Scuze publice in loc de dovezi. Asta a prezentat "Gandul" dupa acuzatiile aduse ministrului Justitiei, Monica Macovei. Comentatorii ridica acum o alta problema: conducerea Clubului Roman de Presa, detinuta chiar de directorul ziarului "Gandul", Cristian Tudor Popescu.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a devenit tinta perfecta a materialelor aparute in presa si care nu pot fi sustinute cu probe de catre ziaristii care le-au scris. Dupa cum se stie, in vara anului trecut, "Evenimentul Zilei" a publicat un material in care dezvaluia ca Monica Macovei, aflata pe Litoral, la o intilnire au avocatii, a baut peste masura si apoi a spart citeva pahare.

Cele scrise de "Evenimentul zilei" s-au dovedit a fi nereale, iar ziarul a cerut scuze. Acelasi lucru se intimpla, in prezent, cu ziarul "Gandul". Dupa ce a scris ca ministrul Macovei i-a trimis o scrisoare premierului si presedintelui, in care preciza ca trebuie sa i se ia dosarul procuroarei care instrumenteaza cazul Patriciu, ziarul condus de Cristian Tudor Popescu a fost nevoit sa ceara si el scuze.

"Lifuroii asupra ministrului"

Imediat dupa ce "EVZ" a publicat dezvaluirile despre asa-zisa betie a ministrului, C.T. Popescu a publicat un editorial in care ii asemana cu lifuroii pe ziaristii care au facut acuzatiile fara a avea probe. Tot el a dat si definitia lifuroiului, intr-un interviu publicat de "EVZ": "Lifuroiul este un peste mic, foarte mic. Dupa ce ies din icre, pestii sunt atit de mici incit sunt stravezii si li se vede zgarciul ala, sira spinarii. Lifuroii sint mici si perfect stravezii si merg in bancuri prin apa".

Onoarea CTP sau CRP

Redactorii-sefi ai mai multor ziare se intreaba daca CTP mai poate ramine in fruntea Clubului Roman de Presa.

"Cred ca domnul Popescu a anticipat ce urma sa se intimple si si-a cerut scuze, evitind o discutie in cadrul CRP. Cred ca, pentru o perioada, nu i-ar strica sa se autosuspende din fruntea acestui organism", spune Corina Dragotescu, cea care conduce "Adevarul".

Razvan Ionescu, redactorul sef de la "EVZ", vede CRP ca pe o anomalie. "E un lucru bun ca la doua, trei zile sefii ziarului 'Gandul>> si-au cerut scuze. Nici nu ma intereseaza pozitia CRP. Acest organism nu poate fi reprezentativ nici pentru ziaristi, nici pentru patroni. E o anomalie. Aici e si problema lui C.T. Popescu.

Tentativa de intoxicare

Ioana Avadani, directorul Centrului de Jurnalism Independent, crede ca publicarea presupuselor documente despre Monica Macovei in ziarul "Gandul" reprezinta "o decizie editoriala gresita, care s-a suprapus pe o tentativa de intoxicare". Avadani spune insa ca "este un semnal excelent ca un ziar isi cere public scuze pentru ceea ce se dovedeste a fi fost o greseala editoriala extrem de grava".

Analistul Alexandru Lazescu e de parere ca demisia lui CTP din fruntea Clubului Roman de Presa n-ar rezolva mare lucru, intrucit "avem o problema de fond la nivelul conducerii CRP", un organism "lipsit de reactie si autoritate morala". "Este un moment absolut critic pentru presa romaneasca, cu parti bune si rele. Partea proasta este ca sintem in punctul cel mai scazut de credibilitate al presei din ultimii 15 ani", mai crede Lazescu.

"De ce sa ma autosuspend?"

Ati luat vreo masura administrativa impotriva ziaristului care a scris articolul?

Eu, in calitate de director, dar si consiliul editorial al ziarului ne-am asumat scuzele prezentate doamnei Macovei si cititorilor. In aceste conditii, nu intereseaza pe nimeni care sint consecintele interne ale acestei situatii.

Documentul invocat in articole cum il considerati? O intoxicare?

Imi este greu sa spun in acest moment. Continuam investigatiile, vrem sa vedem cine e autorul lui, pe ce filiera a ajuns.

El poate sa fie compus deliberat, sa fie inventat. E posibil sa fie un document real, dar care sa aiba un alt autor.

Ati spus ca duminica nu ati fost la ziar si nu stiati ce se intimpla. Dar luni ati fost si ziarul a continuat pe acelasi subiect.

Luni am fost la radio, la concurs. Am asteptat ca acea nota semnata sa ajunga la redactie. Mi s-a promis ca va ajunge, apoi am luat hotarirea sa ne cerem scuze.

La CRP veti lua in discutie situatia de la "Gandul"?

Poate fi luata in discutie, pot sa o trec eu pe ordinea de zi. Dar nu vad de ce. Ce am facut intra in deontologia clubului. Daca am cerut deja scuze, ce ar mai trebui sa urmeze?

Luati in considerare si autosuspendarea din conducerea CRP?

Vreti sa faceti o apropiere intre mine si diverse personaje politice. Am comis o greseala: nu am ajuns la ziar. Pentru ce sa ma autosuspend?

Dar nu e si o chestiune de onoare?

Asta sa constatati dumneavoastra si alti colegi. Eu nu am comis nici o ticalosie.

Foloseati la adresa ziarisilor de la "EvZ" cuvintul lifuroi. Poate fi folosit acest cuvint si in cazul ziaristei de la "Gandul"?

Nu, nu poate fi folosit. Aici e vorba de o ziarista cu experienta, nu despre o debutanta. Nu a fost o actiune premeditata. In celalalt caz, a fost o intreaga orchestrare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.