Reporterii ziarului nostru au descoperit ca „legea Flutur“, nr. 247/2005, privind reforma in domeniul proprietatii, este incalcata flagrant atat la nivelul Capitalei, dar si in tara.

Articolul 50 din respectivul text de lege prevede ca orice forma de instrainare - intre care regasim concesiunea terenurilor - este interzisa. Aceasta interdictie a fost instituita odata cu intrarea in vigoare a Legii 247, in iulie 2005. De atunci insa, Consiliul General al Bucurestilor, dar si consiliile locale ale altor municipii au emis pe banda rulanta hotarari de concesionare a unor suprafete de teren, care sunt proprietati particulare. Ceea ce constituie in sens larg infractiunea de tulburare de posesie.

Reprezentantii Capitalei sustin ca aceste concesionari sunt legale, intrucat ele nu privesc terenuri ce ar putea face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate - conform "legii Flutur". Viceprimarul Ludovic Orban ne-a declarat ca fiecare suprafata sau cladire concesionate - dupa intrarea in vigoare a Legii 247/2005 - ar fi fost trecute prin filtrul Registrului de notificari si cereri pentru retrocedare. Dar realitatea e alta.

Reprezentantii Primariei Capitalei recunoasteau deunazi, ca din cele 40.000 de cereri primite, n-au verificat decat 2.000. Pe de alta parte - intr-un interviu acordat ziarului "Averea" - inclusiv prefectul Mioara Mantale (foto) a admis ca s-au facut concesionari, insa a garantat ca nu vor exista probleme. Ea ne-a dat asigurari ca adevaratii proprietari vor ajunge la o intelege cu beneficiarii concesionarilor, intrucat (!) n-ar avea incotro.

"Averea" prezinta mai jos lista celor mai scandaloase concesionari din luna iulie incoace

- 22.12.2005 - Hot. CGMB nr. 280 - suprafata concesionata: (...) 376,98 mp (proprietate particulara - Adiacent teren din strada Glavanesti, nr. 20, sector 2) si 320 mp (proprietate particulara - str. Puskin, nr. 7, sector 1);

- 22.12.2005 - Hot. CGMB nr. 279 - suprafata concesionata: 1760,39 mp (suprafata particulara - str. Caderea Bastiliei, nr. 88-partial si 90-partial, sector 1), 193,44 mp (suprafata particulara - str. Corabia, nr. 63, sector 2), dar si 101,59 mp (proprietate a municipalitatii - str. Caderea Bastiliei, nr. 88-partial si 90-partial, sector 1), 50 mp (proprietate a municipalitatii - str. Corabia, nr. 63, sector 2);

- 29.09.2005 - Hot. CGMB nr. 211 - suprafata concesionata: 336,90 mp (suprafata particulara - str. Theodor Sperantia, nr. 53, sector 3), 944,49 mp (suprafata particulara - Adiacent imobil din Sos. Nordului/Str. Gr. Gafencu, sector 1), 157,97 < 158,01 mp (suprafata particulara - Adiacent imobil din Sos. Giurgiului nr. 121, sector 4), 631,56 mp (suprafata particulara - str. Viitorului nr. 161, sector 2), 1978,59 mp (su-prafata particulara - Str. Luterana/Str. General Berthelot, sector 1), 186 mp (suprafata particulara - Adiacent imobil din Str. Prof. Gr. Cobalcescu nr. 39, sector 1), 156,40 mp (suprafata particulara - Str. Inclinata nr. 15, sector 5), 150 mp (suprafata particulara - Str. General Petre Popovat nr. 55, sector 6);

- 29.09.2005 - Hot. CGMB nr. 210 - suprafata concesionata: 307 mp (suprafata particulara - Bd. Basarabiei nr 78, sector 2), 343,8 mp (suprafata particulara - Adiacent imobil din str. Episcop Timus nr. 13-15, sector 1), 300 mp (suprafata particulara - Adiacent imobil din str. Foisorului nr.117, sector 3), 442 mp (suprafata particulara - Adiacent imobil din str. Lacramioarei nr. 43, sector 3), 100,54 mp (suprafata particulara - Intrarea Baritonului nr. 3, sector 2) (...).

