Dezbaterea a avut loc la cererea Monicai Macovei, in urma deciziei instantei suedeze de a-i acorda acestuia azil politic pentru ca ar fi fost persecutat in Romania.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat, marti, cu o saptamana, luarea unei decizii cu privire la raportul in cazul Gregorian Bivolaru, asteptand sa primeasca o serie de completari de la Ministerul Justitiei, instante si parchete cu privire la aspectele verificate. Presedintele CSM, Iulian Galca, a declarat, la finalul sedintei de marti a Consiliului, ca decizia de amanare cu o saptamana a hotararii a fost luata cu 11 voturi pentru si patru abtineri.

Decizia este justificata de necesitatea ca inspectorii CSM sa primeasca o serie de completari din partea Ministerului Justitiei, dar si a instantelor si parchetelor care s-au pronuntat, in diverse faze ale dosarului, cu privire la Gregorian Bivolaru sau la alti membri MISA. "Este un raport lung, avand 72 de pagini, dar incomplet", a mai aratat presedintele Consiliului.

S-au facut abuzuri

Ancheta CSM a fost declansata la cererea ministrului Justitiei, Monica Macovei, care le-a solicitat procurorilor sa verifice modul in care s-au desfasurat cercetarile penale impotriva lui Gregorian Bivolaru si a altor membri MISA. Scopul acestor verificari, ne-au informat surse judiciare, este de a se stabili daca s-au savarsit abuzuri sau au fost incalcate drepturile omului.

Monica Macovei a solicitat ancheta imediat dupa ce autoritatile suedeze au refuzat cererea Romaniei de a-l extrada pe Gregorian Bivolaru, acordandu-i acestuia azil politic pe motiv ca in tara sa ar fi fost persecutat.
In noiembrie 2005, Biroul de emigrari din Suedia a dezbatut solicitarea gurului MISA de a primi azil, cererea sa fiind admisa in 23 decembrie. Gregorian Bivolaru a primit dreptul de rezidenta permanenta in Suedia, avand statut de refugiat, ceea ce prin legea suedeza este echivalent cu statutul de azilant, el neputand fi extradat. In cererea de azil, Gregorian Bivolaru a invocat faptul ca in Romania a fost persecutat inca din 1989, iar drepturile sale au fost ingradite din motive politice. Liderul spiritual al MISA a precizat ca in tara viata sa este in pericol, motiv pentru care a cerut protectie autoritatilor suedeze.
Autoritatile din Malmö au fost de acord cu solicitarea lui de a primi rezidenta si azil in Suedia pe considerente politice, decizia fiind comunicata avocatilor de la Bucuresti in prima zi a acestui an.
In fata autoritatilor suedeze, Bivolaru a spus ca se teme si acum pentru viata sa.

Afirmatiile sale au fost confirmate de martorii apararii in repetate randuri, acestia declarand ca a primit amenintari cu moartea chiar si cand se afla in arestul politiei.
In luna decembrie 2005, Suedia a respins cererea de extradare transmisa de Ministerul Justitiei pe numele lui Bivolaru, anchetat in Romania pentru perversiuni sexuale cu o minora, trafic de persoane si tentativa de trecere ilegala a granitei.
De altfel, Bivolaru este judecat in lipsa de magistratii Tribunalului Sibiu, dupa ce aparatorii gurului au cerut stramutarea din Bucuresti la o alta instanta din tara.

Diferentele dintre spiritual si infractional, moral si imoral

Gregorian Bivolaru a fost trimis in judecata, prin rechizitoriul nr. 720/P/2003 intocmit la 13 august 2004 de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de coruptie sexuala, trafic de minori, act sexual cu un minor in forma continuata si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de el fiind invinuita si Maria Mirona Farcasi pentru savarsirea infractiunii de coruptie sexuala in forma continuata, si Ferenc Szolt Farkas pentru trafic de migranti.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 2002 - martie 2004, "Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarata de 'profesor yoga>> si 'mentor spiritual>>, prin abuz de autoritate si tinere in stare de aservire, a recrutat cu ajutorul invinuitei Dumitru Ionela Cristina, in scopul exploatarii sexuale, pe minora Dumitru Madalina, cursanta yoga, cu care a intretinut in mod repetat acte sexuale si de perversiune sexuala, oferindu-i diverse sume de bani si alte foloase".
De asemenea, guru MISA a atras, dupa cum sustin anchetatorii, "prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistenta si remiterea altor foloase materiale pe invinuita Farcasi Maria Mirona, cursanta yoga, in practicarea unor acte sexuale cu minora Dumitru Madalina".

Alte cursante ademenite asemanator de "liderul spiritual" in perioada ianuarie - noiembrie 2000, precum si in luna aprilie 2003, au fost Agness Arabella Muresan si Ilinca Simionescu.
Mai mult, la 28 martie 2004 Gregorian Bivolaru a incercat sa paraseasca in mod ilegal teritoriul Romaniei in directia Ungaria, prin PTF Nadlac, judetul Arad, fiind indrumat si calauzit de inculpatul Ferenc Zsolt Farkas pe sensul de intrare in tara.
Dosarul penal nr. 720/P/2003 impreuna cu actul de inculpare a fost trimis, la 18 august 2004, Tribunalului Bucuresti.

Potrivit comunicatului din 2004 al Ministerului Public, "Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti informeaza opinia publica asupra situatiei de fapt retinute si, mai ales, asupra distinctiei nete intre spiritual si infractional, intre moral si imoral". "Astfel, dreptul de asociere, ca drept constitutional, este liber garantat si protejat pe teritoriul Romaniei, iar asocierea in vederea practicarii tehnicilor de tip yoga sau practicarea individuala a acestora nu face obiectul nici unei interdictii sau limitari si, cu atat mai mult, a anchetei realizate de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti", se arata in acelasi document.