Dupa doua luni de post, Basescu a iesit la rampa la Ministerul Administratiei si Internelor. Vizibil iritat, presedintele a rostit un discurs vehement in care a deschis fronturi de lupta cu grupurile de interese si cu trusturile media pe care acestea le folosesc, cu Guvernul, cu liberalii, cu premierul, cu ministrii Seres si Nicolaescu.

El a cerut politistilor sa cerceteze toate actele normative emise in ultimii zece ani "in favoarea grupurilor de tip mafiot". Discursul a atins apogeul cu fraza "Mafia a ajuns pe masa Guvernului". Efectul mediatic pare sa fi rasplatit cele doua luni de tacere.

La Razboi cu toata lumea

Dupa ce a postit doua luni la declaratii Basescu s-a dezlantuit. Presedintele a lansat ieri unul dintre cele mai dure atacuri impotriva guvernului Tariceanu, inlocuind sintagma "grupuri de interese" cu "grupuri de tip mafiot".

"De prea multe ori mafia a ajuns pe masa Guvernului. Va cer sa porniti de la actele normative facute de Guvern. Trebuie sa vedem de ce unii au primit scutiri de plati, iar altii nu. Avem obligatia sa dam ceasul inapoi", le-a spus Traian Basescu politistilor, la sedinta bilantului activitatii MAI pe anul 2005. Uimite, capeteniile de politie si de jandarmi au primit o noua misiune din partea lui Traian Basescu: "Sa luati actele normative emise in ultimii zece ani si sa vedeti care au fost emise corect si care au fost cele emise in favoarea grupurilor de tip mafiot".

Acvariul cu mafioti

Seful statului a precizat ca va considera intotdeauna ca "favoruri economice facute prin acte normative emise de Guvern, fie ca sint hotariri, ordonante, OUG, sint expresia ajungerii coruptiei pe masa Guvernului atunci cind aceste acte nu sint justificate". Presedintele si-a justificat tacerea din ultimele doua luni afirmind ca a evaluat ce se intimpla: "Veti vedea un acvariu in care grupurile de interese nelegitime se zbat pentru discreditarea institutiilor statului". Basescu a spus ca nu va mai folosi sintagma "grupurile de interese nelegitime", ci pe cea de "grupuri de tip mafiot".

Seful statului a incercat sa mai dea citeva lamuriri: "Se incearca tot soiul de tertipuri, intrebindu-se unii, tot morse competente de-astea, ca aseara la televizor, intrebindu-se oare cum mai manipuleaza presedintele judecatori, procurori si politisti, oare pe cine mai trimite presedintele in fata instantei, oare ce jocuri politice mai face presedintele, ca nu s-a inteles politic cu nu stiu ce domn din vreun partid". Basescu a avut si o concluzie la acest capitol: "Acest mod de discreditare, pina la urma, a muncii dumneavoastra, a muncii procurorului, a muncii judecatorului este acela care vrea sa creeze neincredere in institutiile statului".

La sedinta de bilant a MAI au fost prezenti, alaturi de presedintele Traian Basescu si de ministrul Vasile Blaga, procurorul general Ilie Botos, vicepremierii Marko Bela si Gheorghe Pogea, dar si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Al optulea avertisment

* 1 august - Basescu avertizeaza ca oameni din Guvern risca sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice.

* 8 august - "Stiu despre intilnirea premergatoare anularii (demisiei premierului - n.n.) cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist, care are si el afaceri legate de omul de afaceri, si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari".

* 12 august - Basescu vorbeste despre grupurile de interese din sanatate si vami.

* 16 septembrie : "Nu am nici o ezitare sa atentionez Guvernul, pentru ca nu a rezolvat problemele din Sanatate si problema scoaterii oamenilor din vama pe criterii clientelare".

* 21 septembrie - seful statului cere "toleranta zero fata de grupurile de interese, obisnuite sa graviteze in jurul Guvernului".

