In 1999, premierul de mai tirziu era patron al Cabinetului de Avocatura Adrian Nastase. Dana Nastase coordona activitatea firmei Datis Consultanting & Management SRL, infiintata in 1996. Ambele afaceri isi aveau sediul in str. Jean Texier nr. 4, vila fostului ministru comunist al agriculturii Angelo Romeo Miculescu si a sotiei sale, Irina Miculescu, parintii Danei. Sotii Nastase imparteau in buna intelegere nu doar spatiul, ci si angajatele: Roxana Bichel si Smaranda Corbeanu.

Cele doua femei lucrau la vremea respectiva atit pentru cabinetul de avocatura, cit si pentru Datis Consulting. Bichel era angajata la cabinetul lui Adrian si administrator la firma Danei, iar Smaranda, salariata la cabinet, avea si 0,05 la suta actiuni la Datis, procent de administrare. Smaranda Corbeanu ne-a confirmat ca a fost colega cu Roxana Bichel la Cabinetul Nastase, dar a refuzat sa continue dialogul cu noi.

Acestea sint personajele care au pasat citeva proprietati, astfel ca sotii Nastase, destinatarii unor tranzactii in lant, sa nu ajunga niciodata in contact direct cu persoanele care vindeau initial terenurile. Cel mai elocvent este cazul celor 2,3 hectare de la Corbeanca. Ele au fost cumparate de angajata Roxana Bichel, de la localnici, si vindute Danei Nastase prin reprezentata sa, angajata Smaranda Corbeanu.

Posturi la stat

Dupa ce Nastase a ajuns in 2001 premier, viata celor doua salariate din Texier a luat o anvergura spectaculoasa. Roxana Bichel a parasit birourile private ale familiei Nastase pentru o slujba la stat: director si, mai apoi, vicepresedinte al APAPS. Pe linga salariul generos, femeia a beneficiat de remuneratii grase ca reprezentant al APAPS-ului in consiliile de administratie ale celor mai mari societati vindute sub guvernarea Nastase, ce-i drept, toate cu cintec: Neptun - Olimp, ALRO Slatina, Sidex Galati (vinduta dupa ce premierul Tony Blair i-l recomanda lui Nastase pe Mital) etc.

A fost colega in CA la Tarom, cu Rodica Odobescu (sora Danei), mai apoi numita sefa companiei de transport aerian tot dupa instalarea lui Adrian Nastase la Palatul Victoria. Roxana Bichel a condus operatiunea de "salvare" a Combinatului Siderurgic Resita (CSR), dupa ce firma Noble Ventures l-a adus in faliment. Firma americana obtinuse privatizarea CSR sub regimul CDR, fiind consiliata de compania Herzfeld&Rubin, a carei filiala romaneasca era condusa la vremea respectiva de Dana Barb, sora premierului.

Si Smaranda Corbeanu a parasit vila din Texier, dar nu s-a despartit de Dana Nastase. Firma Datis isi schimba datele: se muta in strada Stefan Popa, acolo unde locuieste Smaranda cu parintii sai, iar Dana devine in 2001, dupa vinzarea celor 99,95 procente catre Smaranda Corbeanu, angajata fostei salariate a sa si a sotului sau.

Distributia veniturilor in firma Datis demonstreaza ca miscarea este una de fatada: in timp ce societatea Smarandei are pe 2004 un profit de 333 de milioane de lei, salariul Danei Nastase cuprins in declaratia de avere pe acelasi an este de peste 462 de milioane de lei. Din iulie 2004, firma intra in stand-by, nemaideclarind nimic la Ministerul Finantelor, in afara transferului in Stefan Popa.

Un loc istoric

Tot in Texier nr. 4 s-a semnat si contractul de cumparare a casei din Moliére nr. 10, pe numele mamei fostului premier Nastase. Afacerea a fost perfectata in 2001, dar terenul pe care s-a ridicat casa a fost cumparat de interlopul Cristian Sindie in acelasi an fast 1999. Coincidentele continua, intrucit si-n aceasta tranzactie exista un melanj de rudenie si colegialitate in cabinetul PSD: Cristian Sindie a fost cununat de Marius Opran, secretar de stat in ministerul administratiei, iar acesta i-a avut ca nasi la nunta de argint pe sotii Nastase.

Pajul Tesu

Si uriasa vila din Predeal ridica semne de intrebare in ceea ce priveste amestecul profitabil al afacerilor de stat cu cele private. Dana Barb, sora lui Adrian Nastase, este vecina cu Daciana Sirbu, actual deputat PSD. Daciana este fiica lui Ilie Sirbu, omul care a condus ministerul de la care partenerii de afaceri apropiati lui Alexandru Bitner, si firmele in spatele careia presa spune ca s-ar afla paravanul Bitner, au cumparat pe mai nimic citeva ferme agricole si au concesionat peste 100.000 de hectare din Delta.

