Vicepremierul George Copos si presedintele Loteriei, Nicolae Cristea, urmeaza sa fie chemati la audieri saptamina urmatoare. In mai 2005, procurorii anticoruptie anuntau declansarea unor cercetari privind anumite contracte de vinzare-cumparare privind imobile din Cluj-Napoca si Tirgu-Mures care apartin Loteriei Romane. Loteria Romana ar fi cheltuit in jur de 600 de miliarde de lei pentru a achizitiona, in Transilvania, imobile care nu pot fi utilizate insa ca sedii ale companiei. Totodata, Loteria Romana ar fi cumparat 38 de spatii comerciale pe care ar fi urmat sa le transforme in agentii loto, tranzactiile fiind incheiate fara sa fi fost organizate licitatii, asa cum prevede legislatia in cazul institutiilor de stat.

Legaturi de durata

Prietenia dintre Copos si Loteria Romana este de lunga durata. Este de notorietate faptul ca, la inceputul anilor ‘90, Loteria Romana a cumparat televizoare importate de Copos in valoare de doua milioane de dolari. Loteria Romana are in continuare instalat un banner, pe stadionul Giulesti, pentru care plateste un pret piperat. In presa centrala au aparut mai multe exemple de astfel de achizitii care ar fi fost facute de Ana Electronic si Loteria Romana.

Un astfel de caz este cel de la Tirgu Mures, unde Ana Electronic avea un spatiu in care functiona un atelier de reparat televizoare. George Copos ar fi reusit sa vinda Loteriei Romane acest spatiu pe un pret foarte bun, de 5,5 miliarde de lei vechi. Achizitia apartamentului ar fi fost facuta chiar la sugestia lui Nicolae Cristea. Acesta ar fi trimis conducerii Loteriei Romane - sucursala Cluj o lista in care erau trecute mai multe imobile din diferite orase din Ardeal, prin care se cerea avizul pentru cumpararea acestora. Printre spatiile nominalizate de Cristea se regasea si cel din Tirgu-Mures, in care a functionat atelierul lui Copos.

Cazul Rimnicu Vilcea

In cazul unui spatiu comercial de la Rimnicu Vilcea, potrivit unor informatii aparute in presa, George Copos ar fi preferat sa nu faca direct tranzactia intre Ana Electronic si Loteria Romana si a apelat la firma SC Rom Tour GM Impex, care il are ca administrator pe Roza Gilio-Giuzepe, actionar la mai multe firme din grupul ANA, inclusiv la Ana Electronic. Pretul de vinzare al spatiului, supraevaluat, ar fi fost de peste 7 miliarde de lei.

Extragerea Speciala, mutata la Antena 1

Conform mai multor ziare centrale, George Copos era favorit la preluarea a 32% din actiunile Loteriei, in virtutea bunelor relatii pe care le are cu Nicolae Cristea. Copos se poate folosi de un proiect emis pe 22 decembrie 2005 de catre Guvern, care face parte din strategia de privatizare a societatii. Vicepremierul a negat ca ar fi interesat de aceste actiuni. O alta legatura intre Copos si Cristea ar putea fi si pe filiera politica. George Copos este membru al Partidului Umanist. Recent, Loteria Romana a mutat Tragerea Extraordinara de Revelion de pe TVR 1 pe Antena 1, post patronat de Dan Voiculescu, prietenul si colegul lui Copos din partid, chiar daca TVR este postul national si singurul cu acoperire in toata tara.

Tariceanu se spala pe miini

• Desi luni i-a cerut lui Adrian Nastase sa se retraga si din functia de presedinte al Camerei, date fiind problemele sale cu DNA, ieri, Tariceanu a declarat ca nu e cazul ca vicepremierul Copos sa-si dea demisia, pe motiv ca faptele pentru care este acuzat s-au petrecut inainte de a deveni membru al Guvernului: "Atita vreme cit Procuratura vrea sa faca o investigatie, nu e normal sa-i cer vicepremierului sa ia vreo atitudine".

• Vicepremierul Copos nu are nici el de gind sa faca un pas in spate, pentru ca ar prejudicia imaginea Guvernului: "Sa asteptam rezultatele. Sa nu ne grabim".

• Nici conservatorii nu dadeau ieri semn ca si-ar putea retrage ministrul din Guvern. "Copos a fost invitat la DNA ca om de afaceri, nu ca om politic", a declarat purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca.

