Chiar daca Romania va scapa de emotiile aminarii aderarii cu ocazia Raportului din mai, UE va mentine presiunea prin raportul din noiembrie. Acesta ar putea aduce penalizari si restrictionarea unor drepturi, fara a impiedica, teoretic, aderarea la 1 ianuarie 2007.

Timp de doua zile, ministrul de Externe olandez, Bernard Bot, a evocat, la Bucuresti si Sofia, posibilitatea ca abia in noiembrie sa se ia decizia cu privire la aminarea sau nu cu un an a aderarii, desi Bruxelles-ul anuntase ferm ca problema va fi transata la Raportul din mai.

La Bucuresti, Bernard Bot a afirmat ca "semnele de incurajare trebuie mentinute pentru ca sa putem spune in noiembrie: da, Romania este urmatorul membru deplin al UE". In ceea ce priveste soarta Sofiei, Bot le-a dat explicit emotii bulgarilor intr-un interviu acordat cotidianului ,,Dnevnik’’: "Daca in noiembrie Raportul de monitorizare al CE va fi negativ in aprecierile sale, nu este nici o indoiala ca aderarea dumneavoastra va fi amanata cu un an’’.

Recomandare in mai

Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, ne-a declarat ca: "In primul rind, Comisia va trebui sa decida in mai daca recomanda aminarea aderarii. Daca nu recomanda aminarea, atunci Consiliul nu mai are ce sa decida. Desi teoretic decizia privind aminarea s-ar putea lua si mai tirziu in cursul acestui an, in termeni practici, acest lucru este foarte dificil de realizat’’. Nedorind sa comenteze declaratiile ministrului olandez, Scheele a explicat insa ca "intr-adevar, va fi un alt raport al Comisiei in luna noiembrie, ca in fiecare an. Dincolo de data aderarii, din cauza ca exista si alte masuri de salvgardare ce pot fi luate, raportul din noiembrie va trebui sa analizeze daca e nevoie de masuri specifice, chiar daca Romania ar urma sa adere la 1 ianuarie 2007."

"Clauze specifice"

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, ne-a declarat ca: "Raportul din mai va avea o recomandare privind data aderarii. Data va fi decisa la Consiliul European din iunie in baza propunerii Raportului din 16 mai. Asta este foarte clar. La urmatorul raport, cel mai probabil in noiembrie, se va decide daca ar putea fi introduse asa-numitele clauze de salvgardare care nu au legatura cu data aderarii, ci reprezinta exceptari pentru maximum trei ani ale aplicarii unor drepturi care decurg din calitatea de membru". In cazul Romaniei, "clauzele specifice" care ar putea fi aplicate tin de eventuala interzicere pentru maximum trei ani a accesului pe piata interna a unor produse, daca Romania nu indeplineste exigentele UE privind produsele respective.

Bulgarii, certati dur

La Sofia, ministrul de Externe olandez a adoptat un ton dur fata de Bulgaria: "Trebuie sa depuneti mult, mult mai multe eforturi pentru a obtine rezultate satisfacatoare si a primi un 'da>>". Saptamina trecuta, in timp ce expertii UE se aflau la Sofia, o executie in stil mafiot a avut loc in plin centrul capitalei bulgare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.