Un tribunal militar din Statele Unite a decis ca sergentul Christopher Van Goethem nu se face vinovat de uciderea chitaristului roman Teo Peter. in decembrie 2004, Christopher Van Goethem a lovit in plin cu un autoturism de teren un taxi, pe Bulevardul Dacia din Bucuresti. Teo Peter a murit, iar soferul taxiului a fost grav ranit. Sergentul Van Goethem a fost gasit vinovat de obstructionarea justitiei si fals in declaratii.

Razvan Radu, seful directiei de drept international din Ministerul Justitiei, a declarat ca sergentul american nu ar fi putut fi judecat in Romania.

"In cazul de fata, potrivit articolului 8 din Codul Penal, legea penala romana nu se aplica in cazul infractiunilor savarsite de catre reprezentantii diplomatici. Acest text din Codul Penal are la baza dispozitiile Conventiei de la Viena din aprilie 1961 privind relatiile diplomatice care confera imunitate de jurisdictie penala reprezentantilor diplomatici".

O decizie 'surprinzatoare'

Premierul Tariceanu a calificat drept "surprinzatoare si cel putin bizara" hotararea justitiei americane, anuntand in acelasi timp ca statul va ajuta familia Peter in cazul unui nou proces impotriva militarilor.

Senatorul PNL Teodor Melescanu, membru al comisiei de politica externa, a explicat la BBC in ce fel se poate concretiza acest ajutor.

"Evident ca un asemenea proces costa bani", a explicat domnul Melescanu, "si eu cred ca este o obligatie morala a noastra sa acordam sprijin pentru cetatenii romani aflati intr-o asemenea situatie".

Teodor Melescanu a mai explicat ca in practica internationala au existat unele cazuri - putine la numar - in care unele tari au ridicat imunitatea si au decis ca prezumtivul invinuit de o anunita infractiune sa fie judecat in tara in care s-a intamplat fapta respectiva.

"Intr-un caz precum cel al lui Teo Peter, un personaj extrem de cunoscut, poti avea unele rezerve cu privire la corectitudinea procesului. Dar pana la urma suntem aliati ai americanilor, avem o tara democratica, in care institutiile mai au de invatat, dar functioneaza", a declarat Teodor Melescanu.

SUA exprima regrete

Dar un comunicat al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie precizeaza ca "solutia data in cauza apartine exclusiv instantei militare americane, Ministerul Public Roman neavand cale de atac impotriva acestei hotarari."

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a exprimat regretul pentru tragicul accident de masina in care Teo Peter si-a pierdut viata.

intr-un comunicat de presa, ambasadorul Statelor Unite in Romania explica opiniei publice ca nu poate comenta o decizie a justitiei.

Ambasadorul ii asigura pe toti cetatenii romani ca va face tot ce-i sta in putinta pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.