Calin Popescu Tariceanu ii cere „mai multa atentie“ lui Codrut Seres, autorul acordului economic romano-elvetian care putea costa Romania activarea clauzei de salvgardare in domeniul „Concurenta“. Mai putin blind cu subalternii sai decit este premierul cu el, ministrul Economiei anunta ca „Acarul Paun“ isi va da demisia in cursul zilei de astazi.

Premierul incearca sa stinga scandalul declansat de acordul de cooperare dintre statul roman si Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederatiei Elvetiene fara sa faca victime printre membrii cabinetului sau. "I-am cerut ministrului Seres mai multa atentie, pentru ca astfel de prevederi, care stirnesc anumite ingrijorari, sa nu fie in final aprobate in serie cu zeci sau sute de alte documente. Memorandumul respectiv nu are in momentul de fata efecte concrete.

El nu se va pune in aplicare decit cu respectarea legislatiei romanesti, care prevede organizarea de licitatii", a declarat Calin Popescu Tariceanu simbata. La rindul sau, Codrut Seres, principalul responabil pentru semnarea acestui acord pagubos, care putea duce la activarea clauzei de salvardare in domeniul "Concurenta", se spala pe miini, cautind vinovati printre subalterni. Astfel, ministrul Economiei spune ca de vina pentru "formularea nefericita" prin care mai multe contracte, in valoare de peste un miliard de euro, pot fi acordate fara licitatie unei companii elvetiene sint mai multe persoane din minister, care vor fi demise.

"Nu-i voi da eu afara, se vor da singuri si miine (azi - n. red.) veti avea si nume", a spus Seres. Potrivit ministrului, se vor verifica toate acordurile incheiate de Romania cu alte state, "pentru a evita pe viitor astfel de sopirle", iar contractul in cauza, semnat de Romania, va fi modificat.

Fara presa duminica

Directorul Directiei de Cooperare Internationala din minister, Cristian Istodorescu, a refuzat ieri sa stea de vorba cu noi pe baza acestei declaratii a ministrului, pe motiv ca ,,e duminica si n-am timp de asa ceva". Aceasta in conditiile in care, intr-un comunicat emis de minister simbata, Seres precizeaza ca explicatiile oferite presei in legatura cu acest acord au fost furnizate chiar de directia pe care momentan o conduce Istodorescu.

Gafele ministrului Seres

Chiar daca astazi in Ministerul Economiei vor cadea capete, declaratiile anterioare ale ministrului Codrus Seres arata ca el nu a fost deloc strain de afacere si ca premierul este mult prea ingaduitor cu el. Primele gafe ale ministrului Economiei si Comertului au fost marcate chiar la primul dialog pe aceasta tema. Mai intii, a integrat Elvetia in Uniunea Europeana, iar dupa ce a fost atentionat de reporterul nostru ca Elvetia nu este membru UE, s-a bilbiit si a fortat o gluma, spunind: "Da, dar este situata in Europa".

Tot atunci, ministrul unuia dintre cele mai importante ministere a refuzat sa explice sintagma "oferta unica", scuzindu-se prin faptul ca nu are studii juridice. A recunoscut, implicit, ca habar nu are ce anume a semnat, desi era vorba de acte cu miza de peste 1,2 miliarde de euro. Peste o zi, ceea ce inseamna circumstanta agravanta in conditiile unei documentari suplimentare, ministrul Seres face greseala de a trimite presei un comunicat in care exclude categoric acordarea fara licitatie a contractelor elvetiene.

Se scuza aruncind responsabilitatea pe umerii translatorilor care au tradus gresit "single tendering". Astfel, spune comunicatul, "single tendering" inseamna "o singura licitatie", si nicidecum "oferta unica". In acest punct, Codrut Seres a fost contrazis de Veronique Allarousse, experta BERD: "Single tendering este o procedura exceptionala de contractare, prin incredintare directa unei anumite firme. Nu este o licitatie publica. Poate fi folosita in cazuri exceptionale, cind produsele sau serviciile contractate nu depasesc o anumita suma sau cind acestea sint de asemenea natura incit nu exista decit un singur producator in lume care sa le poata furniza".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.