Capitala va avea anul acesta unul dintre cele mai mari bugete de pana acum, potrivit proiectului dezbatut si aprobat ieri in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in care suma se ridica la nu mai putin de 1,6 miliarde de euro, respectiv 57.000 de miliarde lei vechi.

Din aceasta suma, aproape 16.000 de miliarde reprezinta venituri proprii, iar 39.000 de miliarde de lei vin din imprumuturi externe.
Primarul Adriean Videanu are ganduri mari in ce priveste Bucurestiul si intentioneaza ca doua treimi din suma totala sa fie investita in infrastructura orasului. "Este, poate, cel mai mare buget pe care Bucurestiul l-a avut vreodata. Din cele peste 57.000 de miliarde de lei pe care le avem la dispozitie anul acesta, aproape 16.000 de miliarde constituie venituri proprii, iar 39.000 de miliarde de lei reprezinta imprumuturile externe. Adica cei peste un miliard de euro, care vor fi investiti in infrastructura", a declarat Videanu.

De asemenea, anul acesta vor incepe lucrarile la pasajul Basarab, dar si la pasajul suprateran din zona Colentina, respectiv Podul Voluntari - Soseaua Mihai Bravu, in lungime de 5 kilometri si cu trei benzi pe fiecare sens de circulatie. De asemenea, vor fi reabilitate caile de rulare a tramvaielor pe 25 de bulevarde bucurestene, precum si modernizat carosabilul de pe aproape o suta de bulevarde centrale ale orasului.

Totodata, edilul-sef mai are in vedere ca din miliardul de euro alocat investitiilor sa inceapa lucrarile pentru realizarea a 14.000 de locuri de parcare in 23 de intersectii principale, precum si in zona centrala a orasului. "Va fi un santier care va genera, in mod cert, frustrari, nervi si blocaje. Insa, peste doi ani, sunt convins ca lucrurile se vor aseza", a mai spus Videanu.

Creditele externe au salvat proiectul

Primarul general a adaugat ca, in lipsa creditelor externe, municipalitatea s-ar fi aflat in imposibilitatea realizarii unor investitii anul acesta.
"Aproape 70 la suta din veniturile proprii ale municipalitatii, respectiv cele 16.000 de miliarde de lei, se duc pe plata subventiei catre RADET si RATB.
In lipsa creditelor, aceasta situatie ar fi impovarat capacitatea de dezvoltare a orasului", a afirmat Videanu. Cele 39.000 de miliarde de lei vor fi alocate, potrivit proiectului de buget, pentru inceperea unor ample lucrari de infrastructura. "Practic, anul acesta deschidem un santier de peste un miliard de euro", a afirmat primarul general.

In 2006, municipalitatea aloca 1,8 milioane de lei (1,8 miliarde de lei vechi) pentru Sanatate si 241 de milioane de lei (241 de miliarde de lei vechi) pentru Educatie, bani din care va incepe consolidarea a o suta de scoli si licee.
A fost majorat si bugetul Culturii cu inca 53 de milioane de lei noi, in 2006 fiind alocate aproape 130 de milioane de lei (130 miliarde de lei vechi) atat pentru reabilitarea teatrelor, cat si pentru consolidarea unor monumente istorice, cum ar fi Palatul Sutu si Palatul Mogosoaia.
Alte 100 de milioane de euro, respectiv 370 de milioane de lei RON (370 de miliarde de lei) vor fi cheltuite de municipalitate pentru exproprieri - necesare pentru derularea unor investitii (supralargiri de carosabil si strapungeri ale unor intersectii), precum si pentru recuperarea unor spatii verzi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.