriile de 450 de miliarde de lei de la Spitalul Fundeni au fost facute din cauza faptului ca, in anii anteriori, "coeficientul DRG - costul pe caz rezolvat - a fost prost calculat".

Costuri mai mici decat in Europa

Potrivit acestuia, pentru a nu se mai repeta situatia din anii anteriori, in acest an a fost elaborat un program national al CNAS, fiind stabilit un buget fix pentru transplanturile din 2006: "Unitatile spitalicesti care depasesc fondurile alocate, vor suporta depasirile.

In 2006, prin programul national al CNAS vor putea fi efectuate gratuit circa 70-80 transplanturi medulare, aproape 20 hepatice, circa 20 cardiace si 200 renale".

Dr. Zota a spus ca, in Romania, costul transplanturilor este mai mic decat in SUA si Europa: "Spre exemplu, in Romania, costul transplantului hepatic este de 55.000 de euro, in timp ce in SUA este de 150.000 de euro, iar in Europa -120.000 de euro.

In tara noastra transplantul medular ajunge la cel mult 40.000 de euro, iar in SUA atinge 200.000 de euro si in Europa 100.000 de euro. Explicatia: in Romania nu se calculeaza in costul transplantului si salariul medicului care efectueaza operatia. In alte tari, salariul medicului reprezinta 30-40 la suta din valoarea operatiei". Potrivit dr. Victor Zota, in acest an, a scazut ingrijorator numarul donatorilor: "Deocamdata cautam o explicatie. Cert este ca tara noastra ajunsese anul trecut la o rata de refuz de sub 20 la suta - mult sub media europeana".

Noutati in Legea transplantului

Legea transplantului, cuprinsa in pachetul de reforma, aduce si cateva noutati. "Pentru a-si dona un organ, donatorul viu trebuie sa se prezinte in fata unei comisii de specialitate, de la nivelul spitalului unde se efectueaza transplantul, cu un dosar din care sa reiasa in primul rand ca este sanatos fizic si psihic. In fata comisiei va ajunge si primitorul. Comisia va da avizul realizarii transplantului.
De asemenea, s-au inasprit pedepsele pentru traficul de organe. Pana acum se pedepsea cu inchisoare de la 2 la 5 ani, iar in noua lege pedeapsa este cuprinsa intre 3 si 10 ani de inchisoare", spune dr. Zota.

Din pacate, Romania este o exceptie in ceea ce priveste prelevarea de organe de la persoana nerevendicata, care moare in spital, si de la persoana declarata moarta - careia nu-i mai bate inima: "Legea noastra, spre deosebire de legile europene, nu permite prelevarea de organe de la persoana nerevendicata, iar de la persoana declarata moarta nu se pot preleva organe decat daca exista acordul scris al familiei sau altor apartinatori legali".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.