Presedintele Traian Basescu va relua, luni, discutiile cu sefii partidelor parlamentare, pentru a gasi cea mai buna solutie de retrimitere in Parlament a ordonantei privind functionarea DNA. Aceasta amanare survine celor doua zile de consultari cu liderii partidelor parlamentare din opozitie si din coalitia de la putere.

Presedintele a explicat ca se teme ca simpla retrimitere a acestei legi in Parlament ar putea sa nu aiba rezultatele scontate.

Traian Basescu a mai spus ca toate partidele parlamentare isi doresc o institutie de genul Departamentului National Anticoruptie, dar ca organizarea unei asemenea institutii e vazuta in mod diferit.

Mai multe viziuni cu privire la functionarea DNA

"Unii vad posibila si necesara emiterea unei noi legi, care sa fie trimisa Parlamentului in procedura de urgenta, altii vad ca solutie intoarcerea acestei ordonante in Parlament, iar alte partide au chiar obiectii legate de constitutionalitatea legii", a declarat presedintele.

Vineri, presedintele s-a consultat cu reprezentantii Uniunii Democrate Maghiare din Romania, cu cei ai Partidului National Liberal si cu cei ai Partidului Democrat.

Joi, presedintele a purtat discutii cu lideri ai Partidului Social Democrat, ai Partidului Romania Mare si ai Partidului Conservator.

Din declaratiile de dupa aceste consultari reiese ca partidele din coalitia guvernamentala sprijina intr-o forma sau alta retrimiterea ordonantei de functionare a DNA spre aprobare in Parlament.

PD apreciaza ca nu se impune elaborarea unui nou act normativ in acest moment - Emil Boc

PNL a declarat prin vocea presedintelui sau Calin Popescu Tariceanu ca sustine aceasta ordonanta chiar in forma initiala propusa de guvern.

"Ordonanta, asa cum a fost gandita, creeaza cadrul necesar atat din punct de vedere organizatoric, cat si al mijloacelor necesare pentru ca Departamentul National Anticoruptie sa fie eficient, o institutie care sa poata sa conduca lupta impotriva coruptiei cu rezultate in cadrul Parchetului General".

Modificari care nu afecteaza fondul

Reprezentantii Partidului Democrat i-au declarat la randul lor presedintelui ca vor sustine ordonanta de functionare a DNA daca va fi retrimisa in Parlament, dar au prezentat si cateva propuneri de modificare, propuneri care nu afecteaza insa fondul legii.

"PD apreciaza ca nu se impune elaborarea unui nou act normativ in acest moment, pentru ca un asemenea gest ar compromite pe de o parte demersurile care vizeaza lupta anticoruptie, iar pe de alta parte ar putea compromite integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat presedintele PD Emil Boc.

UDMR a avut insa ceva mai multe rezerve fata de aceasta ordonanta, desi liderii sai au spus ca, in principiu, sustin functionarea DNA in cadrul Parchetului General si continuarea luptei impotriva coruptiei.

Presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat ca a solicitat presedintelui retrimiterea ordonantei in Parlament, unde UDMR va face "totul pentru ca ea sa fie dezbatuta si votata prin procedura de urgenta".

"in acelasi timp, dorim sa aducem anumite modificari pentru a exclude orice posibilitate a unei interpretari de neconstitutionalitate", a precizat Bela Marko.

Despre neconstitutionalitatea unor prevederi din aceasta ordonanta a vorbit si PSD la consultarile de joi cu presedintele.

In schimb, PC si PRM au declarat ca vor sustine ordonanta daca va fi retrimisa in Parlament.

Concluzia presedintelui in urma acestor consultari a fost ca toate partidele parlamentare doresc ca DNA sa functioneze in continuare dar ca difera viziunile lor asupra mijloacelor prin care trebuie realizata aceasta functionare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.