Bruxelles-ul spera ca Basescu poate da peste cap lovitura anti-DNA a senatorilor. UE exclude categoric revenirea la vechea situatie in care fostul PNA cocolosea marea coruptie. Situatia de criza va fi consemnata in Raportul din mai, ce poate decide aminarea aderarii.

Comisia Europeana evalueaza pagubele produse de lipsa de mobilizare a Aliantei si de votul PSD impotriva infiintarii DNA. "Acum analizam impactul pe care il are noua situatie creata in combaterea coruptiei in tara", ne-a declarat ieri Kristina Nagy, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Extindere. Speranta e in decizia presedintelui, care in 20 de zile poate fie sa promulge legea, fie sa o retrimita in Parlament. "Stim ca, pina la adoptarea unei alte legi, ordonanta de urgenta ramine valida, ca atare DNA isi va continua investigatiile in marile cazuri de coruptie", a spus Kristina Nagy.

In orice caz, incidentul va fi consemnat in Raportul de Monitorizare: "Urmarim situatia indeaproape si vom raporta toata situatia in urmatorul raport din mai", a precizat purtatorul de cuvint. Raportul va contine mult-asteptata recomandare privind aderarea Romaniei in 2007 sau aminarea acesteia cu un an. Joi, Angela Filote, purtatorul de cuvint al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, isi exprima preocuparea fata de "acest aparent regres in lupta impotriva coruptiei" si preciza ca lupta anticoruptie "este unul dintre subiectele care pot duce la aminarea aderarii pina in 2008". Ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen, se arata si el increzator ca presedintele mai poate schimba situatia: "Nu se poate vorbi de un regres atit timp cit presedintele nu promulga legea".

"Nu e cel mai bun semnal"

La Bruxelles, intoarcerea la formula Parchetului National Anticoruptie (PNA) ar echivala cu un regres la situatia din timpul guvernarii PSD: "E clar ca sistemul precedent nu era eficient in combaterea coruptiei la nivel inalt. Reforma si infiintarea DNA a fost un clar pas inainte. In contrariu, daca s-ar desfiinta, ar fi clar un pas inapoi", ne-a declarat ieri o sursa din Comisia Europeana, sugerind ca desfiintarea DNA ar duce la un raport negativ in mai. "Semnalul pe care-l asteptam era legalizarea acestei ordonante de urgenta si sa se treaca foarte repede la noi rezultate", a precizat oficialul european, avertizind ca "ar fi bine sa nu existe prea multe accidente" pina la raportul din mai. Intrebat ce s-ar intimpla daca legea retrimisa in Parlament nu ar fi votata pina la raport, oficialul a precizat sec: "Ar fi bine sa avem acest semnal politic la timp".

"S-a mers prea departe"

"Mesajul PSD a fost clar: ei sint impotriva acestui DNA", ne-a declarat sursa din Comisia Europeana. Intrebat daca acest vot are legatura cu invinuirea lui Adrian Nastase, oficialul european a spus: "Este dificil de crezut ca nu are legatura. Iar in unele cazuri s-a mers prea departe. A fost putin ciudat cind presedintele Camerei a explicat ca DNA face politie politica. Poate ca el are experienta in acest domeniu".

Referitor la lipsa de disciplina a membrilor partidelor din Coalitie, oficialul ne-a amintit de institutia "biciuitorului", infiintata in secolul XVIII in Camera Comunelor pentru a-i stringe pe membrii parlamentului la vot, cind acestia lipseau.

Dupa stupefactia intiala provocata de votul din Senat, oficialii europeni s-au mai linistit, realizind ca piinea si cutitul sint la Traian Basescu, care poate retrimite legea in Parlament. O singura data.

Sansele Romaniei si Bulgariei au scazut

Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la UE in 2007 au scazut fata de luna noiembrie, releva un studiu realizat de Reuters pe baza intervievarii a peste 30 de analisti. Sondajul a fost realizat in perioada 7-9 februarie. Ingrijorarea ca cele doua tari nu au facut suficient pentru a lupta impotriva coruptiei a sporit posibilitatea aminarii pina in 2008 a integrarii.

