Ultimul eurobarometru dat marti publicitatii de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti arata ca in Romania a scazut numarul celor care privesc aderarea la Uniunea Europeana cu optimism, in schimb a crescut numarul celor care sunt indiferenti. Totusi, datele sondajului arata ca romanii se comporta fata de Uniunea Europeana ca si cum tara lor ar fi deja membra.

Sondajul, cel de al 64-lea de acest gen, a fost realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice, in colaborare cu Gallup International, pe un esantion de 1.000 de cetateni si a comparat situatia din Romania cu aceea din alte 28 de state.
Concluzia sondajului prezentat de profesorul Dumitru Sandu, este ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti cetateni europeni.

Mai ales cu aceia din noile state membre, in care ponderea asa numitilor eurosceptici a ramas aceeasi, a crescut numarul celor indiferenti, insa peste toate, optimismul ramane preponderent. Asta spre deosebire de situatia din vechile state membre unde a crescut numarul scepticilor si al celor indiferenti, dar a scazut ponderea optimistilor.

Interesant este si faptul ca atunci cand vine vorba de increderea in institutii, de exemplu in justitie, situatia din Romania e asemanatoare cu aceea din noile state membre. Cam o treime din cetateni au incredere in justitie si in Romania si in cele 10 noi state membre.

Principalele probleme de care sunt ingrijorati romanii raman cele economice, urmate de crima organizata si de consumul de droguri. seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele a tinut sa atraga atentia ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va scapa tara de saracie, coruptie, droguri sau teroristi, asa ca asteptarile n-ar trebui sa fie prea mari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.