Membri ai Parlamentului European au declarat ca vor cita oficiali americani si lideri europeni, inclusiv din Romania, pentru a fi audiati in sedinte publice in scandalul zborurilor si centrelor secrete de detentie ale CIA in Europa, transmite Reuters.

Comisia de ancheta a Parlamentului European, recent constituita, doreste sa puna intrebari fostului cancelar german Gerhard Schroeder, inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana, coordonatorului pentru masuri antiteroriste al UE, Gijs de Vries, si liderilor din tarile care ar fi implicate in scandal - Polonia, Romania, Macedonia si Marea Britanie. Un purtator de cuvant al Parlamentului European a declarat ca prima reuniune a comisiei de ancheta va avea loc probabil joi, 26 ianuarie.

Comisia are ca mandat strangerea si analizarea informatiilor, dar nu are prerogative de investigare. Comisia ar trebui sa inceapa cu audierea liderilor europeni, dar nu ar trebui sa aiba retineri in a convoca la audieri oficiali americani cu rang inalt, a declarat olandeza Kathalijne Buitenweg, membra a grupului Verzilor din Parlamentul European. Ea a adaugat ca vor fi chemati sa depuna marturie si jurnalisti sau membri ai unor organizatii neguvernamentale.

Social-democratul german Wolfgang Kreissl-Doerfler doreste ca actuali si fosti sefi ei serviciilor germane de informatii externe sa fie convocati in fata comisiei. Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana trebuie, de asemenea, sa fie audiat, a declarat socialistul austriac Hannes Swoboda, care doreste, de asemenea, ca membrii comisiei sa viziteze locurile suspectate ca ar fi fost folosite de CIA ca si centre de detentie. Sarah Ludford, membra a grupului liberal, este de parere ca ar trebui audiati si oamenii care pretind ca au fost rapiti de CIA. Senatorul elvetian Dick Marty, care conduce ancheta lansata de Consiliul Europei, va prezenta, la 24 ianuarie, rezultatele preliminare ale investigatiei sale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.