Comisia Speciala de Cercetare a Averii de pe linga Curtea Suprema a facut publica motivarea deciziei prin care i-a trimis in judecata pe fostul ministru al Economiei, deputatul PSD Dan Ioan Popescu, si pe sotia acestuia.
Judecatorii din Comisie au constatat ca, in perioada in care Popescu a ocupat fotoliul de ministru (12 decembrie 2000-14 decembrie 2004), ar fi dobindit ilicit bunuri in valoare de peste 46 de miliarde de lei. Cea mai importanta mentiune din hotarirea Comisiei priveste vinzarea, in 2001, a firmei Ital Agency, apartinind sotilor Popescu, catre Luxten Lighting. "In realitate, cercetatii au continuat in fapt sa conduca si sa stapineasca firma, dovada fiind atit calitatea de administrator a cercetatei (Elena Popescu-n.r.), cit si salariile substantiale incasate de la firma de care, doar aparent, cei doi soti s-au dezis in februarie 2001", se arata in decizia Comisiei.

Mai mult, contractul de vinzare a actiunilor Ital Agency "a fost unul fictiv si fondat pe o cauza falsa". Reamintim ca firma Luxten a obtinut de la MEC in perioada in care DIP era ministru, contracte publice in valoare de 57 de miliarde de lei. Cit despre terenurile din orasul Azuga, apartinind familiei Popescu, magistratii au stabilit ca "au fost dobindite sub preturile pietei, practicate la data achizitionarii lor". In urma expertizei finaciar-contabile, s-a observat ca, ulterior perioadei controlate, "cercetatii" au instrainat, cu titlu gratuit, unor rude apropiate, apartamentele nr.4, 5 si 7 din imobilul situat in Bucuresti, str. Uruguay nr.1, Sectorul 1, micsorind astfel averea dobindita. "Tinind seama ca cercetatii au refuzat sa depuna la dosar situatia conturilor bancare, precum si lista privind obiectele de arta si a altor bunuri mobile de valoare, cautind sa le sustraga sau sa le ascunda controlului", Comisia a decis trimiterea dosarului Popescu spre judecare la Curtea Suprema.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.