Din cele noua grupari politice prezente la dezbateri, cea mai critica voce a fost cea a crestin-democratilor, partidul condus de premierul Jan Peter Balkenende.
Acestia au condamnat aspru coruptia din Romania si au anuntat ca vor vota impotriva ratificarii.
Grupul crestin-democratilor este cel mai mare din parlament, detinand 44 de locuri dintr-un total de 150.

Intr-o declaratie facuta la BBC dupa dezbaterile de saptamana trecuta, Jan Van Dijk a recunoscut infrangerea partidului sau, estimand ca tratatul va fi ratificat cu o majoritate de doua treimi, ceea ce inseamna ca aproximativ o suta de voturi vor fi pentru si cincizeci impotriva.
Van Dijk a spus ca va astepta raportul de monitorizare al comisiei, subliniind ca nici unul din celelalte partide nu iau subiectul in serios, asa cum o fac crestin-democratii.
intrebat de ce crede ca se intampla acest lucru, Van Dijk a raspuns ca: "Ei sunt increzatori in general, dar scapa din vedere informatiile si exemplele de ultima ora."
intr-un raport personal asupra ultimelor progrese facute de Romania, Van Dijk vorbea despre coruptie folosind exemplele concrete ale fostilor guvernanti Adrian Nastase si Miron Mitrea.
Doar Partidul Socialist ii sustine pe Crestin-Democrati
Crestin-democratii nu sunt sustinuti marti decat de Partidul Socialist (cel mai de stanga din parlament), care detine opt locuri in structura parlamentara.

Sesiunea va incepe cu votul unei motiuni introduse de Partidul Socialist, prin care deputatul Harry van Bommel a cerut amanarea ratificarii pana la vara, cand comisia va publica urmatorul raport de monitorizare.
Domnul Van Bommel a declarat luni pentru BBC ca nu se asteapta la un succes al initiativei sale, dar ca partidul sau va monitoriza in continuare coruptia din Romania.
El a mai precizat in interviu ca Partidul Socialist va milita in continuare pentru restrictia migrarii fortei de munca din Romania si Bulgaria catre Olanda.

Deputatul olandez a precizat ca partidul sau nu doreste o repetare a situatiei de dupa aderarea Poloniei, cand olandezii s-au confruntat cu un val de muncitori din Polonia de patru ori mai mare decat estimase guvernul - adica circa 100 000 de persoane.
Ideea a fost sustinuta si de liderul socialistilor, Jan Marijnissen, intr-un articol intitulat: "Ajutor, vin polonezii!". Printre altele, Marijnissen spunea: "Cand Romania si Bulgaria vor adera la UE, piata muncii va fi invadata de forta de munca ieftina care ii va afecta direct pe muncitorii olandezi."
Lista Pim Fortuyn si-a schimbat pozitia
Deti initial se pronuntase impotriva ratificarii, Lista Pim Fortuyn - partidul politicianului nationalist de dreapta ucis acum patru ani - si-a schimbat punctul de vedere si va sustine marti Tratatul. Lista Pim Fortuyn detine sapte locuri in parlamentul de la Haga.

Purtatorul de cuvant al partidului a declarat la BBC ca fractiunea sa crede in continuitatea procesului si ca o amanare a ratificarii ar crea un impact negativ asupra ambelor tari.
"Exista o multime de posibilitati de a monitoriza procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei in timp ce acesta continua", a declarat Mat Herben.
intrebat de ce partidul sau si-a schimbat punctul de vedere, politicianul a raspuns ca decizia de a sustine ratificarea se bazeaza pe evaluari permanente si ca Lista Pim Fortuyn crede ca sustinerea e cea mai buna varianta in acest moment.
Conform lui Herben, un alt argument in favoarea ratificarii este cel practic: "cei care voteaza pentru ratificare sunt majoritari, deci n-am castiga nimic votand impotriva", a spus el.
Deputatul a precizat ca partidul sau va monitoriza in continuare Romania si Bulgaria si ca asteapta cu nerabdare urmatorul raport de evaluare de la Bruxelles.

In functie de rezultatele viitoare, Lista Pim Fortuyn ar putea cere blocarea accesului fortei de munca dinspre cele doua tari catre Olanda.
"Daca va fi in interesul economiei olandeze, e posibil sa cerem ca in primii ani dupa aderare, romanii si bulgarii sa primeasca restrictii legate de munca in Olanda, asa cum am facut in cazul Poloniei".
Guvernul olandez si-a exprimat sustinerea deplina pentru ratificarea tratatului, precizand - prin vocea ministrului de externe Ben Bot - ca Romania si Bulgaria trebuie sa fie incurajate sa-si continue reformele.

Presa olandeza - lipsa de interes

Ocupata cu trimiterea de noi trupe in Afganistan, presa olandeza aproape ca a trecut cu vederea dezbaterea asupra tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei.
Pentru a compensa lipsa de interes a colegilor de breasla, cotidianul olandez NRC Handelsbald, supranumit si ziarul de calitate al olandezilor, a publicat imediat dupa dezbaterea de saptamana trecuta nu mai putin de trei materiale pe aceeasi tema - toate cu un ton critic si toate in sustinerea argumentelor crestin-democratilor.
intr-unul din articole intitulat: "CDA nu e singur in Europa", ziarul precizeaza ca si in alte tari europene tendinta de a respinge aderarea Romaniei si Bulgariei e in crestere.

"Pentru aderarea celor doua tari, votul negativ al crestin-democratilor nu inseamna nimic. Majoritatea parlamentara se va pronunta pozitiv. Totusi, votul celui mai mare partid de la guvernare ilustreaza schimbarea rapida a climatului politic vizavi de largirea Europei - o schimbare care se manifesta mai mult la nivel european decat in parlamentul de la Haga", se arata in material.
in articol se mai precizeaza ca aderarea celor doua state in 2007 e inca nesigura, dar ca in momentul in care comisia va publica raportul de monitorizare va fi prea tarziu pentru parlamentarii olandezi sa mai faca ceva.

Intr-un alt material publicat pe aceeasi pagina si intitulat "Semnal gresit", NRC arata ca: "cei care se opun ratificarii au dreptate. Exista inca multe dubii legate de coruptie si de functionarea justitiei."
"Cu un an in urma, fostul comisar european Bolkestein numea Romania o tara "total corupta", iar Transparency International o descria drept cea mai corupta tara din Europa Centrala. Nu exista dovezi ca situatia s-a schimbat intre timp" se precizeaza in continuarea articolului.
"tarile corupte cu un sistem juridic partial nefunctional nu sunt acasa in Europa", se mai arata in articol.

NRC nu se opreste aici. in editia sa de sambata, ziarul publica rezultatele unui sondaj de opinie lansat pe pagina de Internet, concluzionand: "Romania si Bulgaria - inca in afara Uniunii Europene".
Conform publicatiei, aproape 60% dintre participantii la sondaj considera ca Romania si Bulgaria trebuie sa ramana pentru moment in camera de asteptare a Uniunii.

Ziarul prezinta apoi cateva dintre opiniile cititorilor: "mai intai trebuie sa se instituie o administratie de calitate si transparenta" - este de parere Thérese de Kok, din Ede.
"Mi-e teama ca va dura ani de zile pana cand vor disparea toate formele de coruptie si anul 2007 mi se pare mult prea apropiat pentru aderarea acestora."
"Atat timp cat coruptia nu este stavilita iar respectarea drepturilor omului nu este pusa in practica" - afirma Puck M. de Laat, din Horst, "tarilor in cauza le-ar mai trebui inca zece ani pana sa-si puna lucrurile in ordine."