Cauza exploziilor produse, joi, in cartierul craiovean Lapus, soldate cu moartea unei persoane, ranirea grava a altor doua si avarierea a peste o mie de apartamente, este o fisura in magistrala de gaze care subtraverseaza principala artera de circulatie din Craiova.

Intreaga responsabilitate pentru aceasta tragedie si-a asumat-o, ieri, compania Distrigaz Sud care a anuntat ca va suporta toate cheltuielile pentru echipamentul medical specializat si medicamentele necesare ranitilor, continuand lucrarile de remediere a avariilor.

Potrivit prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, echipele Distrigaz Sud "au sapat pana azi-dimineata la ora 3,00 (ieri - n.n.) dupa care s-a cazut de acord ca e bine sa intrerupa lucrul din cauza frigului de afara". Activitatea a fost reluata dupa aproximativ o ora, angajatii companiei reluand sapaturile pentru a largi canalul si a remedia problema, a mai spus Giugea, garantand reluarea furnizarii de gaze, "in cursul zilei de vineri", catre toate blocurile din zona afectata.

"Echipe de specialisti vor merge din apartament in apartament si vor controla toate instalatiile. Preconizam ca pana cel tarziu asta-seara toti craiovenii din zona Lapus sa aiba gaze. In functie de unda verde pe care o vor da cei de la gaze, va fi reluata si furnizarea energiei electrice", a mai spus, citat de Mediafax, prefectul Giugea. El sustine ca lucrarile de remediere a apartamentelor afectate de cele doua explozii vor fi terminate in cel mult trei zile.
In ceea ce priveste cheltuielile pentru echipamentul medical specializat si medicamentele necesare ranitilor, potrivit unui comunicat remis ieri presei de catre Compania Distrigaz Sud, acestea vor fi asigurate de distribuitorul de gaze.

De asemenea, firma va face o reducere de 50 la suta a facturii aferente lunii februarie, pentru cele 926 de apartamente afectate de explozie, pentru a asigura posibilitatea de incalzire partiala a acestora. "Mentionam ca a fost constituita o comisie de ancheta si cercetarile sunt in derulare. Expertii Distrigaz Sud lucreaza impreuna cu organele abilitate ale statului, pentru elucidarea cauzelor accidentului", se mai arata in comunicat.

Oficialii companiei mai spun ca sunt pregatiti sa analizeze in regim de urgenta, impreuna cu autoritatile, posibilitatile de realimentare cu gaz a retelei in zona afectata.
O deflagratie puternica s-a produs, joi, la ora 5.30, la un punct termic din cartierul Lapus - Arges din municipiul Craiova, o angajata a punctului termic pierzandu-si viata, iar un barbat fiind grav ranit si internat in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta.

La aproape doua ore, o a doua explozie a avut loc intr-un apartament dintr-un bloc aflat langa punctul termic. Un barbat a fost grav ranit, fiind dus si el tot la Spitalul Judetean din Craiova, la Terapie Intensiva.
Cauza exploziilor a fost o fisura in magistrala de gaze care subtraverseaza principala artera de circulatie din Craiova - Calea Bucuresti.
In urma celor doua deflagratii, au fost avariate peste o mie de apartamente din blocurile aflate in zona si au fost distruse zeci de masini parcate in apropierea punctului termic.

Guvernul a analizat, la inceputul sedintei de joi, situatia creata la Craiova in urma celor doua explozii din cartierul Lapus, o informare in acest sens fiind prezentata de ministrul Administratiei si Internelor. Totodata, Executivul a decis ca 2.000 de metri patrati de geam sa fie trimisi in Dolj de la Buzau, pentru inlocuirea ferestrelor sparte in apartamentele afectate de explozie.

In noaptea de joi spre vineri, peste o suta de jandarmi si politisti comunitari au asigurat paza in zona afectata de cele doua explozii, iar mare parte din familiile afectate au dormit in locuintele lor, refuzand cazarea in locatiile puse la dispozitie de autoritati.
"Nu am primit nici o solicitare ca vreun locatar din zona afectata sa-si petreaca noaptea in locatiile asigurate de noi. Multi dintre ei si-au petrecut noaptea in locuintele afectate, altii s-au dus pe la rude. Pe timpul noptii noi am asigurat hrana si un ceai cald", a mai spus prefectul de Dolj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.