„Voi sta in Romania pina cind poporul roman va spune: e o mindrie sa va avem contemporan cu noi.“ Interviu cu Sorin Ovidiu Vintu.

Ati anuntat aseara intreaga tara ca sinteti proprietarul postului Realitatea TV. Pe ziaristii de la Realitatea cind i-ati anuntat?

Nu am anuntat ca sint proprietar, ci ca detin pachetul majoritar de actiuni.

Ok. Ziaristii cind au aflat acest lucru?

Domnul Sergiu Toader, project-managerul, a stiut de la bun inceput.

Si ziaristii?

Au stiut ca sint consilier la aceasta firma.

Consilierul lui…

Al lui Liviu Luca. Asta a fost forma mea de acoperire, ca altfel nu puteam sa explic de ce ma intereseaza datele financiare, vinzari, cheltuieli si asa mai departe.

Aceasta calitate, de consilier al lui Liviu Luca, a parut de la bun inceput cam ciudata. Un om cu o avere estimata de revista Capital la 700 de milioane de euro devine consilierul unui lider sindical destul de necunoscut atunci.

Liviu Luca imi este un foarte bun prieten.

Il cunoasteti de mult?

Oho, de peste zece ani. Eu nu sint consultant pe stat de plata, nu sint salariat. Liviu Luca a construit pentru muncitorii din sindicatul lui niste societati comerciale, dar el nu are expertiza financiara. Normal sa apeleze la cineva care cit de cit se pricepe la piata asta. Date fiind relatiile de prietenie si zvonurile care au fost, i-am zis sa spuna ca sint consilierul lui financiar si cu asta basta.

Tot dvs. l-ati consiliat sa investeasca in Realitatea TV sau ati investit impreuna?

Am apreciat impreuna ca poate fi o operatiune profitabila pentru lumea sindicala si Liviu credea ca poate fi o trambulina pentru problemele sindicalistilor. Lucru pe care Realitatea il si face. Acesta a fost motivul pentru care am decis sa intervin eu in povestea asta, motiv care l-a determinat si pe Liviu Luca sa discute cu sindicalistii lui daca n-ar fi oportuna o investitie ca asta. Decizia s-a luat de comun acord. El a luat pentru sindicatele lui partea lui, eu am luat pentru mine partea mea. Adica eu 55%, el 45%.

Dar ce nevoie ati avut atunci de filiera elvetiana?

Nu e vorba de nevoie, proprietarul pachetului de actiuni…

Domnul Prigoana?

Nu comentez. Proprietarul avea rezidenta fiscala in Elvetia. Eu am preluat compania elvetiana, ca sa nu facem miscari aici.

Deci intre dumneavoastra si domnul Prigoana a mai existat un proprietar?

Domnule, avocatii mei au negociat cu avocatii de la Blue Link Comunicazioni, eu nu cunosc proprietarul, n-am vazut proprietarul la fata. Birfe? Oho, au fost o gramada.

Ce reactii aveti din partea jurnalistilor de la Realitatea vizavi de anuntul dvs. de aseara?

Nici un fel de reactie. Ei si-au facut treaba si pina acum, au vazut ca timp de aproape doi ani de zile nu a intervenit nimeni in activitatea lor profesionala, nu au motive sa creada ca se va intimpla ceva de acum inainte, cu atit mai mult cu cit acum imi asum responsabilitatea de fapt.

Dar ei ce stiau pina acum?

Ei stiau ca Liviu Luca e proprietarul. De fapt, sindicatul. Si a fost un fel de nebuloasa pentru ei, ca de fapt si pentru multi oameni. Evident ca erau birfele din piata si stiau si ei ca Vintu are si alt fel de implicare acolo si de alta natura decit cea de consilier. Dar dat fiind faptul ca eu am negat de fiecare data, erau jumate-jumate.

Si credeti ca era mai confortabil pentru ei atunci sau acum?