* 1 octombrie - presedintele reia tema precizind ca "deocamdata este greu pentru oricine sa identifice zonele de coruptie ale actualului Guvern".

* 12 ianuarie - "In vara anului trecut am vorbit despre grupurile de interese din jurul Ministerului Industriilor, pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze".

Basescu a spalat puntea cu Seres

Client vechi al presedintelui, ministrul Codrut Seres a fost ieri victima nominalizata. "Cotidianul" a scris recent despre incercarea lui Seres de a acorda contracte fara licitatie, iar Basescu l-a pus la punct pe ministrul lui Dan Voiculescu.

Presedintele Traian Basescu a facut o referire extrem de dura la adresa acordului romano-elvetian de colaborare in domeniul energiei: "A fost cit pe ce ca un domn care imi spunea ca ar trebui sa raspund pentru tainuire (Seres - n.r.) sa ne pricopseasca cu o alocare directa de contracte - sa repetam Portile de Fier 1 si 2. Vreau sa aveti curaj sa luati actele normative emise in ultimii 10 ani si sa constatam care au fost acte normative corect emise, cu o buna justificare economica, si care au fost acte normative emise in favoarea unor grupuri de interese nelegitime, carora o sa le spun de acum grupuri de tip mafiot". "Cotidianul" a publicat recent o serie de articole despre o controversata hotarire de guvern, HG 1127 din 2005, prin care Executivul aproba acordarea fara licitatie a unor contracte de peste 1,2 miliarde de euro, catre firme elvetiene nenominalizate. In urma acestor articole, contractul dubios a fost suspendat de premierul Tariceanu.

Ministrul s-a simtit vizat

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a recunoscut ca s-a simtit vizat direct de criticile lui Traian Basescu, spunind ca este vorba despre acordul in valoare de peste un miliard de euro incheiat de MEC cu firme din Elvetia in anul 2005 si aprobat de Executiv printr-o hotarire de guvern. "Acel acord nu a produs efecte, este un acord cadru. Nici una dintre companiile din MEC nu a derulat contracte de achizitie in baza acordului. De la jumatatea anului 2005, printr-o ordonanta a ministrului, toate companiile ministerului organizeaza licitatii. Cei vinovati de interpretarea incorecta in limba romana a textului acordului si-au prezentat demisia". In schimb, afirmatia lui Basescu "este inadmisibil ca Mafia sa ajunga pe masa Guvernului" a fost interpretata interesant de Seres: "Nu sint de acord cu ea. Nu este corecta. Eu nu am simtit aceasta Mafie. Sa recunoasca altii, care se simt vizati", a spus Seres.

Doi acari Paun cazuti la datorie

Cristian Istodorescu, directorul Departamentului relatii internationale din cadrul MEC, a fost destituit. Potrivit ministrului Codrut Seres, Istodorescu ar fi fost destituit luni. Marti dimineata, insa, noi am purtat o discutie cu directorul Istodorescu, in biroul acestuia, iar Istodorescu nu era demis, dupa cum nu era nici ieri la prinz, imediat dupa discursul presedintelui Traian Basescu. Sunat pentru a ne spune daca a fost demis, Istodorescu ne-a declarat: "Daca se vrea ca intotdeauna un acar Paun, nici o problema, gasim destui sa-si dea demisia. Eu sint pregatit sa-mi dau demisia daca mi se va cere".

Citeva ore mai tirziu, ministrul Seres declara ca l-a demis inca de luni pe Istodorescu. Cautat din nou pentru a ne da o reactie referitoare la demitere, Istodorescu a fost de negasit. Mai mult, numarul sau de mobil a fost retras, robotul din retea anuntindu-ne: "Acest numar este nealocat". MEC a comunicat aseara numele unui al doilea director care a fost demis din cauza Acordului romano-elvetian: Gheorghe Indre, seful Directiei de Politici Energetice.

A cautat-o cu luminarea!