Vecin cu sora lui Nastase si fiica ministrului Sirbu este Mircea Ruianu, unul dintre asociatii din firmele mentionate mai sus. Despre Ruianu, Bitner ne-a declarat: "Este un foarte bun prieten al meu. Atit". Cei doi au semnat impreuna si un brevet de inventie.

Aceeasi reteta a recompensarii cu slujbe la stat este aplicata si in cazul altui personaj ce a mijlocit aranjamentele financiare ale familiei Nastase: Sorin Tesu, fiul lui Ion Tesu, ministrul comunist ce i-a urmat la Agricultura socrului Angelo Miculescu. Sorin Tesu a fost cel care, in 1999, a mers cu Dana Nastase la Bank Austria Creditanstalt Romania SA pentru a deschide un cont si a depune cei 400.000 de dolari cash, dati de Alexandru Bitner in schimbul bijuteriilor si tablourilor pe care i le-ar fi vindut matusa Tamara Cernasov. La Creditanstalt, Dan Pascariu s-ar fi conversat in biroul sau cu Dana Nastase, in timp ce Tesu depunea banii. Peste putin timp, in 2001, Sorin Tesu devenea seful de cabinet al premierului Adrian Nastase.

Filiera externa

Alta coincidenta ce frapeaza este faptul ca barbatii care apar in reteaua femeilor Nastase au dubla cetatenie si sustin ca s-au intors cu averi de prin tarile pe unde s-au perindat ani de zile. Lucian Russu, presedintele Biomedica, a cumparat de la matusa Tamara cele trei apartamente pe care aceasta le achizitionase de la Alexandru Bitner.

Si Russu si Bitner au plecat in America in anii ’80. Primul a lucrat noua ani ca asistent medical in armata SUA, iar al doilea declara ferm ca avea un cont de doua milioane de dolari cind a revenit din tara tuturor posibilitatilor. Russu sustine ca l-a cunoscut abia de curind pe Bitner, in calitate de pacient. Numai ca si pe firul Russu apare o legatura cu unul dintre membrii clanului Nastase.

Russu figureaza ca vicepresedinte al unei asociatii a democratilor americani de peste granita. Pe site-ul organizatiei, in afara presedintelui si a vicepresedintelui sint trecute numele a doar trei membri, printre care Viorica Russu (sotia lui Lucian Russu; este medicul Scolii Americane apartinind sirianului Fatih Taher), si libanezo-americanul Hassan Al Awdi, presedintele Rodipet, firma privatizata tot in cursul guvernarii Nastase.

Awdi este asociat in Ilona Impex cu patronul de la Stefanel, italianul Vincenzo Iervolino, legat prin afaceri de Carlo Borgioli, asociat in firma MIGBA Eximp SA cu Irina Miculescu si Rodica Odobescu, mama si sora Danei Nastase. Sorin Bichel, sotul Roxanei, este si el un om umblat. De altfel, este nascut la Berlin si s-a intors dupa ’90 din Germania.

Dan Pascariu: "Nimeni nu a cerut detalii despre banii depusi in contul Danei Nastase!"

Dan Pascariu, presedintele HVB Bank (fosta Bank Austria Creditanstalt Romania), ne-a declarat ca nu era nevoie de nici o justificare pentru cei 400.000 dolari depusi de Sorin Tesu in numele Danei Nastase. "Noi am trimis catre Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) informarea privind depunerea, asa cum prevede legea: orice tranzactie de peste 10.000 de dolari se raporteaza imediat la OPCSB. Daca oficiul are suspiciuni, cere informatii suplimentare si noi le raspundem. Niciodata, nimeni, nici o institutie nu a solicitat in acest caz informatii suplimentare", declara Pascariu.

Bancherul se contrazice insa flagrant, si distruge astfel si explicatiile lui Sorin Tesu privind operatiunile de la ghiseele bancii. Dana Nastase nu trebuia sa stea la nici o coada. Ea se afla in biroul presedintelui Pascariu, ca orice client de importanta sa. Dupa cum ne declara Dan Pascariu, HVB are si avea un departament special, exact dupa modelul bancilor elvetiene, numit "private banking".

Acesta se ocupa doar de VIP-uri si de clientii care opereaza tranzactii de peste 75.000 de dolari. Acestia nu stau la rind, ci sint tratati in birourile conducerii cu un suc, o apa, in timp ce semneaza actele. Asadar, Tesu n-a stat nici o clipa la ghiseu cu valiza plina de dolari! Totul s-a operat in biroul lui Pascariu, dar din anumite motive, semnatura nu a fost pusa de Dana Nastase, ci de Sorin Tesu, viitorul consilier pe bani publici al sotului sau.