Probele stranse de procurorii anticoruptie in dosarul Zambaccian se inmultesc.

Dupa ce saptamana trecuta au fost pusi oficial sub acuzare, potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Nastase si Ioan Paun, ieri a fost randul Danei Nastase sa afle pentru ce infractiuni este acuzata. Anuntand ca vor fi comunicate atunci cand toate persoanele cercetate in acest caz vor semna de luare la cunostinta a acuzatiilor, biroul de presa al DNA ne-a informat ca, tot ieri, s-au efectuat perchezitii in strada Zambaccian.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, s-a prezentat, ieri, la DNA pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile insa a refuzat sa faca declaratii legate de acestea. Ea ar putea fi cercetata pentru complicitate la luare de mita, in acelasi dosar in care Adrian Nastase este invinuit de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, iar fostul consul al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, ne-a confirmat ieri efectuarea unei perchezitii in cazul Zambaccian, dar a refuzat sa ne comunice acuzatiile care i-au fost prezentate Danei Nastase. "Perchezitia facuta azi de procurorii anticoruptie a avut o baza perfect legala", ne-a spus Saplacan.

Potrivit unei note remise Camerei Deputatilor de catre Ministerul Justitiei, in schimbul unor foloase "invinuitul Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)". "Din actele premergatoare efectuate pana la aceasta data, rezulta ca invinuitul Adrian Nastase ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, sector 1 si comuna Cornu, judetul Prahova)", se precizeaza in documentul trimis Camerei Deputatilor de catre ministrul Justitiei.

Potrivit actelor premergatoare efectuate in cauza, "exista indicii temeinice ca in imobilele proprietatea domnului deputat Adrian Nastase, situate in Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, etaj 3, sector 1 si sat Cornu de Jos, Aleea Trandafirilor nr. 47, comuna Cornu, judetul Prahova, se afla bunuri obtinute in perioada 2001-2004 in modalitatea descrisa anterior", se preciza in documentul ministrului Justitiei. Irina Jianu a fost pana la jumatatea anului trecut vicepresedinte la Conimpuls Bacau, firma la care Sergiu Sechelariu este actionar si care a ridicat blocul din strada Zambaccian.

Au inceput perchezitiile

Controversatul imobil din strada Muzeul Zambaccian nr.16 a fost luat, ieri, cu asalt de presa centrala, dupa ce o echipa de procurori anticoruptie si politisti a descins pentru perchezitionarea apartamentelor apartinand familiei Dana si Adrian Nastase. Desi autoritatile nu au precizat care din apartamente este cel vizat, procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a confirmat efectuarea perchezitiei. El a aratat ca operatiunea are loc in baza unui mandat emis de judecator. Anchetatorii au sosit, ieri, in jurul orei 11,00 la imobilul in care familia Nastase ocupa 2 apartamente: Andrei, fiul presedintelui Camerei Deputatilor, etajul 1 si parintii sai etajul 3. Anchetatorii, sositi la fata locului cu 3 masini, au plecat dupa aproximativ 2 ore, fara sa faca vreo declaratie.

Unul dintre ei insa avea in brate o imprimanta. Ei erau insotiti de avocatul Marieta Anastasescu, apropiata a familiei Nastase, care locuieste tot in imobilul din Zambaccian. Procurorii anticoruptie au mers, ieri, la locuinta fostului prim-ministru al Romaniei, in ziua in care Camera Deputatilor a luat in discutie solicitarea ministrului Justitiei privind perchezitia a doua dintre proprietatile sale si ale sotiei. Potrivit unor surse judiciare, fiul cel mare al familiei Nastase este citat ca martor de procurorii DNA in dosarul in care parintii sai sunt acuzati de fapte de coruptie.

Copos a dus documente procurorilor anticoruptie

Tot ieri s-a prezentat la DNA si vicepremierul George Copos, acuzat intr-un dosar de evaziune legat de tranzactii efectuate cu Loteria Romana. El le-a prezentat anchetatorilor mai multe documente care, potrivit propriilor declaratii, atesta ca Ana Electronic a facut afaceri in spiritul si litera legii. "S-au prezentat toate documentele care cred ca sunt convingatoare. 'Ana>> nu a ascuns niciodata un obiect impozabil. Cred ca am demonstrat acest lucru prin toate documentele care au fost puse la dispozitia procurorilor", a declarat, citat de Mediafax, George Copos.

Vicepremierul George Copos este acuzat alaturi de presedintele Loteriei Nationale, Nicolae Cristea, si Gilio Giuseppe Rosa (administrator al SC Romtour SRL) pentru o evaziune fiscala de 40 de miliarde de lei vechi. Urmarirea penala in acest caz a fost inceputa in 11 ianuarie, Copos si Rosa fiind acuzati de evaziune fiscala in forma continuata, iar Cristea, de complicitate la evaziune fiscala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.