Acum o luna, Basescu il taxa la bilantul Politiei pe Seres, facind legatura dintre "cel mai ridicat pret la gaze" si "grupuri de interese" de la Industrii. Seres i-a cerut atunci nominalizari, in caz contrar spunind ca Basescu poate fi acuzat "de tainuire".

Grupurile domina mass-media

"Grupurile de interese care domina grupuri mass-media si le utilizeaza in batalia lor de discreditare ori a adversarului de piata, ori a autoritatilor statului sint grupuri nelegitime, sint grupuri de tip mafiot si am sa va cer sa porniti de la acte normative emise de Guvern", a mai spus Basescu. "Am inteles foarte bine jocul mediatic al grupurilor nelegitime de interese", a insistat el, dupa care a avertizat: "Stiu mult mai multe decit presupuneti ca as sti".

Presedintele a taxat si "lupta dintre grupurile de interese care utilizeaza trusturi mass-media in batalia lor, care au acces in dezbaterile televizate sau in presa scrisa, si care vor sa discrediteze institutiile statului sau adversarul de piata si care apara diverse ilegalitati". Basescu a nuantat: "Atunci cind vorbesc de trusturi de presa, nu vorbesc de ziaristul care scrie cinstit articolul, nu vorbesc de cel care are o meserie din asta, nu vorbesc de cei care fac o investigatie corecta, vorbesc de cei care utilizeaza presa in batalii intre grupuri de interese nelegitime, intre grupuri de interese care au beneficiat de protectie politica la un moment dat sau care poate mai beneficiaza si acum".

Ziare, Rafo, televiziuni, Rompetrol, radiouri, FNI, CEC

"Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca in spatele lor sint niste patroni care ori apara Rafo, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mina pe cit mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri si multi dintre voi stiu bine despre ce vorbesc, iar eu va cer sa puneti capat acestui mod de a se face pina si politica in Romania", le-a spus Basescu angajatilor MAI.

Eugen Nicolaescu, luat in collimator

Basescu l-a certat pe Eugen Nicolaescu: "Ma uitam la jalnicele reactii ale refuzului de punere in aplicare a unor hotariri judecatoresti. Daca un membru al Guvernului, fie el si ministrul Sanatatii, incearca sa nu puna in aplicare hotariri ale instantelor, ce putem cere ca respect unui om de rind?". Nicolaescu a declarat ca presedintele "nu a fost corect informat".

Tariceanu, pus la punct

Basescu a respins propunerea premierului Tariceanu, care ceruse adoptarea unor noi mecanisme in relatia Executiv - Justitie. El a spus raspicat: "Cred ca avem legi si trebuie sa le respectam. Nu avem nevoie sa cream alte mecanisme, care sa dea impresia ca puterea judecatoreasca este pusa sub controlul puterii executive.

TOTAL DE ACORD "Traian Basescu are suficiente informatii cind face astfel de afirmatii. Guvernul nu trebuie sa aprobe acte normative pentru grupuri de interese", a declarat vicepremierul Gheorghe Pogea,

PD. ISI APARA SEFUL "Nu au fost date acte normative in interesul unorgrupuri mafiote. Singura decizie guvernamentalade scutire de datorii a fost data pentru CompaniaNationala Infrastructura Caile Ferate",a declarat ieri ministrul pentru Relatia cuParlamentul, liberalul Bogdan Olteanu.

Tinta preferata: Guvernul

Guvernul, Calin Popescu Tariceanu insusi si Eugen Nicolaescu sint tintele atinse in discursul de ieri al lui Basescu. Atacul presedintelui nu este un fenomen izolat: de citeva zile, liberalii sint supusi unor rafale trase din directia Cotroceni-PD, care i-au pus in postura sa reactioneze defensiv.

