Reintoarcerea lui Sorin Oprescu, dupa ce ministrul Sanatatii a retras conducerea numita de el, a stirnit lacrimi de bucurie printre unii angajati ai Spitalului Universitar. Totusi, medicii nu s-au inghesuit sa il primeasca pe fostul lor director.

Cu gesturi largi, asaltat de o cohorta de buze proaspat rujate, senatorul PSD Sorin Oprescu a impartit pupici in stinga si in dreapta, inca de cum a intrat in Spitalul Universitar pentru a-si relua activitatea de director. Printre cele aproximativ o suta de femei strinse intr-un comitet ad hoc de intimpinare, s-au nimerit numai citiva barbati. "Eu cu ministrul am treaba, ala e nenorocitul.

Lumea l-a votat pe Nicolaescu, nu pe Oprescu. Eu nu vreau un cizmar sef la confectii", spune Victor Milanovici, sofer pe ambulanta, in timp ce se fereste din calea puhoiului feminin care striga de zor: "Oprescu! Oprescu!". Totusi, trebuie mentionat faptul ca printre cei prezenti se aflau extrem de putini medici. Grosul trupei ce l-a primit cu flori si lacrimi pe Oprescu il constituiau asistentele, infirmierele si bucataresele. "Imi era asa dor de el... il cunosc de mult", spune emotionata doamna Nina de la bucatarie.

Sistemul contraataca

Triumfator, cu bratele pline de flori, Oprescu a incercat minute in sir sa tempereze elanul angajatelor fidele, ca sa le adreseze un mic discurs. "N-o sa las niciodata pe nimeni sa terfeleasca numele meu sau al spitalului. N-aveti de ce sa va fie rusine ca ati fost condusi de Sorin Oprescu", a glasuit prospatul director. Insa nu a uitat de bataliile purtate atit prin tribunal, cit si prin intermediul partidului cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Abia intrat pe usa biroului, fiind intrebat despre cit de sigur se simte in postura de director si daca are vreo garantie ca nu va fi demis din nou, senatorul a livrat un raspuns cu tente medicale: "Eu de meserie sint chirurg si nu pot sa dau garantii nici despre viata unui om. Iar cind e vorba de oameni care se afla in domeniul patologicului, cu atit mai mult nu pot sa am garantii".

Profitind de faptul ca la usa lui presa navalise buluc, noul director a anuntat ca revenirea lui pe scaunul de pe care fusese mazilit in doua rinduri este doar inceputul unei revolte a sistemului impotriva reformei propuse de Nicolaescu. "In zilele urmatoare vor exista reactii ale oamenilor din sistem, care-si dau seama ca pachetul de legi pentru reforma in sistemul sanitar este o mare minciuna", a prezis Oprescu.

Asteptindu-l pe Oprescu

"La ora patru o sa fie fenomenul!", vorbeau intre ei pompierii de pe holurile Spitalului Universitar. Vestea sosise de dimineata in spital, dar dupa ce l-au vazut pe ministrul Nicolaescu la televizor, anuntind ca isi va retrage echipa interimara, asistentele, infirmierele, secretarele si aproape tot ce inseamna personal tehnic din spital au intrat in vrie. "Doamna Lulu, veniti aici, sa-l asteptam, ca i-am luat flori", spunea cu o voce pitigaiata una dintre femeile ce lucrau la bucatarie. "Nu vin, ca e circ!", i-a raspuns doamna Lulu in timp ce a preferat sa urce cu liftul la alt etaj. Asteptarea a inceput inca de la ora trei dupa-amiaza, cind au ajuns si televiziunile.

"Am vrut sa dau drumul la statia de pe salvare, ca sa anunt lumea sa vina", precizeaza un sofer de la Universitar. Comitetul de primire a facut chiar si repetitii pentru momentul in care directorul lor iubit avea sa calce pe culoarul de la parterul spitalului. "Traiasca Oprescu, jos Nicolaescu!", a fost o varianta propusa de catre o infirmiera, dar imediat a fost acoperita de un cor de cicaleli: "Taci, fata! Daca il da iar jos si pune pe altul? Esti nebuna? Vrei sa ne dea si pe noi afara?".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.