Dupa DNA a venit randul si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dea raportul, bilantul de activitate pe 2005 in fata presedintelui Basescu si a premierului Tariceanu. La prezentarea bilantului au mai participat si Daniel Morar - procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, Cristian Deliorga - vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Popa - presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Vasile Blaga - ministrul Administratiei si Internelor.

Mai putin Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si presedintele CSM, Iulian Gilca, aflati cu treburi la Bruxelles. Sedinta de bilant a Parchetului Instantei Supreme are loc la cateva zile dupa ce procurorii Departamentului National Anticoruptie si-au prezentat rezultatele activitii, tot in prezenta presedintelui tarii si a primului ministru. Presedintele Traian Basescu a facut un apel catre procurori si reprezentantii Justitiei sa se considere independenti si sa aplice legea si, in acelasi timp, sa respecte drepturile omului.
"Va cer sa va considerati absolut independenti", le-a spus Basescu procurorilor, adaugand ca acestia sunt responsabili doar in fata romanilor, care au nevoie de dreptate. "Sunteti responsabili in fata unui popor de 22 de milioane de persoane. Raspundeti-i lui!" La randul sau, Tariceanu a afirmat ca Guvernul a asigurat in anul care a trecut independenta procurorilor si cresteri de personal, dar a subliniat ca functionarea justitiei nu depinde exclusiv de guvern, procurorii avand un rol important, pe care trebuie sa si-l asume.

Procurorul general Ilie Botos vede activitatea Ministerul Public in anul ce a trecut concentrata pe reforma. Participarea presedintelui la bilantul Parchetului General vine in contextul imaginii nefavorabile create de senatori prin respingerea ordonantei privind infiintarea DNA. Nici de acesta data presedintele si premierul n-au scapat ocazia de a se mai ataca un pic.

Justitia politica sau politica justitiei

Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe procurori ca actuala putere politica doreste bunul mers al justitiei si ca nu va cere niciodata tratament preferential pentru vreo persoana, indiferent despre cine ar fi vorba.
De asemenea, seful statului a remarcat evolutia pozitiva a acestei institutii, subliniind insa ca exista o mare diferenta intre perceptia in exterior si activitatea in sine: "Trebuie sa gasiti formulele pentru a informa public realizarile si esecurile dvs.". Presedintele Traian Basescu a evidentiat, totodata, importanta pregatirii procurorilor care trebuie adaptata la realitatile economiei de piata si libertatii. Seful statului a facut un apel la respectarea drepturilor omului si a spus ca atata timp cat procurorii sunt convinsi ca munca lor a fost una calificata nu au de ce sa faca un pas inapoi. In acest context Basescu a adaugat ca inculpatul are dreptul de a se apara public, iar procurorul trebuie sa aplice si sa apere legea, indiferent despre cine este vorba.

"Toti suntem egali in fata legii - aceasta este premisa de la care trebuie sa plecati", a subliniat presedintele. El a insistat asupra faptului ca orice interventie politica trebuie facuta publica, deoarece nimeni nu are dreptul sa interfereze activitatea procurorilor si judecatorilor.

"Sunteti responsabili in fata unui popor de 22 de milioane de romani"

Presedintele a subliniat ca "Justitia este stalpul dreptatii" si ca ea va incepe sa functioneze cand ceea ce incep parchetele se va reflecta in instanta. Grupurile care ar putea influenta decizia politica nu mai au ce cauta in jocurile de putere in Romania, a spus Basescu. El a declarat ca "a fost prea multa influenta din afara structurilor politice in viata economica si sociala a tarii, ca urmare procurorii trebuind sa actioneze pentru ca statul si legea sa castige batalia". Procurori si reprezentantii Justitiei sa se considere independenti si sa aplice legea si, in acelasi timp, sa respecte drepturile omului, este de parere presedintele. Traian Basescu i-a incurajat pe procurori sa aiba incredere in institutiile statului si in actuala putere si o sa-si faca treaba pentru ca "nimeni niciodata sa nu mai reuseasca sa dea ceasul inapoi".

"Va rog, pe de o parte, va cer, pe de alta, sa va considerati absolut independenti si sa aplicati legea. Statutul pe care il aveti acum va face responsabili doar in fata celor 22 de milioane de romani, nu in fata oamenilor politici sau a oamenilor cu bani", a adaugat el. "In instante inca avem un nivel ridicat de coruptie. Adesea, procurorii nu au solutii, va confruntati cu lovituri nedrepte, dar va cer sa treceti peste ele, va cer sa lucrati pentru a da acel semnal ca Romania a devenit intr-adevar un stat de drept in care romanii au incredere in justitie", a spus Traian Basescu. Seful statului a apreciat ca fiind inadmisibil ca la 16 ani de la Revolutie sa existe suspiciunea de influenta politica asupra justitiei.