Atacul presedintelui a aparut tocmai cind premierul este plecat, pentru doua zile, in Turcia. "Am auzit ca presedintele a tinut astazi (ieri-n.r.) un discurs. Vreau sa-mi rezerv posibilitatea de a citi declaratiile, pentru a vorbi in cunostinta de cauza. Pina atunci, refuz sa fac orice fel de comentariu". A fost tot ce a gasit ieri de declarat, in fata tirului presedintelui, Calin Popescu Tariceanu.

Basescu in traducere

Presedintele a lansat pentru a opta oara un avertisment la adresa Guvernului, atentionind ca acesta "era cit pe ce sa cada in plasa practicilor anterioare". Desi a declarat inca o data ca nu are vreo suspiciune la adresa actualului executiv, este de remarcat ca Basescu a cerut angajatilor MAI sa verifice nu numai hotaririle de Guvern luate de cabinetul Nastase, ci toate HG-urile din ultimii zece ani. Adica si dintre 1997-2000 si din 2005. Referirile negative la Portile de Fier fac trimitere nu doar la Seres, ci si la contractele incheiate pe vremea cind Tariceanu era ministrul Industriilor, el fiind primul care a semnat retehnologizarea Portilor de Fier cu VATECH, prin incredintare directa.

De altfel, Basescu a polemizat aproape direct cu Tariceanu, luind in raspar ideea acestuia de a obliga Parchetul sa anunte Guvernul cind incepe urmarirea penala a unui ministru. "Eu cred ca avem legi si trebuie sa le respectam. Nu avem nevoie sa cream alte mecanisme, care sa dea impresia ca puterea judecatoreasca e pusa sub controlul puterii executive", l-a contrazis presedintele pe premier. Basescu si-a exprimat dezaprobarea si fata de declaratiile lui Tariceanu, conform carora puterea judecatoreasca ar fi "o superputere" si s-a plasat in rolul celui care da asigurari ca nu va permite nici o interferenta a Executivului in treburile Justitiei.

Tot sub pretextul respectarii independentei Justitiei, presedintele l-a atins, in trecere, si pe ministrul liberal Eugen Nicolaescu, vorbind despre "jalnicele reactii la refuzul de punere in aplicare a unor hotariri judecatoresti". In schimb, el nu a avut decit cuvinte de lauda despre ministrul democrat Vasile Blaga, pe care l-a laudat pentru reforma facuta la MAI, spunind: "Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului".

Fuziune sau dezbinare

In noul context, revelat de atacul lui Basescu, calendarul de fuziune anuntat luni de PD, fara acordul PNL, devine o batalie dintr-un razboi mai mare, in care democratii cauta de fapt sa acumuleze puncte in dauna liberalilor. De altfel, marti seara, in Consiliul Aliantei, liberalii le-au reprosat acest lucru. "Noi sintem baietii rai, care nu dau bani la profesori, voi sinteti baietii buni, care le maresc salariile. Noi sintem baietii rai, care vind tara la unguri, voi sinteti baietii buni, care o aparati. Noi sintem aia care nu vor fuziune, iar voi vreti. Nu doriti fuziune, vreti o repozitionare, in dauna PNL", le-a spus democratilor Ludovic Orban. C

ind a venit vorba de aderarea la curentul popular european, insusi Tariceanu i-a intrebat pe pedisti: "Voi mai sinteti undeva?", aluzie la faptul ca PD nu este membru cu drepturi depline al PPE, ci are statut de observator.

Boc si Macovei, primele salve

Primele focuri au fost trase inca de duminica, zi in care presedintele PD, Emil Boc, de obicei rezervat in a critica direct, a iesit la atac. El a dezaprobat ideea premierului privind chemarea Parchetului la raport si a deplins intilnirea dintre Macovei si Patriciu, organizata de Tariceanu in biroul sau de la Guvern. Un alt front a fost deschis saptamina trecuta, intre premier si ministrul Justitiei: Macovei a declarat ca Tariceanu a chemat-o la intilnirea cu Patriciu fara sa o anunte despre ce este vorba si i-a cerut acestuia sa nu-i mai faca agenda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.