• Vicepresedintele PD Cezar Preda a cerut ca PC sa fie scos de la guvernare. "Voiculescu este mai prieten cu Nastase decit cu Alianta", a spus Preda. Acesta considera ca Voiculescu se afla in spatele dezvaluirilor care o vizau pe colega sa Cornelia Cazacu, acuzata ca si-a trecut pe numele mamei firma pe baza careia a obtinut mai multe contracte de reabilitare a unor strazi din Capitala. "De fiecare data cind s-a descoperit o problema la PSD, imediat toata mass-media controlate de Voiculescu au inventat alte subiecte", a declarat vicepresedintele PD.

Dana merge la DNA

Dupa Adrian Nastase, si sotia sa, Dana, va trebui sa raspunda la intrebarile procurorilor de la DNA. Ieri, Parchetul General a inceput o ancheta la "Spalarea Banilor". Procurorii care se ocupa de ancheta in cazul Zambaccian nu au precizat inca data la care Dana Nastase va fi chemata la DNA, insa au declarat ca ii vor trimite o citatie in urmatoarea perioada. In acelasi dosar legat de imobilul din strada Zambaccian, Adrian Nastase a fost citat telefonic de procurori vinerea trecuta, iar luni s-a prezentat la DNA la ora 7.00 dimineata, pentru a nu fi pus in situatia de a da declaratii ziaristilor.

Potrivit procurorilor, Dana Nastase urmeaza sa dea explicatii cu privire la modul in care a obtinut mostenirea de la deja celebra matusa Tamara Cernasov. Banii respectivi au fost folositi ulterior pentru achizitionarea si construirea unei parti din imobilul din strada Zambaccian.

Descindere la Spalarea Banilor

Un procuror din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput ieri verificarile privind disparitia de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a unui dosar referitor la averea familiei Nastase. Dosarul fusese deschis in 1999, in urma sesizarii facute de Banca Creditanstalt cu privire la suma de 400.000 de dolari depusa in contul Danei Nastase. Surse judiciare au precizat ca aceasta a fost conexata in 2000 cu o alta sesizare inaintata de aceeasi banca, in legatura cu o tranzactie efectuata de Alexandru Bitner.

Dosarul n-a mai fost trimis insa Parchetului General, conform procedurii, iar de soarta sa nu s-a mai stiut nimic pina de curind. Abia dupa aparitia cazului "Matusa Tamara", cind presa a dezvaluit existenta dosarului demarat in 1999 de ONPCSB, Parchetul a intrat pe fir si a solicitat date de la Oficiu.

Dosar clasat in 2001

Dosarul "Dana" ar fi fost clasat in 2001, cind Adrian Nastase era deja premierul Romaniei, iar la conducerea Oficiului fusese numit Ion Melinescu. Acesta a fost revocat din functia de presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in aprilie 2004, in locul sau fiind numit magistratul Ilie Iulian Dragomir, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti.

La scurt timp de la numirea in functie, Iulian Dragomir a constatat ca mai multe sesizari, primite de Oficiu de la serviciile secrete si IGP cu privire la tranzactii dubioase in care au fost implicati afaceristi controversati, cum ar fi Omar Hayssam sau Csibi Istvan, au fost ignorate. Impotriva lui Melinescu au fost depuse la Parchet o serie de plingeri penale vizind abuzul in serviciu.

Mircea Popescu, ultimul care a vazut dosarul "Dana"

Surse judiciare ne-au spus ca, in urma cercetarilor facute ieri, procurorul Parchetului General ar fi ajuns la concluzia ca persoana care ar fi trebuit sa se ocupe de arhivarea dosarului clasat era directorul Mircea Popescu. Acesta va trebui sa explice ce s-a intimplat. De altfel, si el este cercetat penal alaturi de Ion Melinescu pentru ca a dosit dosare importante.

"Süddeutsche Zeitung":: "O mostenire dubioasa"
Cotidianul german "Süddeutsche Zeitung" publica un articol amplu alaturi de fotografia lui Adrian Nastase: "Cazul Nastase nu este decit o noua hirtie de turnesol, care scoate la lumina viciile acestui partid si moralitatea alterata a liderilor sai, de vreme ce, in loc de a face realmente curat in propria lor ograda, ei transforma ceea ce trebuia sa fie un proces de autopurificare intr-un turnir de lupte interne.

Ca procesul de autocuratare este facut nu cu prea mare tragere de inima se poate deduce si din declaratiile contradictorii facute de Mircea Geoana, presedintele PSD, care, dupa ce a afirmat ca s-a saturat de proasta imagine a formatiunii sale si l-a invitat pe Adrian Nastase sa demisioneze, a opinat la o emisiune televizata ca acesta ar fi comis 'eroarea>> de-a fi declarat mostenirea milionului matusii sotiei sale.."