Distinse domn, eu nu sint un demon. Eu nu sint Mefisto. Eu sint un om de afaceri roman care isi face afacerile la vedere si care sint extrem de profitabile. Si pot sa spun ca sint unul dintre cei mai buni oameni de afaceri din Romania.

Nu mi-ati raspuns la intrebare: cind s-au simtit ei mai confortabil?

Domnule, confortul acestor oameni este dat de mediul profesional pe care singuri si-l creeaza. Nu le creez eu confort sau inconfort.

V-ar dezamagi daca vreunul din marile nume pe care le-ati colectionat la Realitatea ar demisiona tocmai din cauza anuntului pe care l-ati facut?

Este o intrebare tendentioasa, o consider de rea-credinta, si, pentru a nu va da un raspuns nepoliticos, ma abtin.

Preferam un raspuns, fie si nepoliticos.

Excelenta, este o intrebare cu rea-credinta, care include deja un raspuns si care include perceptia dvs. ca as fi un infractor, un guzgan care a iesit acum la lumina. La o asemenea intrebare, va rog sa scrieti ce v-am zis eu.

Presa a scris ca cel putin in doua rinduri ati facut team-building-uri cu gazetarii Realitatii, in Cipru si in Delta. Ei ce stiau atunci, cum le-ati explicat participarea dvs. acolo?

La vremea aceea, aveau si ei suspiciuni ca as fi proprietar acolo. Nu stiu daca aveau o convingere ferma sau doar o suspiciune.

Si ce ati discutat cu ei acolo? Politica postului?

Eu nu discut politici de post. Asta este treaba project-managerului. Pur si simplu ne-am cunoscut, am ajutat la inchegarea unui colectiv.

Ei n-au intrebat atunci?

Nici pomeneala.

N-a fost nici unul curios sa afle ce cautati acolo, daca nu cumva sinteti de fapt patronul?

Distinse domn, au fost invitatii domnului Luca, nu ai mei. Nu aveau cum sa ma intrebe pe mine ceva.

Unii au negat…

Ce, ca au fost la team-building?

N-am auzit ca unul sa nege ca a fost la team-building. Dar n-au fost la invitatia mea, ca intrebarea asa era, ati fost invitati de Vintu in Delta, in Creta? Si oamenii au raspuns cu onestitate ca nu. Si asa a si fost, nu eu i-am invitat.

Ati declarat ca in aproape doi ani ati construit credibilitatea acestui post. Si totusi, in anumite momente sensibile, a parut ca statia si-a parasit echilibrul. De exemplu, in momentul demisiei lui Tariceanu, a parut ca Realitatea sustine decizia premierului de a renunta la demisie si la anticipate.

Intrebari de genul acesta puneti-le celor care se ocupa de continutul Realitatii. Mie imi este egal daca la conducerea Romaniei este Tariceanu sau altul.

O anume atitudine s-a observat si in povestea cu cele 8% din actiunile Petrom.

Postul Realitatea TV a dat stirile care circulau pe piata. Nu si-au permis sa intre in speculatii de prost gust si neprofesionale.

Considerati asadar ca a fost echilibrat?

Eu nu am vazut sa fi facut vreo… De cind domnul Sergiu Toader a preluat postul, eu nu am vazut dezechilibre in politica editoriala.

Nici in cazul Monica Macovei, de acum citeva zile? S-au organizat citeva zile ample dezbateri pe seama unor informatii, care s-au dovedit a fi false.

Domnule, prea sinteti obisnuit sa credeti ca, atunci cind un canal da niste stiri, acel canal este manipulat. V-am mai spus, eu nu ma ocup de continut. Orice problema de continut o vorbiti cu Sergiu Toader.

Dar postul il urmariti, da? Si echilibrul…

In cazul Macovei, cine a dezbatut? Postul? A dezbatut Melania Medeleanu sau Bogdan Gamalet? Ati dezbatut dvs, ziaristii. Asta si este Realitatea, este o platforma de dezbatere. Am inchis acest subiect.

Tentatia Petrom

Haideti atunci sa revenim la alt subiect.