Oostlander: "Sigur va avea un efect negativ asupra Raportului"

Olandezul Arie Oostlander, fostul coordonator al politicii externe a grupului PPE din Parlamentul European, ne-a declarat ieri ca decizia Senatului va avea cu siguranta un efect negativ. "Este clar un mecanism de autoaparare al PSD, care e unul dintre cei mai corupti factori din Romania, iar Adrian Nastase este o personalitate care exceleaza in acest domeniu", ne-a declarat fostul europarlamentar olandez. "Cu siguranta va avea un efect negativ asupra Raportului. Nu inteleg de ce PSD si-o cere in asemenea maniera. Pentru ca ei vor avea acum reputatia in Romania ca sint impotriva UE. Cred ca comportamentul lor este "nepatriotic", pentru ca ei insala oamenii in aceste chestiuni legate de coruptie. Iar pe termen lung va afecta reputatia partidului. Comisia va lua serios in considerare aceasta situatie. Asa ca acest lucru este impotriva intereselor Romaniei", a afirmat Arie Oostlander.

El ne-a declarat ca nu poate intelege pozitia PSD: "Argumentul opozitiei ca e de datoria lor sa voteze impotriva Guvernului este ridicol. Cind interesul tarii e in joc, fiecare partid trebuie sa-si asume responsabilitatea nationala. In Olanda nu sintem obisnuiti cu acest gen de opozitie". •

QQ: "Pestii se zbat sa scape din navodul lui Morar si Macovei"

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, si-a exprimat ieri punctul de vedere fata de decizia Senatului de a respinge ordonanta prin care PNA se transforma in DNA. "Cred ca lupta impotriva coruptiei a ajuns intr-un punct critic. Exista unele semnale incurajatoare de progres, multumita eforturilor Presedintelui Basescu si ale ministrilor responsabili din Cabinetul Tariceanu. Dar aceasta lupta nu va avea succes daca nu va fi sprijinita prin cooperarea tuturor actorilor implicati, inclusiv Parlamentul, partidele politice, justitia si administratia publica. Din pacate, in aceasta perioada delicata a procesului de aderare la Uniunea Europeana, unele persoane sint mai preocupate de propriile interese decit de interesul national. Unii pesti se zbat sa scape din navodul pe care Monica Macovei si Daniel Morar il construiesc", a constatat Quayle.

Nu e prima oara cind ambasadorul Marii Britanii face delaratii nediplomatice. Luna trecuta, imediat dupa izbucnirea scandalului "Matusa Tamara", Quinton Quayle se declara uimit "cum este posibil ca oamenii politici sa fie necorupti, dar rudele devin foarte bogate fara explicatie".

Reactie dura a liberalilor europeni

Chris Davis, unul dintre principalii lideri ai Grupului Liberal Democrat (ALDE) a fost primul parlamentar european care a reactionat la decizia Senatului de la Bucuresti de a lichida DNA. "Cred ca toti politicienii trebuie sa decida daca Romania trebuie sa mearga inainte si sa devina parte a Europei moderne sau va ramine mereu cu reputatia celei mai corupte tari de pe continent", a declarat Chris Davis, citat de Deutsche Welle. El a avertizat ca, "daca instrumentarea cazului lui Adrian Nastase nu-si va urma cursul, Comisia Europeana va fi obligata sa amine aderarea Romaniei".

O alta reactie prompta a venit din partea eurodeputatului german Alexander Graf Lambsdorff . "In cazul in care pozitia DNA este anihilata, este evident ca intrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 in UE va fi in mod clar diminuata. Cred sincer ca acest lucru se va remedia si ca DNA va functiona in continuare la fel de eficient pe cit este posibil de mult", a spus Alexander Graf Lambsdorff.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.