Si in tara situatia este similara. Mai multi primari ai localitatilor din teritoriu au incercat sa ingroape fraudele. Ei au refuzat astfel sa ofere raspunsuri concrete legate de concesionarile abuzive. Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a declarat ieri pentru "Averea" ca "exista comisii specializate care lucreaza inca din toamna la solicitari si increderea in aceste organisme este maxima".

Nichita sustine ca solicitarile predate inainte de termen, "functioneaza", concesiunile facute inainte de intrarea in vigoare a legii neconstuituind pericol pentru cetatenii care-si revendica proprietatile. Mai mult, Secretarul Consiliului Local Iasi, Lacramioara Vernica, este de parere ca proprietarii "nu puteau fi afectati in conditiile in care toate concesionarile au fost blocate pana la stabilirea situatiei juridice a terenurilor, singurele concesiuni efectuate "fiind probabil din patrimoniul municipalitatii si nu din proprietatile particulare". "Proprietatile municipalitatii sunt foarte mici", a continuat Lacramioara Vernica. Aceasta n-a vrut sa ne raspunda insa cu privire la numarul persoanelor care vor fi nevoite sa astepte finalizarea concesiunii pentru a intra in posesia propriilor bunuri.

Secretarul Consiliului Local Iasi a afirmat astfel ca "singurele concesiuni au vizat doar proprietatile primariei, limitate la spatiile din jurul blocurilor, pentru lucrari la balcoane". "Inspectorii si-au asumat raspunderea ca asupra acelor spatii nu au fost depuse cereri de retrocedare", a precizat Lacramioara Vernica.

La Craiova, personalul Primariei este, insa, mult mai transant in ceea ce priveste soarta dosarelor, de la depunerea lor. Gheorghe Popescu, angajat al Departamentului "Contracte Economice" din cadrul Primariei Craiova, ne-a declarat ca "toate dosarele au fost solutionate daca proprietarii au depus cererile de retrocedare pana la expirarea termenului, fiind firesc ca cei care au intarziat sa ramana pe afara!". Gheorghe Popescu sustine ca, in cazul in care municipalitatea ia act de titlurile de proprietate, contractele de concesiune sunt automat reziliate, iar proprietarii pot intra linistiti in drepturi.

Cu toate acestea, Popescu recunoaste ca la ora actuala mai exista probleme cu "unele garaje", dar acestea se solutioneaza in instanta. "In general nu prea au existat probleme pentru ca nu ne-am grabit sa concesionam oricum", a conchis reprezentantul Primariei. Evident, dincolo de orice, atat in Bucuresti, cat si in tara, s-au facut concesionari abuzive, fie ca miza acestora a fost un garaj sau un teren in "buricul" Capitalei.

Viceprimarul Capitalei neaga concesionarile ilegale

Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei ne-a declarat ca toate contractele de concesiune au urmat calea legala, in sensul ca s-au acordat avize solicitantilor dupa ce s-a verificat daca terenurile si cladirile nu fac obiectul notificarilor sau a cererilor de retrocedare. Fata de numarul contractelor de concesiune semnate de municipalitate, Orban a subliniat ca pentru obtinerea unei situatii exacte trebuie acordat timp unei comisii de specialisti constituita in acest scop.

"Ce-mi cereti dumneavoastra este imposibil de obtinut acum. Ar insemna ca o comisie formata din specialisti de la Directia Juridica si de la Directia economica sa munceasca o luna sa faca o situatie a contractelor incheiate". Ludovic Orban a transat insa problema fata de cazurile in care contractele de concesiune s-au incheiat inainte de intrarea in vigoare a legii Flutur, apreciind ca proprietarii nu au decat o singura solutie, fie ca vor, fie ca nu vor sa astepte pana la 40 de ani pana sa-si intre in drepturi: "In aceasta situatie oamenii nu au ce face. Trebuie sa preia contractul, sa ia locul Primariei, cu toate drepturile ce decurg de aici, sa incaseze redeventa".

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.