Cu mare bucurie.

Cele 8 procente de la Petrom. Ce l-ati sfatui pe domnul Luca? Sau ce l-ati sfatuit deja?

Cele 8 procente de la Petrom sint o problema artificial creata de catre domnul Dan Voiculescu. Actiunile acelea nu le ia Liviu Luca si nici Vintu. Mie mi-ar fi mult mai convenabil ca actiunile sa fie date la cei 70-80 de mii de salariati, dat fiind faptul ca acele actiuni se vor duce pe piata, adica vin exact la mine in buzunar. Pentru ca atunci cind vor fi pe bursa, pretul se va duce dracului in jos, eu voi cumpara foarte ieftin si va voi vinde voua foarte scump. Deci eu imi doresc din toata inima ca acest pachet sa mearga la salariati. Numai ca nu toti muncitorii au bani ca sa cumpere si atunci PAS-ul a gasit un finantator strain, care s-a oferit sa-i imprumute pe muncitorii care nu au bani. Ei pot sa se imprumute si de la PAS, si de la Voiculescu, si de la Vintu, si de la mama dracului…

Sau de la orice banca.

Sau de la banca. Exista libertate totala. Nu-si baga Vintu sau Luca banii in buzunar. Vintu, da, si-a bagat banii in buzunar. Indiferent cum se vor da alea 8%, ma intereseaza actiunile Petrom si voi cumpara indiscutabil. Voi cauta sa cumpar cit mai ieftin si sa le vind cit mai scump, cu sau fara voia Guvernului. Eu n-am nevoie de guvern sau de politicieni ca sa-mi fac afaceri.

Si de ce credeti ca domnul Voiculescu incearca sa blocheze cumpararea prin PAS?

Intrebati-l pe el.

Poate e interesat de aceleasi actiuni ca si dvs…

Nu-mi permit sa vorbesc in numele lui Dan Voiculescu. Domnul Dan Voiculescu ori nu stie meserie, ori are alte interese. Intrebati-l pe el.

Off-shore si spalarea banilor

Ce va convine mai mult la un off-shore? Actionariatul anonim sau indulgentele fiscale?

Domnule, actionariatul nu e anonim pe nicaieri. In orice off-shore trebuie sa depui o documentatie care sa ateste destinatarul final.

Dar informatia nu e publica…

Domnule, numai in Romania isi permite un bancher sa publice conturile clientilor sai in ziar. Numai aici se intimpla imbecilitatea asta.

Poate sint motive. Tranzactii suspecte…

Dar cine decide care tranzactii sint suspecte?

Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor…

Care oficiu, domnule? Ca ala de combatere a spalarii banilor, daca dvs ma injurati in ziar ca sint un hot, se uita ce rulaj am eu prin conturi si ma trece la spalare. Habar n-au ce se intimpla practic in realitate. Nu dau doi bani pe toate plingerile penale pe care le face Oficiul catre Parchet, sint egale cu zero. Nu stiu meserie.

Adica, dupa parerea dvs., nu se spala bani in Romania?

Ba da, dar nu e calificat. Nu are calificare Oficiul sa dea un verdict in acest sens.

Si atunci cine credeti ca are aceasta calificare?

Sa-si pregateasca oameni, domnule. Sa-i trimita la scolarizare, sa invete carte si dupa aia sa vina sa-si dea cu parerea.

Adica acum in Romania sint unii care spala bani si nu sint prinsi, iar altii fac afaceri legitime si sint catalogati infractori?

Absolut de acord. N-am vazut zona de incompetenta mai mare decit la Oficiul de spalare a banilor murdari din Romania. Incompetenta!

Sinteti cam sever.

Evident ca sint sever. Am vazut listele publicate de Oficiu cu spalari de bani si erau acolo o gramada de persoane care si-au facut afacerile absolut cinstit. N-au avut alta vina decit ca si-au rulat banii prin sistemul bancar romanesc. Au fost prosti!

