„Grupurile“ care se bat „in trusturi“ scot cutitele pe masa. Voiculescu si Copos au marturisit si ei un telefon. La capatul firului ar fi fost Rosca, Vintu si Luca, dornici sa puna mina pe 8% din Petrom.

Atacul grupului Voiculescu-Copos

Voiculescu il piraste pe Rosca

"Dl Copos a primit un telefon, inainte de votul din Guvern cu 8% pentru Petrom, si la telefon era Sorin Rosca Stanescu, care i-a facut legatura cu Liviu Luca (presedintele Petromservice n.r.) si Sorin Ovidiu Vintu, care erau cu el in camera. Mesajul era clar: ,,Copos, daca nu semnezi, te terminam", a povestit ieri presedintele PC, Dan Voiculescu. Seful PC si-a justificat confidentele tirzii prin faptul ca vicepremierul PC nu si-a inregistrat convorbirea si ca oricum scopul urmarit de interlocutorii lui Copos nu a fost atins. "El a spus ca nu a votat pentru cedarea celor 8% din actiuni", a adaugat Voiculescu. Acesta spune insa ca l-a crezut pe Copos, pentru ca "te terminam" este "aceeasi expresie pe care am regasit-o si in scandalul Rosca-Basescu".

Copos confirma timid

George Copos nu a confirmat ieri suta la suta spusele presedintelui sau. "Confirm convorbirea. Am discutat cu Sorin Rosca Stanescu, Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu despre vreme si despre vremuri", a declarat vicepremierul, citat de Mediafax. Copos nu a vrut sa precizeze daca, in timpul conversatiei despre vreme, cei trei l-au amenintat sau daca discutia a vizat ordonanta privind achizitionarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom.

El a adaugat ca, dupa aceasta convorbire, pozitia sa in Guvern nu s-a modificat. "Pentru detalii, trebuie sa vedeti cu atentie discursul presedintelui Traian Basescu de la Ministerul Administratiei si Internelor". Atitudinea lui Copos e bizara, intrucit chiar el a pomenit primul, acum doua saptamini, despre niste presiuni facute de grupurile de interese care detin Realitatea TV si ziarele ,,Ziua" si,,Averea". Presiuni pe care le-a explicat tocmai prin faptul ca el se opusese aprobarii actului normativ care viza vinzarea pachetului de 8% catre salariati.

Replica grupului Vintu-Luca-Rosca

Stanescu: "Mi-am batut joc"

In replica, directorul ziarului "Ziua" ameninta cu tribunalul. "M-am si sfatuit cu dl Luca si am decis, in ceea ce ma priveste, sa-i actionez in judecata si pe dl Voiculescu, si pe dl Copos", ne-a declarat Sorin Rosca Stanescu. "Este adevarat ca am avut o discutie cu George Copos, pe care il cunosc din studentie, imediat dupa ce a fost instalat ca vicepremier. Numai ca tema dialogului nu putea fi chestiunea actiunilor Petrom, la Guvern atunci nediscutindu-se pur si simplu aceasta chestiune", spune Stanescu. "In realitate, mi-am batut joc de el, l-am luat peste picior, considerind ca nu are statura unui vicepremier si sfatuindu-l sa-si vada de afacerile lui de patiserie, televizoare si hoteluri."

Luca zice ca s-a distrat

Si Liviu Luca sustine ca discutia a avut loc in ianuarie 2005, cu mult inainte de a se pune problema adoptarii actului normativ. Luca a declarat, pentru Mediafax, ca a fost o convorbire telefonica in care el, Sorin Rosca Stanescu si Ovidiu Vintu i-au transmis lui Copos felicitari pentru numirea in functia de vicepremier, dar si nedumerirea fata de optiunea sa pentru politica. El a precizat ca nici nu isi mai aminteste daca telefonul a fost dat de Stanescu sau de Copos. Luca a adaugat ca discutia a fost "distractiva", dar pe cu totul alte teme. "Oricum ar fi, ne clarificam in Justitie, adica il dau in judecata pe domnul Pinocchio", a anuntat Liviu Luca.