Potrivit sefului statului, nivelul de coruptie la nivel inalt a scazut in 2005 fata de guvernele anterioare, dar acest lucru nu inseamna ca pericolul nu exista, context in care institutiile statului trebuie sa-si faca datoria. El considera ca "a existat o istorie care a generat acte de coruptie in perioada 1992-2004", perioada in care au existat grupuri de decizie in afara sferei politice si care au influentat deciziile politice.
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat din nou regretul fata de recenta arestare a ziaristului Marian Garleanu, corespondent al unui cotidian central, care a fost ulterior eliberat prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In acelasi timp insa, presedintele Basescu a subliniat ca nici parlamentari, nici ziaristi, nici judecatori, nici procurori nu pot fi deasupra legilor statului roman care trebuie respectate de fiecare cetatean.

In 2005, Ministerul Public s-a ocupat de reforma cu deficit de procurori

Potrivit procurorului general Ilie Botos, Ministerul Public si-a concentrat eforturile in 2005 in directia indeplinirii obiectivelor stabilite in planul de masuri prioritare pentru integrarea europeana, in strategia de reforma a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007 si in strategia de combatere a criminalitatii organizate. Cerintelor impuse de perspectiva integrarii in UE li s-au adaugat cele rezultate din necesitatea de a avea un raspuns adecvat modului in care fenomenul infractional si-a conturat evolutia pe cele trei componente principale - criminalitatea organizata, coruptia si macrocriminalitatea financiara, a declarat procurorul general Ilie Botos. In structura Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sunt prevazute 230 de posturi de procurori, 200 de posturi de personal auxiliar si 40 de posturi de specialisti in diverse domenii - economic, financiar, proprietate intelectuala.

Cu toate acestea, structurile existente nu sunt suficiente in raport cu volumul si diversitatea de infractiuni care au aparut. La nivelul tarii, parchetele lucreaza cu un deficit de un sfert din numarul necesar de procurori, a precizat Botos. In 2005 procurorii au investigat 394 de cauze legate de consumul de droguri, au capturat 404 kilograme de droguri de mare risc si 510 kilograme de droguri de risc. In privinta traficului de fiinte umane, procurorii au instrumentat 133 de dosare vizand 482 de inculpati iar la nivelul tarii au fost destructurate 44 de retele de criminalitate organizata axate pe trafic de fiinte umane.

Guvernul ii sprijina pe procurori

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a asigurat pe procurori de sprijinul Guvernului in activitatea pe care o desfasoara. Tariceanu a afirmat ca Guvernul a asigurat in anul care a trecut independenta procurorilor si cresteri de personal, dar a subliniat ca functionarea justitiei nu depinde exclusiv de guvern, procurorii avand un rol important, pe care trebuie sa si-l asume. Primul-ministru a spus ca Ministerul Public va avea si in 2006 un rol important in consolidarea statului de drept si a insistat pe aplicarea cu rigurozitate a procedurilor de lucru, conditie obligatorie in activitatea procurorilor. Criminalitatea organizata, proprietatea intelectuala, traficul de fiinte umane, evaziune fiscala, indeosebi in domeniul petrolului, alcoolului, tutunului - trebuie sa fie directiile prioritare de actiune ale procurorilor. La capitolul speculatii Tariceanu s-a referit la comunicarea publica a parchetelor, semnaland ca, de multe ori, informatiile oficiale sunt precedate de informatii din surse judiciare, ceea ce creeaza premise pentru speculatii.

Presedintele il "ataca" pe premier, Tariceanu se tine de bancuri

Cum deja ne-am obisnuit ca doua sabii nu pot incapea in aceeasi teaca presedintele Traian Basescu nu s-a lasat pana nu l-a intepat un pic pe premier criticand intentia unor grupuri care ar putea influenta deciziile justitiei. El a facut referire la o ordonanta a Guvernului referitoare la adoparea unui acord cu Elvetia, in care se prevedea crearea de conditii atribuirii de contracte in sectorul energetic si in multe sectoare fara nici o licitatie. "Am primit o replica nepoliticoasa la acea vreme, pentru ca, de curand, sa fie anulata ordonanta sa se constate ca de fapt asa se negociase. A fost un accident la nivelul Guvernului, dar a fost o istorie intreaga in care s-au emis acte normative care au generat coruptie", a declarat Basescu. In replica, in cadrul aceleasi sedinte, dar dupa plecarea lui Traian Basescu, premierul a explicat ca acel act nu era o ordonanta, ci o hotarare de guvern, care aproba un acord de cooperare cu statul elvetian. El a facut chiar o referire ironica la un banc cu rusul Ivan Ivanovici, care a primit o Pobeda, care nu este Pobeda, ci bicicleta, si care nu i s-a dat, ci i s-a luat. "In interiorul acordului nu este vorba despre nici un fel de contract comercial.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.