Si ce-ar fi trebuit sa faca?

Sa lucreze afara. In Cipru, dom’le, in Cipru! Nu sa lucreze aici, si sa stea sub lupa unor incompetenti!

Interpusi buni si rai

Ati folosit fata de domnul Vitalie Dobinda termenul de interpus.

Da.

Definiti, va rog, acest termen.

Este un termen juridic si inseamna un om care ma reprezinta in diverse situatii. Si nu e singurul, am un staff imens, operez pe toata planeta asta si e normal sa operez prin tot felul de interpusi. Dar la vedere, nu ascunsi ca sobolanii.

Nicolae Popa a fost interpusul dvs.?

Evident, a fost un interpus de-al meu.

Ioana Maria Vlas?

Niciodata.

Ea zice ca a fost.

Eu am dat-o afara de la Gelsor. Dinsa poate sa spuna, si a si spus, o gramada de chestii. Dar cind a fost sa dovedeasca, mai usor.

Domnul Nicolae Popa a fost condamnat in cazul FNI.

Din nefericire. Domnul Nicolae Popa este unul dintre cei mai minunati prieteni pe care i-am avut vreodata. El plateste stupiditatea…

A cui…

Daca-mi permiteti. Plateste stupiditatea, servilismul organelor de ancheta de la acea vreme.

Mai tineti legatura cu el?

Evident, e prietenul meu.

El ce zice de condamnare?

Exact ce spun si eu. Nu ma intrebati unde se afla, ca nu stiu. Ma suna din cind in cind pe telefonul meu.

Altminteri, ce relatii mai aveti cu Justitia?

Relatii exceptionale. Ne intilnim, ne vizitam.

Adica?

Ei, nu m-ati vazut? Ma duc pe la Tribunal, ma duc pe la Judecatorie.

Unele ziare tipa ca se apropie prescrierea speciala a faptelor in cazul BID.

Va multumesc pentru aceasta intrebare. Distinse domn, eu nu sint un tilhar, nu sint un sobolan. Eu am nevoie sa-mi dovedesc nevinovatia, nu sa beneficiez de termen de prescriere. Eu am cerut celeritate in actul de judecata a acestui dosar. Numai un bou - si va rog sa-mi iertati afirmatia dura si spusa cu gura plina - ar putea crede ca banii cu care am facut BID sint banii lui Nicolae Popa. Ca asta este acuza de baza. Doar un bou poate crede asta… un alt Voiculescu. Continuati…

Spuneti ca folositi interpusi.

Da.

Pe unii vi-i asumati, cum sint Nicolae Popa si Vitalie Dobinda. Pe altii, care la rindul lor sustin ca v-au fost interpusi, nu vi-i asumati, si ma refer aici la Ioana Vlas sau Teodor Nicolaescu…

Domnule, eu nu recunosc un interpus pe baza de afirmatii, ci pe baza de hirtii. Cu toti interpusii mei am contracte de diverse tipuri. Cu domnul Popa am avut un contract, depus la instanta, cu domnul dobinda am alt tip de contract, depus la Banca centrala a Ciprului. Eu lucrez pe hirtii. Am incredere in oameni, dar cind e vorba de banii familiei mele ma asigur pentru orice eventualitate.

Ati citit interviurile domnului Teodor Nicolaescu in "Saptamina Financiara"?

Eu nu citesc nimic atunci cind sint injurat. E un mod de a ma proteja intelectual. Deci dusmanii mei pot injura cit vor, distinse domn, nu-si ating obiectivul. Nu citesc, nu ma uit la Antena 3, nu ma uit la stirile de la Antena 1, ma uit doar la filme.

Si totusi, e o marturie, domnul Nicolaescu a fost acolo, in miezul afacerii, si spune lucruri destul de grave. De ce v-am crede pe dvs. si nu pe el?

Dar dvs. credeti pe cine vreti, distinse domn. Pina una-alta, orice afirmatie legala, juridica, la adresa mea trebuie probata. Atita timp cit ea nu este probata, are valoare doar de birfa.

