Ion Iliescu nu s-a prezentat ieri la sediul Parchetului Militar pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din 1990.

In schimb, fostul presedinte al statului a declarat ca el se intelege cu Parchetul cand anume se prezinta la audieri. "Dar ce va intereseaza? Asta e treaba mea cu Parchetul. Eu ma inteleg cu Parchetul cand anume ma prezint", a spus vizibil iritat Iliescu.

Senatorul Ion Iliescu a participat, in schimb, la reuniunea liderilor PSD pe tema strategiei social-democratilor pentru sesiunea parlamentara care incepe la 1 februarie, reuniune organizata la sediul partidului. Fostul sef al statului a sosit primul la sediul din Bulevardul Kiseleff, in jurul orei 9.45. La sediul Parchetului s-a prezentat, totusi, Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, nemultumit de faptul ca fostul sef al statului nu s-a prezentat in fata procurorilor.

La iesirea din sediul Parchetului, Ene a declarat ca, potrivit informatiilor ce i-au fost comunicate de procurorul care se ocupa de caz, se stia inca de marti seara ca, din motive personale, Iliescu nu se va putea prezenta la Parchet. Viorel Ene a mai spus ca, in aceste conditii, doreste sa ceara aducerea cu mandat a lui Iliescu, deoarece, din luna iunie (cand au aparut informatiile privind declansarea urmaririi penale in acest caz - n.r.), fostul sef al statului nu a dat nici o declaratie in dosar.

Potrivit procedurii, un invinuit intr-un dosar poate fi adus la Parchet cu mandat in cazul in care nu se prezinta de doua ori consecutiv la termenele pentru care a fost citat si nu isi justifica absenta.

Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Procurorul militar Dan Voinea a declarat, ieri, ca Iliescu va veni la audieri in baza unei citatii, si nu in urma unei intelegeri cu procurorii.

Dan Voinea a precizat ca si in cazul lui Ion Iliescu vor fi respectate prevederile legale privind trimiterea unei citatii si ca va fi stabilita o data la care procurorii sa ii inmaneze fostului presedinte o noua citatie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.