Dupa ce presedintele Traian Basescu a vorbit despre coruptia din Justitie, a fost randul procurorului general Ilie Botos sa spuna, in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ca exista procurori care ar avea legaturi cu persoanele anchetate.

Joi, ziaristii i-au cerut procurorului general amanunte. Ilie Botos a raspuns ca declaratiile sale au acoperire, dar ca nu e momentul sa spuna mai mult.

Ilie Botos a declarat ca Parchetul monitorizeaza cazurile in care procurorii ar avea legaturi cu persoane din lumea interlopa sau cu persoane anchetate, si documenteaza fiecare caz in parte. insa, pentru moment, nu poate face public un astfel de caz.

Si ministrul justitiei Monica Macovei a cerut procurorului general sa faca publice cazurile de coruptie din randul procurorurilor, insa Ilie Botos s-a rezumat sa spuna doar ca acestea pot fi cazuri de natura penala sau doar cazuri sanctionabile disciplinar de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

El a sugerat, insa, ca astfel de relatii nu i-ar privi pe angajatii structurilor care se ocupa de combaterea infractiunile care privesc lumea interlopa, cum ar fi Departamentul National Anticoruptie sau Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului.

De-altfel, nu putine au fost cazurile de procurori sau magistrati care au fost schimbati din functie in ultimul an.

Schimbari si revocari

In august 2005, Monica Macovei a propus revocarea din functie a sase procurori de la Parchetul National Anticoruptie si doi de la Parchetul General. Printre acestia, procurorul general al PNA, Ioan Amarie, doi dintre adjunctii acestuia si trei sefi de sectie.

In luna octombrie au urmat alte propuneri de schimbare printre procurori: unul din cadrul fostului PNA, Constantin Irimia, si doi procurori militari, respectiv sefului sectiei Parchetelor Militare, Samoila Joarza, si adjunctul acestuia, Ionel Slavoiu.

Despre aceste schimbari s-a spus ca ar fi necesare pentru ca procurorii respectivi nu ar avea rezultate, iar imaginea lor a avut de suferit din cauza activitatii din trecut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.