Asta in fata instantei. Dar pentru opinia publica?

Opinia publica, care are un aparat critic propriu, un sistem intelectual bine pus la punct va reusi sa deceleze. Timp de sase ani am fost linsat atit mediatic, cit si de catre toate institutiile statului. Nimeni n-a reusit sa ma clinteasca, eu nu am fugit din aceasta tara. Am decis sa ramin in Romania si sa-mi dovedesc nevinovatia. Si sa-mi dovedesc nu doar nevinovatia, ci valoarea si onestitatea pe care am avut-o atit in relatiile cu oamenii, cit si in business. Si voi sta in Romania pina in momentul in care poporul roman va spune: "Domnule Vintu, este o mindrie sa va avem contemporan cu noi".

Si in ce masura va ajuta Realitatea TV?

Realitatea TV va arata poporului roman ce valoare personala am si cum stiu sa fac lucruri de o exceptionala calitate.

"Nu intru pe teritoriul domnului Adrian Sirbu"

Ati declarat ca vreti sa preluati si restul de actiuni de la Realitatea. Ce semnale aveti de la domnul Luca?

Miine avocatii mei vor depune o oferta de preluare…

Nu ma refer la cadrul oficial, ci la cel informal…

Am discutat, dar mi-a zis ca nu poate sa ia o decizie, trebuie sa discute si el cu actionarii, cu sindicalistii lui. Daca vor decide sa vinda bine, daca nu, iarasi bine, cu toate ca eu voi insista si voi oferi un pret foarte bun pentru a prelua tot pachetul. Nu mai vreau sa fie nici un fel de legatura intre Realitatea TV si orice alta entitate din Romania, in afara de Sorin Ovidiu Vintu.

Entitatile domnului Luca sint implicate in mai multe proiecte media: radiouri, ziare. Va intereseaza si acelea?

Nu, pentru moment, nu. Am avut o experienta nefericita cu ziarul "Curentul", acolo am vazut ca nu ma pricep la presa scrisa deloc, eram si incepator ca sa spunem asa, si nu vreau sa mai repet greseli. Mai ales ca pe piata sint citeva ziare extrem de puternice. Sint si ziare bine facute. Ziaristi valorosi sint putini, totusi. Vor creste, incep sa apara. Dau exemplul ziarului dvs., un ziar exceptional facut, "Cotidianul", apoi "Evenimentul zilei", "Jurnalul National" si altele, sint multe gazete extrem de puternice pe piata. Concurenta este cumplita si nu pot sa intru pe o piata suprasaturata de gazete foarte bune.

Radiouri?

La radiouri e la fel, piata este suprasaturata.

Agentia de presa care va aparea a cui este?

Dat fiind faptul ca voi lansa si o televiziune de business, un canal specializat, am nevoie de o agentie de presa, interna pentru inceput, care sa-mi deserveasca cele doua televiziuni. Deci va fi un produs intern. Daca piata imi va cere externalizarea acestui produs, ok, o voi face. Nu am de gind sa atac zona Mediafax, deci ii dau asigurari domnului Sirbu ca nu intru pe teritoriul domniei sale.

Politica si delicatete

Faceti o comparatie intre guvernarea trecuta si cea prezenta.

Este diferenta dintre profesionisi si amatori.

Adica?

Actuala guvernare, in majoritatea ei, e facuta de amatori.

Iar ceilalti au fost profesionisti?

Da, in majoritatea lor au fost profesionisti.

Dar in ce priveste moralitatea?

Cred ca sint ultima persoana din lume care isi poate da cu parerea despre moralitatea altora.

Bun, atunci o comparatie intre actualul presedinte si predecesorii sai?Ca actiune, ca eficienta, ca rezultate.

Domnule, am un respect extrem pentru fostul presedinte Iliescu. Am un mare respect pentru fostul presedinte Emil Constantinescu. Chiar si-au pus viata in slujba societatii. In privinta presedintelui Basescu, consider ca are o politca externa exceptionala, m-a facut sa ma simt iarasi mindru ca sint roman, dar pe plan intern…

Da?