SOV: Praf in ochi

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a calificat spusele lui Voiculescu drept o "minciuna sfruntata". Intr-un comunicat de presa transmis Agentiei Rompres, Vintu sustine ca, prin aceste afirmatii, liderul conservator "incearca sa abata atentia publica de la acuzatiile extrem de grave formulate de DNA referitor la tranzactiile suspecte ale lui George Copos cu Loteria Romana". "Nutresc aceleasi sentimente gingase pentru domnul Voiculescu", incheie Vintu intr-un PS.

Cronica de razboi

Liviu Luca, liderul Federatiei Sindicatelor Libere si Independente - FSLI Petrom, si Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, au purtat, mult timp, un adevarat razboi mediatic. Miza pare sa fie pachetul de 8% din actiunile Petrom, cuvenite de drept salariatilor. Acestia au dreptul sa cumpere aceste titluri la 0,05 euro/actiune, pretul platit de OMV pentru pachetul majoritar. Efortul lor de cumparare ar fi de 235 de milioane de euro. Ieri, actiunile Petrom valorau, la Bursa, 0,17 euro (6.450 lei), adica aproape 800 de milioane de euro.

La jumatatea lui noiembrie 2005, ,,Gardianul" (detinut de Luca) scria pe prima pagina ca "omul de afaceri Dan Voiculescu intentioneaza sa-si insuseasca 8% din Petrom, actiuni ce ar trebui sa revina salariatilor societatii. Vom prezenta in numerele viitoare manevrele presedintelui PC si cum l-a folosit pe subordonatul sau, vicepremierul George Copos, in aceasta lupta".

Ziarul ,,Ziua", detinut, de asemenea, de Luca, afisa un mesaj aproape identic. In acea perioada, ministrul conservator Seres anunta ca se va intilni cu sindicatul Petrom (condus de acelasi Luca) pentru a stabili cum vor fi vindute actiunile. Vara trecuta, vicepremierul Copos s-a opus aprobarii primului act normativ care stabilea cum se cumpara pachetul, desi era initiativa colegului sau de partid, Codrut Seres, ambii facind parte din PC-ul condus de Voiculescu.

Liviu Luca detine cel mai important canal de stiri, Realitatea TV, si trei ziare nationale (,,Ziua", ,,Gardianul" si ,,Averea"). Dan Voiculescu are ,,Jurnalul National", ,,Saptamina Financiara", Antena 1 si Antena 3.

Chipurile, nimeni nu vrea PETROM

De altfel, partile beligerante au negat ca ar avea vreun interes in achizitionarea actiunilor Petrom. "Niciodata nu am fost interesat in privatizarea Petrom. Nici eu, nici grupul meu. De unde a iesit chestia asta, habar nu am. Am devenit artisti in diversiune", s-a plins Dan Voiculescu. "Dezvaluirile din ,,Ziua" sint anterioare oricarei discutii in Guvern despre cele 8%. Si marturisesc ca nici nu prea stiu bine ce sint cele 8%", spune si Rosca Stanescu.

"Exista trusturi de presa care se bat"

"Exista trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca in spatele lor se afla niste patroni care ori apara RAFO, ori apara ROMPETROL, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mina pe cit mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri". (discursul lui Traian Basescu la Ministerul Administratiei si Internelor)

Liderul PC vede grupuri la "Cotidianul"

Voiculescu a respins nervos ideea ca trustul sau de presa l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu prin campaniile mediatice duse impotriva ministrului Justitiei: "INTACT nu are nici o calitate sa-l ajute pe Patriciu". El a negat ca s-ar simti vizat de criticile presedintelui dar a atacat in schimb "Cotidianul": "Eu cred ca Basescu s-a referit si la "Cotidianul"cind a vorbit despre grupurile de influenta din presa. Trustul dv are un patronat banuit ca e implicat in trafic politic", a comentat seful PC.

Voiculescu vrea sa-l schimbe pe Basescu

"Traian Basescu are o atitudine iresponsabila. Are talentul asta, 'da si fugi>> care nu sta bine unui presedinte. Trebuie sa-l schimbam", a reactionat ieri presedintele PC, Dan Voiculescu. "Basescu a avut o atitudine iresponsabila. Sa arunce in opinia publica petarde si apoi sa plece. Trustul INTACT (patronat de familia Voiculescu- n.r.) l-a somat pe Basescu sa nominalizeze grupurile de interese din presa. S-a cerut sprijin si Clubului Roman de Presa".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.