Adjunctul directorului SRI, generalul Ionel Marin, a negat ieri, in fata parlamentarilor din Comisia „SRI“, toate acuzatiile aduse de presa privind participarea lui la represiunile din decembrie 1989.

Dupa audiere, parlamentarii din Comisie au declarat ca, "din punct de vedere legal, generalul Marin nu se afla in nici o situatie de incompatibilitate" atit timp cit nu a fost nici condamnat si nici macar nu exista o cercetare penala in cazul sau la Parchetul Militar. Cu toate acestea, vicepresedintele comisiei, Ion Stan, s-a cam contrazis spunind ca Ionel Marin a fost capitan in Regimentul 2 Mecanizat Bucuresti si ca in aceasta calitate a participat la misiunea "Radu cel Frumos" (misiune de represiune), dar "fara a interveni la baricada de la Universitate". Reamintim ca Ionel Marin a fost numit adjunct al Directorului SRI la data de 16 iulie 2001, prin Decretul numarul 624, semnat de Ion Iliescu.

A ignorat invitatiile procurorilor

Desi si-a gasit timp sa mearga la Comisia SRI, gen. Ionel Marin n-a raspuns insa niciodata invitatiilor facute de procurorii care instrumenteaza dosarul Revolutiei, deschis anul trecut la cererea "Asociatiei 21 Decembrie 1989".

In noiembrie anul trecut, "Cotidianul" a dezvaluit rolul jucat de actualul adjunct SRI in spargerea baricadei de la Intercontinental. Atunci, am publicat fragmente dintr-un jurnal oficial aflat in posesia procurorilor, in care Ionel Marin apare cu grad de capitan, fiind seful Regimentului 2 Mecanizate (R2Mc), pe care le reproducem mai jos.

"16.37. Tovarasul ministru

In Piata Romana 300 de oameni sa fie imprastiati de Oana.

Intercontinental Cpt. Marin sa-i imprastie cu TAB

In Piata Unirii aproximativ 300 sa fie imprastiati (s-a transmis ordin al Mr. Carp)"

16.44 Tov. Ministru

15.45 Cpt. Marin

Lt. col. Oana cu 1 TAB la dispozitia tov. Ministru

Mr. Amarincai - la Intercontinental

17.00 Lt. col. Oana raporteaza ca a descongestionat 6 Martie si pleaca spre Intercontinental sa faca jonctiunea cu cpt. Marin care actioneaza pe Magheru.

18.13 Cpt. Marin raporteaza

Cei de la Intercontinental au fost impinsi pina la intersectie la Universitate

18.25. Cpt. Marin raporteaza Scala - Piata Romana liniste

Intercontinental - cordonul si TAB la restaurant Dunarea (bifurcatie)

nu se pot dispersa

22.57 - Cpt. Marin raporteaza

A consumat urmatoarele cantitati de munitie 8.000 - 7,6; 2.000 - 14,5 (10.000 R2Mc)

Cpt. Marin raporteaza

din ordin al tov. Ministru sa fie trimis Cp R2Mc Stirbei - CCA =150

00.12 Tc au spart blocada

4 Tc pe Magheru 1 Tc Ciclop 1 CCA

Cpt. Marin

1 TAB incendiat; s-a spart blocada la Intercontinental

01.00 Lt. col. Marin - 116 solicita frecventa R2Tc".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.