Are o politica interna… Am o opinie atit de personala, incit nu vreau sa o exprim.

Vintu despre Dobinda SOV sustine ca l-a cunoscut pe Vitalie Dobinda, interpusul sau in afacerea Realitatea TV, in 1998: "Era pe piata internationala, era seful directiei valutare din Banca centrala a Moldovei, nu un raket, nu un golan. O persoana extrem de bine instruita in sistemul bancar. A parasit banca pentru ca sotia sa se angajase la Goldman Sachs, o mare corporatie, si a plecat dupa ea in America. Dupa ce a plecat de la Banca centrala, am inceput sa lucram impreuna".

Inculpatul minune SOV a scapat basma curata din procesul privind prabusirea FNI, in timp ce Nicolae Popa, directorul SOV Invest, a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare (fugind insa din tara), iar Ioana Maria Vlas la 20 de ani. In dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare a fost condamnat la doi ani, insa dosarul a fost trimis spre rejudecare, iar peste o luna faptele I se prescriu.

Realitatea lui Vintu, cu acte la CAN
Vitalie dobinda, interpusul lui Sorin Ovidiu Vintu, s-a prezentat ieri la CNA pentru a depune acte privind actionariatul societatii Realitatea Media. "Actionar majoritar la Realitatea TV, cu 54,997% din actiuni, este Sorin Ovidiu Vintu", a declarat Dobinda, care detine toate actiunile la compania cipriota Blue Link Comunicazioni Cipru "pentru familia Sorin Ovidiu Vintu", in baza unui "contract de incredere". "La un moment dat, acesta va fi transformat intr-o cedare de actiuni", a mai spus acesta. Blue Link Comunicazioni Cipru e firma care a cumparat actiunile de la Blue Link Comunicazioni SA, o firma elvetiana cu sediul la Lugano. Intre documentele depuse la CNA s-au aflat declaratiile si cazierele proprietarilor persoane fizice, precum si actionariatele pentru persoanele juridice FSLI si Global Video Media.

Petrom Service CNA a primit o derogare de timp. Manuela Preoteasa, editor general la Euractiv Romania si autoare a unui raport despre televiziunile din Romania, considera ca important de stiut este si de la cine a cumparat Vintu pachetul majoritar la Realitatea TV, cu ce suma si de unde provin banii. Ea apreciaza exercitiul de transparenta al lui Vintu, dar crede ca demersul lui da nastere la semne de intrebare legate de calitatea de proprietar si asupra altor entitati media. Procesul de transparentizare a presei din Romania va continua cu un proiect derulat prin Centrul de Jurnalism Independent, constind in publicarea unui "media index", cu proprietarii si firmele pe care acestia le detin.

Vedete in asteptare

Vedetele Realitatii TV au receptat in mod diferit gestul lui SOV de a-si asuma proprietatea asupra postului.

"Nu m-am aSteptat la aceasta asumare publica, desi se vorbea de mult de legatura domnului Vintu cu Realitatea", a spus Emil Hurezeanu. "Ar fi o ipocrizie sa spun ca nu stiam de relatia Vintu - Realitatea, atita vreme cit acesta a declarat ca este consilierul lui Liviu Luca", spune Robert Turcescu, apreciind faptul ca asupra sa nu s-au facut niciodata presiuni din aceasta directie. Daca de acum vor exista ingerinte editoriale, vedetele Realitatii sustin ca vor pleca. "Respectarea standardelor profesionale de catre jurnalistii acestui post va face ca lucrurile sa nu involueze", este de parere realizatorul emisiunii "100%", considerind benefic demersul lui Vintu. "Acum nu pot aprecia daca este bine sau rau, intrucit reactia publicului poate fi imprevizibila. Audientele dupa prima luna vor oferi probabil un raspuns", crede insa Stelian Tanase.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.